Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Parlamentosu'nda kabul edilen Ermeni Soykırımı tasarısıyla ilgili olarak, "İlk adım olarak Berlin Büyükelçisi'ni Türkiye'ye çağırıyoruz. Bu karar iki ülke arasındaki ilişkileri ciddi manada zedeleyecektir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Alman Parlamentosu'nun 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımasının ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel "Almanya'nın Türkiye ile ilişkileri güçlüdür" açıklaması geldi.

Erdoğan, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile düzenledikleri ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Almanya Meclisi’nde 1915 olayları soykırım olarak onaylandı. Değerlendirme alabilir miyiz? İkili ilişkilere yansır mı?

Az önce Sayın Başbakan’la telefon görüşmem oldu. Neticesinde ortak kanaatimiz, ilk adımımız, büyükelçiyi istişarelerde bulunmak üzere çağırmak.

Türkiye’ye çağırıyoruz. Bu karar aslında Almanya Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecek bir karardır.

Oturacağız, nasıl bir adım atarız. Bizim asıl atmamız gereken adımları atacağız. Büyükelçinin gelişi ve Alman Parlamentosu’ndaki metinlerin değerlendirilmesi.

Dışişleri’ndeki arkadaşımız yapacak ve nihai kararımızı vereceğiz.

Türkiye’nin  Somalili mülteciler için katkısı ne olacaktır?

Somali’den bize mülteciler noktasında gelmiyor. Bize ağırlıklı olarak gelen Suriye’dir ki 2 milyon 700 bindir, 300 bin de Irak’tan. Somali’den eğitim-öğretim için gelenler var. Oradan geleceklere de kapımız açıktır.

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin IŞİD’in kontrolündeki Membiç’e operasyona başladığı söyleniyor. YPG militanları olduğu iddiaları var.

Benim şu ana kadar edindiğim bilgi ve Sayın Obama’yla, askeri yetkililerle yaptığımız görüşmelerde bu söylenen ve şu anda sorduğunuz bilgiler doğru bilgiler değil.

Şu anda Suriye’de Suriye Demokratik Güçleri’nin içerisinde yaklaşık 450 kadar YPG var, bunun dışında 2,500 civarında Araplardan var.

Toplamda yaklaşık 3000 kişi bu operasyonun içinde yer alıyor. Söylenen de şudur, YPG burada daha çok lojistik bir güç oluşturacak. Kendi istihbarat ağımızla bakacağız, ne olduğuna.