Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da İslam Araştırmaları Merkezi'nin "Antik Çağdan 21. Yüzyıla Büyük İstanbul Tarihi" başlığıyla yapılan toplantıda konuştu. 

Gezi Parkı'na Topçu Kışlası'nın yapılacağını belirten Erdoğan, "Cesur olunması gereken konulardan biri de bu. Taksim'deki Gezi Parkı! Oraya o tarihi eseri inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Taksim Meydanı'ndaki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yerine de opera binasının yapılacağını da belirtti.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Dünya ve bölge tarihi, İslam tarihi, genel Türk tarihi, Selçuklu tarihi, Osmanlı tarihi, hatta henüz 92 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen Cumhuriyet tarihi gibi alanların hepsinde de mevcut birikimimizi ileriye taşıyacak çalışmaları süratle hayata geçirmeliyiz. Çünkü tarih, sadece geçmişin hikayesi değildir. Aynı zamanda geleceğimize yön veren bir pusuladır. Buna ihtiyacımız var. Yaşadığımız olayları, ülkemizdeki, bölgemizdeki gelişmeleri, tarihin bize tuttuğu ışık doğrultusunda sürekli yeniden yorumlamak, yeniden değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Son dönemde liselerde, ortaokullardaki öğrencilerimizi tarih bilinci ile yetiştirmemiz gerekiyor. Lise ve orta okul öğrencileri tarih bilinciyle donatılmalı. 

"Kültür Bakanlığımız yayınladığı eserlerle yastık altı kaynakları arttırmamız gerekiyor. Müfredatımızı milli eğitimde güçlendirmemiz gerekiyor. İstanbul tarihi bir şehrin tarihi değil, dönemlerinin en güçlü devletlerinin tarihidir. Tarihimizle günümüz arasındaki kopukluğun bedelini ödedik ve ödemeye devam ediyoruz. Özellikle 1960-1970'li yıllar adeta faciadır. Şehircilik bugünün en büyük problemidir. 

GEZİ PARKI

"Ben Sayın Başkanıma söylüyorum, 'Cesur olacaksın' diyorum. Eğer cesur olmazsan biz bu işi başaramayız. Cesur olmamız gerekenlerden bir tanesi, bugün burada yine söylüyorum, bir, Taksim'deki Gezi Parkı. Oraya o tarihi eseri inşa edeceğiz. Eğer tarihimize sahip çıkacaksak orada tarihi bir eser vardır, o tarihi eseri oraya yeniden kurduracağız ve adı bunun ister tarih müzesi olur, ister şehir müzesi olur, bunu orada yapmamız lazım."

TAKSİM MEYDANI VE AKM

"Bir diğeri de AKM. Ön hazırlıklar var, proje hazır. Arkada devasa bir yer var. Oraya gerçekten dev bir opera binasını yerleştirmek suretyiyle, 'bizim sanat anlayışımız bu, bunu da görün' demek lazım. Şu andaki bina zaten depreme dayanıklı değil, gitti gider.

"Taksim'de şu projeyi bitirelim, orası arı kovanı gibi işleyecektir."