Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'ndeki MÜSİAD Genel Kurulu'nda konuştu.

Başbakan Erdoğan konuşmasında çözüm sürecine değindi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Türkiye son derece önemli ve tarihi bir süreçten geçiyor. Birçok STK'nın ve MÜSİAD'ın gönülden destek verdiğini görüyoruz. Bu bizi memnun ediyor. Bu süreçte hiç sesi çıkmayanlar var. Suskunluğu tercih edenler var.

"İmam hatiplerin, meslek liselerinin kapatılması konusunda gösterdikleri çabanın yüzde 1'ini barış sürecinde göstermeyenler var. Onlar için 76 milyonun kazanması önemli değil. Kendilerinin ne kazanacağına bakıp sessiz ve tepkisiz kalıyorlar.

"1920'DEKİ O RUHLA"

"Şu anda Türkiye için karanlık bir devrin kapıları kapanıyor. Şu anda Türkiye'nin makus talihi değişiyor," diyen Erdoğan, "Şu anda, Türkiye yeni bir evreye, yeni bir kulvara geçiyor. Bu süreci hiç kimse farklı yerlere çekmesin. Bugün gerçekleşen, Cumhuriyetimizin güçlenmesidir, Cumhuriyetimizin 23 Nisan 1920'deki, 29 Ekim 1923'teki o ruhla o heyecanla o birliktelikle kucaklaşmasıdır. Bugün gerçekleşen, bu topraklar uğruna canlarını feda eden şehitlerimizin hayallerinin artık gerçeğe dönüşmesidir. Şunu herkes bilsin bugün, geçmişe kıyasla çok daha güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti var," dedi.

"ALKOLLE MÜCADELE DEVLETİN GÖREVİDİR"

'Milli içki' mevzuuna tekardan gönderme yapan Başbakan, "Birayı milli içki diye tanıttılar bu ülkede," dedi ve şöyle konuştu:

"Bu ülkede ilaç yoluyla kısırlaştırma yapıldı. Karşı çıkanlara Cumhuriyet karşıtı dediler. Nüfus artış hızımız çok kötü. 2040'ta Türkiye artık yaşlılar milleti arasına girecek. Bu milletin nüfusunun artması lazım. Ve bu neslin sağlıklı olabilmesi için dedem bana milli içki olarak ayranı öğretti. Biz Anayasanın gerekliliğini yapıyoruz.

"Anayasa'nın 58. maddesinde bize bu görev verildi. Alkolle mücadele devletin, parlamentonun görevidir. Kimse kusura bakmasın

"Üniversitenin kampüsü içerisinde alkollü içecek satılıyor. Oraya aydınlanmaya gelen genç, kafayı bulup eve dönüyor. Böyle bir şey olur mu?

"Biz burada hak neyse onu yapmak zorundayız. Milletimizin yanında yer almak zorundayız. Kardeşlik hukukunu güçlendirmek zorundayız.

"Bize sürekli 'Terör bittiğinde ne olacak?' diye soruyorlar. Terör bittiğinde güzel olacak. En önemlisi de silahların sustuğu bir ortamda her meselemizi şiddetten uzak bir şekilde çözmek için gayret sarf ediyor olacağız."

"MHP, SÜRECİ CHP'YE ANLATSIN"

"Bu süreçte herkesin ektin bir şekilde rol almasını ben özellikle rica ediyorum. Türkiye'nin önüne açılan bu kapının kapanmasına ne olur müsade etmeyin. Gün artık tribünlerden seyretme veya tribünlere oyna günü değildir. Gün biten bir terör karşısına kendi terörünü üretme günü de değildir. Çözümün yanında olmayanlar sorunun bir parçası olurlar.

"Bilenler bilmeyenlere anlatsın. MHP bu süreci biliyor, öyle diyor. Bir zahmet MHP genel başkanı CHP genel başkanına bu süreci anlatsın. Yine de anlayamazlarsa biz Akil İnsanlar'dan rica ederiz, izlenimlerini CHP başkanına anlatırlar."