Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Vizyon Belgesi tanıtım toplantısında IŞİD'in elindeki Türk rehineler hakkında konuştu.

IŞİD'e 'Rehineleri serbest bırak' çağrısı yapan Erdoğan, Gazze konusunda da "Filistin'in davası bizim davamızdır" diyerek kendisine yöneltilen eleştirilere yanıt verdi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde yaptığı konuşmada İsrail'in Gazze'ye düzenlediği operasyonla ilgili sert eleştirilerde bulundu. Erdoğan, "Kaç tane İsrailli öldü, var mı? Hayır. Ama sizin şu anda öldürdüğünüz Filistinli sayısı 100’e yaklaştı. Hayatları yalan üzerine kurulu. Dürüst değiller" diye konuştu.

Hürriyet'teki habere göre, Başbakan Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Diyorlar ki Ortadoğu’da tarafsız olmalıyız, Filistin’de tarafsız olmalıyız. Filistin davası bizim davamızdır. Çanakkale’de şehitleri bulunan Filistinlilere asla sırtımızı dönmeyeceğiz. Dengeler adına strateji adına susan dünyaya rağmen biz Filistin’in hak ve onur davasını dünyaya duyurmaya devam edeceğiz.

İsrail ile biliyorsunuz uluslararası sularda bizim üç tane gemimiz vuruldu. Bunun neticesinde 10 vatandaşımız şehit oldu. Biz İsrail ile seviyemizi indirdik. Aracılar sokuldu, geldiler gittiler vesaire. En son Obama da devreye girdi. Ben üç tane şart ileri sürdüm. Bir özür dileyecekler dedim, iki tazminat ödeyecekler dedim, üç Filistin’e olan ambargoyu kaldıracaklar dedim. Netanyahu Sayın Obama’nın yanında bizden özür diledi. Bizzat telefonda konuştum ve özür beyanını yaptı. Birinci madde tamam. İkinci madde tazminat. Onda da anlaşma noktasına geldik. Üçüncü nokta ambargonun kalkması. Son dönemlerde aldığım haber, bu da imzada önümde. Biz bunu beklerken, şimdi baktık ki Batı Şeria’ya, Gazze’ye bombalar yağıyor. Bu ne demektir? Aynen bundan önce Olmert döneminde de böyle oldu. Ben sizinle normalleşmeye yokum demektir. Filistin’de, Gazze’de bizim kardeşlerimiz öldürülürken, biz normalleşme sürecine olumlu bakamayız.

KAÇ İSRAİLLİ ÖLDÜ?

Bir defa süratle İsrail’in ateşi kesmesi lazım. Diyor ki havan topu attılar, roket attılar. Peki kaç tane İsrailli öldü, var mı? Hayır. Ama sizin şu anda öldürdüğünüz Filistinli sayısı 100’e yaklaştı. Hayatları yalan üzerine kurulu. Dürüst değiller. Zulme rıza zulümdür. Zalimlerin yanında yer alamayız. İslam dünyasını paramparça ediyorlar.

IŞİD’E ÇAĞRI


Buyurun Irak’ta, IŞİD diye bir örgüt, 49 tane vatandaşımızı kaçırdılar. Şu anda hâlâ onlara rehin olarak duruyorum. Diyorum ki bunun size sağlayacağı bir fayda yok ey IŞİD, bizim bu 49 vatandaşımızı bırakmanız gerekir. Eğer Müslümansanız bu şekilde zulmetmeniz doğru değil. Bu vatandaşlarımızı bırakın.”

CAN KAYBI 100'Ü BULDU


Filistinli sağlık yetkililerinden yapılan son açıklamalarda, İsrail'in Gazze'ye dört gündür düzenlediği saldırılarda çoğu sivil 100 kişinin hayatını kaybettiği, 500'ü aşkın kişinin de yaralandığı belirtildi.

Gazze'den yapılan roket saldırılarında ise can kaybı yaşanmazken, 10 İsraillinin yaralandığı açıklandı. Yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğu ifade edildi.