​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "5 bin kilometrekarelik bir alanı güvenli bölge olarak değerlendirebiliriz. Suriyeliler DAEŞ'tan arındırlan bölgeye dönmeye başladılar. STK'larımız bu kardeşlerimizin ihtiyacını karşılıyor. Suriye sorunu sadece Suriyelilerin meselesi değildir. Bu krizin sonuçları küresel bir boyut kazanmıştır. Meşruiyet ve adalet konusunda çözüm için kaybedilen her dakika BM için utanç kaynağıdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

"BM'nin 71'inci genel kurul görüşmelerine katılmak için arkadaşlarımızla birlikte New York'a hareket edeceğiz. Tüm ülkelerin devletlerin katılması bekleniyor. Katılımcı ülkelerinin birçoğu devlet başkanları, dışişleri bakanları nezdinde katılıyor. Sayın Veysi Kaynak, Bekir Bozdağ, Fatma Betül Sayan, Ömer Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu, Nihat Zeybekci, Berat Albayrak ve milletvekillerimiz eşlik ediyor.

20 Eylül Salı günü BM Genel Kurulu'na hitap edeceğim. Konuşmamda Türkiye'nin BM'deki aktif rolüne vurgu yaparak, terörle mücadele, mülteci sorunu ve tabi ki 15 Temmuz darbe girişimini değerlendirme durumunda olacağım. Bunu gerek genel kurulda, gerekse ikili görüşmelerde paylaşacağım. Türkiye bir taraftan 15 Temmuz darbe girişiminin yaralarını sararken bir taraftan Fırat Kalkanı operasyonunu yürütüyor.

Sınırlarımızda FETÖ, DAEŞ ve uzantılarına karşı başarılı operasyonlar yapıyoruz. İşin Suriye, Irak, her ne kadar bu coğrafyada gerçekleşiyorsa PKK'yı zikretmeden geçmek mümkün değil. Genel Kurul'a hitabım 15 Temmuz darbe girişimi teşebbüsü ve 241 kişinin kanını döken FETÖ'nün dünyaya anlatılması için vesile olacaktır. Dostlarımızı uyarmaya devam edeceğiz.

Örgütün inine girmeye devam edeceğiz. Dünyanın hiçbir ülkesi, bölgesi FETÖ için güvenli bir sığınak değildir. Konuşmamda, BM yapısındaki sorunları, 'Dünya 5'ten büyüktür' dediğimiz reform ihtiyacını yineleyeceğim. Düzenlenecek üst düzey toplantılarında ABD Başkanı Obama tarafından düzenlenecek toplantılarda mültecilere yönelik yardımlar görüşülecek.

Çalışma iznine sahip mültecilerin sayısı ile okula giden mülteci çocuk hedefini 1 milyonun üzerine çıkarılması tartışılacak. Dünyada en çok mültecilere ev sahipliği yapan ülkemiz zirveye özellikle davet edilmiştir. Sorunun çözümü için dile getirdiğimiz 'güvenli bölge' ve 'terörden arınmış' bölgeyi dile getireceğim. Fırat Kalkanı'nı da liderlerle paylaşacağım.

5 bin kilometrekarelik bir alanı güvenli bölge olarak değerlendirebiliriz. Suriyeliler DAEŞ'tan arındırlan bölgeye dönmeye başladılar. STK'larımız bu kardeşlerimizin ihtiyacını karşılıyor. Suriye sorunu sadece Suriyelilerin meselesi değildir. Bu krizin sonuçları küresel bir boyut kazanmıştır. Meşruiyet ve adalet konusunda çözüm için kaybedilen her dakika BM için utanç kaynağıdır.

Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere insanlığın sorumluluğunun farkına varması gerekiyor. New York'ta bulunacağım süre zarfında ikili veya heyetler arası görüşmelerim olacak.

21 Eylül'de DEİK ve Başbakanlık tarafından düzenlenen akşam yemeğinde ABD'deki yatırımcılarla bir araya geleceğiz. ABD kanallarında mülakatlarım olacak. Ziyaretim sırasında ABD'deki Türk ve Müslüman toplum temsilcileriyle görüşeceğiz.

SORU-CEVAP Suriye askerlerinin vurulması:

ABD'li yetkililerin açıklaması bir yanlış tespit istikametinde. Bunun daha ilerisini belki seyahatte yapacağımız bazı görüşmelerde 'Hayırdır, nedir, nasıl oldu' diye sorar gerçeğini daha yakından öğrenme fırsatını buluruz.

ÖSO içindeki ABD tartışmaları:

Özel kuvvetler ÖSO tarafından istenmedi. ÖSO'ya yönelik ABD'li yetkililerin davranışları süreci bu yöne itti. Bizim yetkililerimiz, bizim özel kuvvetler mensuplarımız 30 kadar ABD'li özel kuvvetleri oradan çıkardı.