ABD Başkanı Barack Obama'yla Mısır'ın durumunu telefonda görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sıcağı sıcağına Mübarek'e mesaj gönderdi. Muhaliflere karşı kullanılan silahlı gücü durdurun diyen Erdoğan, Mübarek'e ara seçime git çağrısında bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hatay'a gidişi öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Açıklamanın gündeminde Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasında yapılan telefon görüşmesinin ayrıntıları vardı. Obama'yla Mısır'ın durumunu görüşen Erdoğan, Mısır'ın içişlerine karışmadıklarının altını çizerek, Mübarek'e 'halkın sesine kulak ver' çağrısını yineledi.

"Sayın Obama'ya iki kez görüştük. Mısır'ın içerdeki kararına müdahale gibi bir gayretimiz olamaz. Mısır kendi geleceğini, Mısır halkının demokratik iradesini gözönünde bulundurarak çizecektir. Biz sadece takipçiyiz. Bizim dileğimiz, Mısır halkının hak ve özgürlükler noktasında demokratik iradesi karşılığını bulsun. Bu, bölgenin huzuru için çok önemli. Halkın mevcut yönetimden ciddi anlamda sıkıntısı olduğu ortada. Yönetime karşı tepkiler sınırlı değil, halkın tüm kesimine yayılmış durumda. "


MISIRLA İLGİLİ OBAMA İLE GÖRÜŞ AYRILIĞI YOK

"Mısır halkı silahlı eyleme başvurmamasına karşın onlara karşı silah kullanılmıştır. Bu öldürmeler ve kan durmalıdır. Açıklamalara göre, 500'ün üzerinde yaralı var ancak gerçek rakamların binler olduğu ifade ediliyor. Bunlar olumlu görebileceğimiz durumlar değil. Mısır halkı ülkelerine sahip çıkmak için silahsız eylemlerini sürdürmelidir. Ülkede bir an evvel demokratik sürecin sağlanması gerekir. Buna fırsat verilecek bir ara seçim yönetimi sağlanabilir."

Erdoğan, Obama ile yaptığı konuşmada Mısır'la ilgili hiçbir görüş ayrılığı içinde olmadıklarını da söyledi.


SURİYE'YE GİDİYOR

Hatay'daki programının ardından Suriye'ye gidecek olan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"8 yıllık yönetim sürecinde Beşar Esad'la yaptığımız tüm görüşmelerde demokrasiye ilişkin değerlendirmeler yapıyoruz. Dünyadaki gelişmeler, bütün liderlerin değerlendirmelerine fırsat vermektedir. Sayın Esad'ın yaklaşımı da bundan ibarettir."


CUMARTESİ ANNELERİYLE GÖRÜŞME

Başbakan Erdoğan, dün kayıp yakınlarıyla yaptığı görüşmenin de ayrıntılarını açıkladı. AK Parti hükümetinin iktidarı sürecince faili meçhul cinayetlerin olmadığını söyleyen Erdoğan, dün yaptığı görüşmede haberi olmayan bir faili meçhul hakkında kendisine bilgi verildiğini de açıkladı:

"Biz bu konuyu insan hakları çerçevesi içinde ele alıyoruz. İnsan hakları noktasında bir annenin bir babanın çektiği acıyı dindirmek için sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Bizim dönemimizde faili meçhul yaşamadık. Ama maalesef bir faili meçhul varmış. 2004'te Tolga adlı bir gencin durumunu öğrendik. Annesi bana mektup göndermiş ama bana mektup ulaşmadı. O konuda yoğunlaşacağız. Alacağımız her netice bizi huzurlu kılacaktır. Faili meçhullerin istismara malzeme edilmemesi için çabalıyoruz."


KKTC YÖNETİMİNİ GÖREVE ÇAĞIRDI

KKTC'de süren eylemlerde Türkiye'ye yönelik "hakaret içeren açıklama ve pankartlar" olduğu iddia edilen mitingle ilgili de sert konuşan Erdoğan, KKTC yönetimini göreve çağırdı:

"Ben tüm çekimleri izledim. Orada Türk bayrağı yoktu. Olan bayraklar güney kesimine aitti. Bu KKTC halkının yaklaşım tarzı değildir. Bu yaşananlar güney kesimiyle bağlantılı olan ve barış sürecini dinamitlemek isteyen grupların işidir. Oradaki hükümetin gerekli olan tavrı koyması gerekir. Bu adamların kimler olduğunu tespit edip, yargıya teslim edilmeleri gerekir. "



KILIÇDAROĞLU'NA ELEŞTİRİ ELEŞTİRİ
 

Başbakan Erdoğan, gazetecilerin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlık sistemine karşı eleştirilerinin hatırlatılması üzerine ise "Erdoğan'ın yetkisi Obama'da yok diyor. Sonra da sistemi eleştiriyor. Bu siyasi acemiliktir" dedi.

(İnternetHaber)