Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Latin Amerika seyahati dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile ilişkilerinin eskiden iyi olduğunu ancak daha sonra bunun değiştiğini belirtti.

Erdoğan şunları söyledi:

'NERDESİN BAŞKAN?' SÖZLERİ

"Obama’yla ilk göreve geldiği dönemde aram çok iyiydi. Hatta biliyorsunuz bizi ‘Beyaz Ev’ denilen yerde ailece ağırladılar. Orada birebir toplantılar yaptık. Bütün bu görüşmelerden sonra baktık mesele anlayamadığım şekilde farklı gelişmeye başladı."

Erdoğan'a ABD'de öldürülen üç Müslüman gençle ilgili Obama'ya yaptığı çağrı soruldu. Erdoğan şu değerlendirmeyi yaptı:

"Olaydan haberim vardı. Obama’ya yönelik sertti, yumuşaktı derseniz bilmem. O sizin takdiriniz. Ama bir olay olduysa benim muhatabım o ülkenin başkanıdır. Benim çağrım onlaradır. Sonrasında yardımcısına da seslendim. Bu olmaz. Mesela bu ülkede değil de bizim ülkemizde olsaydı sessiz kalmazdık. Örnekleri var. Mesela büyükelçilik saldırısında biz tüm açıklamaları yaptık. DHKP-C ile ilgili araştırmalarımızı ve olayın detaylarını ABD ile paylaştık. Stratejik müttefiklik bunu gerektirir. Biz de kendilerinden aynı şeyi bekliyoruz."

'SİLAH BIRAKMA AÇIKLAMASI GELEBİLİR'

Erdoğan söyleşide çözüm sürecine de değindi. Cumhurbaşkanı, silah bırakma çağrısı olacağı yönündeki soruyu şöyle yanıtladı:

"Doğrusu bu açıklamayı cuma günü bekliyordum. Olmadı. Doğrusu dün bugün böyle bir açıklama gelebilir. Ama biliyorsunuz uygulama önemlidir. Geçen Nevruz’da da yaptılar açıklamayı ama uygulamadılar. Biliyorsunuz Habur’u da açtığımızda biz barış ve kardeşlik için yapmıştık, bunu onlar şova çevirip lehlerine kullanmak istediler. Bunu uygulamada göstermeleri lazım, tüm Türkiye’nin buna, bu kardeşliğe, birlikteliğe ihtiyacı var. Başarılırsa bunun huzuru tüm Türkiye’yi etkiler. 78 milyon bu huzurdan nasibini alır."

Kaynak: Hürriyet