Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yargıdaki iş yükünün sebebinin siyasete yıkılmaya çalışılmasını eleştirerek, "Biz dosyaları incelemiyoruz. Bunu siyasete yıkamazsınız." dedi.
 
Başbakan Erdoğan, Kuveyt Başbakanı Şeyh Nasser Al-Mohammed Al-Ahmad Al-Sabah'ın daveti üzerine Kuveyt'e hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.
 
Kuveyt'te yapacağı çalışmalar hakkında bilgi veren Erdoğan, burada kendisine verilecek ödül için tören düzenleneceğini belirtti. Daha sonra Katar'a gideceğini dile getiren Erdoğan, Katar Emiri ile bir araya geleceğini ifade etti. Türkiye-Katar İş Forumu'na katılacağını anlatan Erdoğan, Türkiye-Katar arasında arşivler arası işbirliği protokolünün imzalanacağını kaydetti.
 
Tarihi kültürel bağlarımız olan Kuveyt ve Katar ile olan ilişkilerin son dönemde mükemmel seyrettiğini vurgulayan Erdoğan, halkların yararı, ortak çıkarlarımız kapsamında ilişkiler için çaba sarf edildiğini kaydetti.
 
İkili ilişkilerin mevcut durumunun gözden geçirileceğini ve ilerletilmesi için çalışılacağını dile getiren Başbakan Erdoğan, gezisinin Türkiye-Kuveyt-Katar ilişkilerinin daha ileri taşınması ve bölgesel barışa katkı sağlaması temennisinde bulundu.
 
"YARGIDAKİ AĞIR İŞ YÜKÜNÜ NASIL SİYASETE YIKARIM ÇABASI VAR"
 
Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da cevaplayan Başbakan Erdoğan, tutukluluk süreleri ve tahliyelere ilişkin yapılan tartışmalara yönelik soruya, bu konularla ilgili gerek Adalet Bakanı, gerek Başbakan Yardımcısı'nın geniş açıklamalar yaptığını hatırlattı.
 
İlk defa açıklamalar yapılmadığının altını çizen Erdoğan, istinaf mahkemeleri konusunda kanaat ve fikirlerinin belli olduğunu söyledi. "Niçin gecikme olduğunun nedeninin belli olduğunun ve çözüm konusunda şuan sona doğru yaklaşıldığını" anlatan Erdoğan, fiziki şartların bittiğini, atama safhasının da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile birlikte gerçekleşeceğini belirtti.
 
"DEMEK Kİ BAŞKA İŞLERLE MEŞGUL OLUYORLAR"
 
Diğer hususlarda ise şu anda arkadaşlarının gerekli açıklamaları yaptığını dile getiren Başbakan Erdoğan, "İnanıyorum ki yargının şu anda üzerinde toparlanan ağır iş yükünün nasıl siyasete yıkarım çabası var. Bu da şık olmuyor. Bunun siyaset mekanizmasıyla bir alakası yoktur. Yargıya düşenleri, biz dosyaları incelemiyoruz. Mahir ve zaman iyi değerlendirilmeli. Bunu siyasete yıkamazsınız. Yargıya müdahale etmeme gibi Anayasa ve yasalarda olan, engellemeler getiren yasal engeller var. Siyaset ve siyasetçiyi yargılayamazsınız. Öyle daire başkanları var ki 'ben bitirdim' diyor. Ama bazıları bitiremiyor. Demek ki onlar başka işlerle meşgul oluyorlar." diye konuştu.
 
"YORGO 'BÖYLE ANLAŞILMAK İSTEMEDİĞİNİ' SÖYLEDİ"
 
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Erzurum'daki açıklamalarının sorulması üzerine ise Başbakan Erdoğan, ikili görüşmelerin çok çok verimli görüşmeler olduğunu ifade etti.
 
Daha sonraki görüşmelerin de verimli olduğunu anlatan Erdoğan, Yorgo'nun yaptığı konuşmanın güzel ve toparlayıcı bir konuşma olduğunu, birlik ve beraberlik içeren bir konuşma olduğunu vurguladı.
 
Büyükelçiler ile yapılan görüşmedeki konuşmayı ise beklemediğini açıklayan Erdoğan, daha sonra Yorgo'nun kendisine 'böyle anlaşılmak istemediğini" söylediğini aktardı.
 
Bunu basın toplantısında telafi ettiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, "Ben ne diyorum, karşımdakiler ne anlıyor; o önemliydi. Böyle bir incelik vardı. Ev sahibi nezaketliği içinde gerekli değerlendirmeyi yaptık. Biz söylemlerimiz ile Yunanistan ilişkilerini germek değil, toparlamaya gayret etmeliyiz. Türkiye büyük ve güçlü bir devlet. Kendine yakışır bir şekilde ortaya koyarsa bölge barışına katkı sunar." dedi.
 
"KILIÇDAROĞLU YAVAŞ YAVAŞ ALIŞACAK"
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını da eleştiren Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun 'nereden ne kaparım'ın peşinde olduğunu savundu.
 
Erdoğan, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun böyle bir dış politika anlayışı veya dış politikada nasıl tavır takınılacağı; böyle bir yaklaşım tarzı yok, olamaz... Daha bu işe yavaş yavaş belli bir zaman içerisinde alışacak." dedi.
 
Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ise açıklamalarından dolayı teşekkür etti. Erdoğan, "Milli birlik budur. Burada kişisellik söz konusu olamaz. Milli menfaatlerin gerektirdiği yerde her şey geride kalır. Milli menfaatler en öne çıkar. Bunu hep birlikte başarmalıyız." şeklinde konuştu.
 
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,AK PartiDiyarbakır Milletvekili İhsan Arslan'ın oğlunun Sheraton Otel'de yapılan düğününe katılarak nikah şahitliği yaptı.
 
cihan