Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NTV'de Adaylar Konuşuyor programına konuk oldu. Erdoğan, burada yaptığı açıklamalarda nefret söyleminde bulunarak, "Benim için Gürcü diyen oldu, afedersin çok daha çirkin şekilde Ermeni diyen oldu," diye konuştu.

Başbakan Erdoğan anket yasağını da canlı yayında verdiği verilerle deldi.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NTV ve Star TV’nin ortak yayınında Adaylar Konuşuyor programına konuk olarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı. "Paralel yapı" olarak adlandırdığı Fethullah Gülen Grubu'na yönelik operasyonlara değinen Erdoğan, “Boşuna inlerine girilecek demedik. Süreci kararlı bir şekilde yürütmemiz lazım. Bu işi geciktirseydik Allah muhafaza kim bilir başımıza neler gelecekti?” dedi.

Erdoğan Yüksek Askeri Şura kararlarını değerlendirirken, Balyoz ve Ergenekon gibi davalarda mahkumiyet alanların hepsinin emekliye sevk edildiğini söyledi. Erdoğan, “Bunların emekliye ayrılması gerekir dedik. İçlerinde emekli olmayan kalmadı. Bir ayırım söz konusu değil” dedi.

Erdoğan, geçen ay Türk bayrağı indirilen Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’nın lağv edilmesi konusunda çok spekülasyon yapıldığını söyleyerek, “Diyarbakır ile ilgili atılan adımın bayrak olayıyla alakası yok. Tamamıyla Hava Kuvvetleri’nin kendisini güçlendirmesiyle ilgili böyle bir adım. Eskişehir’de de benzer bir adım yine atılıyor. Diyarbakır’ın hassasiyetleri belli. Böyle bir vilayetimizde bu adımın atılması gerekliydi. Hayırlı olsun demekten başka bir şey denmez. Bizi içeriden vurmak isteyenlerin medyanın yalan yanlış haberleriyle, TSK’nın attığı adımları bayrak meselesi ile ilişkilendirmek hiç şık değil. Bölgede hassasiyetler var. Altında kimse başka bir şey aramasın” diye konuştu.

“BAŞKANDAN BAŞKA KİMSENİN KONUŞMA HAKKI YOK”

HSYK adına başkandan başka kimsenin konuşma hakkının olmadığını söyleyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

“HSYK adına başkandan başka kimsenin konuşma hakkı yok. O da Bekir Beydir. Burada yeni bir adet oluşturdular. ‘Ben şahsım adıma konuşuyorum’ sen şahsın adına konuşarak siyasetçiye yön veremezsin. Siz eğer şova girerseniz HSYK’nın varlığına gölge düşürmüş olursunuz. Bu arkadaşımızın yaptığı açıklama bulunduğu makama hiç yakışmıyor. HSYK’nın yargının tehdit altında olduğu gibi bir ifadenin kullanılması çok çirkin. Telefonu dinlenen Başbakan ve bakanlar. Bunlar olacak ve bunlarla ilgili yapılan suç duyurularını görmezden geleceksiniz. Siyaset baskı yapıyor diyeceksiniz. Bolu’daki savcı başbakanı tehdit ediyor. Adama sorarlar ya sen nasıl yargıçsın. Senden beklentiler var.”

“BU ŞANTAJLARDAN MONTAJLARDAN BIKTIK"

“Şantajlardan, montajlardan bıktık” diyerek konuşmasına devam eden Başbakan Erdoğan, “Bunların arkasında bu tür açıklamaları yapan kişiler oldukça bu sıkıntılar olur. Hakim kararıyla konuşacak, söylemlerle değil. Yargı da aynı şekilde” dedikten sonra şunları söyledi:

“Bunların olduğu bir ülkede siyaset olarak sessiz mi kalacağız. Çağlayan’da yaşanan olayları gördünüz. Savcı çıkıyor, adalet sarayının önünde basın açıklaması yapıyor. Cumhuriyet tarihinde böyle bir şey oldu mu? Kim destek veriyor? Bu tür adımlarla kimin nerede durduğunu millet çok daha iyi görüyor. Biz boşuna paralel yapı demedik. Boşuna inlerine girilecek demedik. Bugün 30 küsür kişi daha alındı. İfade verdikçe yeni şeyler çıkıyor. Ben şuna inanıyorum, hak kesinlikle yerini bulacak. Biz de bu işin takipçisi olacağız, bu işin şakaya alınacak tarafı yok. Ulusal güvenliğimizi tehdit ediyor. Devlete karşı hukuksuzluklar yapanlar var. Bunun bedelini ödeyecekler. Yatırımlarımızı yapacağız, yürütmeyi durdurma kararı veriyorlar. Yargının içinde olanlar bu kararı veriyor.”

“BU İŞİ GECİKTİRSEYDİK KİM BİLİR BAŞIMIZA NELER GELECEKTİ?”

Başbakan Erdoğan, “Bunları gördükçe biz iyi yoldayız, süreci kararlı bir şekilde yürütmemiz lazım. Bu işi geciktirseydik Allah muhafaza kim bilir başımıza neler gelecekti? Bakın Adana’daki TIR olayı. Bunların görüntülerini seyrettim, bunları seyrettikçe insanın beynine kan sıçrıyor. Irak’taki Türkmenlere bizden başka sahip çıkan var mı? Kılıçdaroğlu konuşsana” dedi.

“IŞİD’E BİR SİLAH YARDIMIMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Başbakan Erdoğan, “IŞİD o bölgede değil ki. Çok büyük terbiyesizlik. Bizim IŞİD’e muhalefetin dediği gibi bir silah yardımımız söz konusu değil. İftira at tutmazsa iz bırakır. Bu Kılıçdaroğlu değil mi Kürecik’teki NATO üssüne dinleme üssü diyen. Burası NATO üssü, İsrail de NATO üyesi bir ülke değil. Açıkça İsral’in böyle bir şeye ihtiyacı yok. Türkmenlere nasıl destek verdiğimizi Sayın Şandır gayet iyi bilir” diye konuştu.

ANKET SONUÇLARI

Başbakan Erdoğan, canlı yayında son anket verilerini de şu şekilde aktardı: "Şu anda elimde iki anket var, bir tanesi çok yeni, geçen hafta. Geçen hafta yapılanda yüzde 55.7 şahsımla ilgili çıkıyor. İhsanoğlu yüzde 36.4 çıkıyor. Demirtaş yüzde 7.7 çıkıyor. Bu hafta yapılan ankette, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 56.7 çıkıyor, İhsanoğlu 34.9, Demirtaş 9.4 çıkıyor. Bu son iki anketin neticesi, böyle bir durum söz konusu." (ntvmsnbc, zete, radikal)