Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP’nin yeni seçim kampanyası stratejisi gereği planladığı 81 ile teşekkür mitinglerini iptal edeceği haberlerini yalanladı. Erdoğan, “Benim çalışmalarım seçime endeksli değil. 7 Haziran’a da endeksli değil. Çalışmalarımı devam ettireceğim” dedi.

Kazakistan ziyaretini takip eden gazetecilere Türkiye dönüşü uçakta açıklamalar yapan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin değişik yerlerini dolaşacağını, seçime kadar 25- 30 toplantı yapacağını açıkladı. Erdoğan Doğu ve Günaydoğu’ya da gideceğini söyledi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan noktalar şöyle:

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık, benimle ilgili değil, ülkeyle ilgili bir mesele. Bu sistem tıkandı ve patinaj yapıyoruz. Belki bazıları farkında değil ama son 3 senede ekonomik olarak bir patinajın içerisindeyiz. Kişi başına milli gelirimiz 10 bin doları aştı ve orada bir patinaj başladı. Çünkü, birileri adeta böyle gelip bileklerinize zincir kulpu takıyor, orada sizi olduğunuz yerde maalesef patinaja mahkum ediyor. Eğer sistem rahat çalışırsa, karar alma süreci hızlanırsa 2023 hedeflerini yakalama yolunda çok daha farklı gideceğiz. Sistem tıkandı ve patinaj yapıyoruz. Bazı işadamlarımız dert yanıyor. Adam yatırım yapacak ama kuvvetler ayrılığındaki kargaşadan dolayı yargı tarafından önü kesilmiş. İşte hep söylüyorum, örnek olarak veriyorum. Somut olarak Galataport meselesi… Neredeyse 1 milyar dolarlık bir yatırım. Böyle bir yatırım, ihalesi ne zaman yapıldı? Hâlâ iş başlayamadı. İtirazdan 2 sene sonra Danıştay yürütmeyi durdurma verdi. Buna benzer birçok olay var. Diğer tarafta uluslararası sermaye, sizin yargınız bize şöyle şöyle yaptı diyor. Şimdi küresel sermaye buraya girmezse, reel sektörde nasıl güçlü bir yapıyı yakalayacaksınız? Bir kere 22 milyar dolar doğrudan yatırıma çıktık, bir daha yakalayamadık. Çok daha güçlü adımlar atmamız lazım. Bu adımı atabilmemiz için de engellerin, bariyerlerin kaldırılabildiği, küresel sermayenin güvenli bir liman olarak gördüğü Türkiye’ye rahat bir şekilde gelebilmesi büyük önem arz ediyor. Ancak ben, iki kamaralı sisteme de karşıyım. Çünkü, iki kamaralı sistem, adeta kilitleme üzerine inşa edilmiştir. Burada da tek kamaralı sistemin çok daha ideal olduğuna inanıyorum. Hem seri karar alma noktasında, hem de istikrar-güven noktasında da sağlıklı bir çalışmayı getirecektir diye düşünüyorum.

AKP BEYANNAMESİ

 İncelediğim kadarıyla, benim Başbakanlık dönemimdeki 12 yıllık süreçte atılmış adımlarla ilgili olarak, adeta bir özet diyebileceğimiz şekilde bütün başlıklara yer verilmiş. Temel hak ve özgürlüklere varıncaya kadar hepsi orada yerini alıyor. Bundan sonraki sürece dönük olarak da atılacak adımlara da verilmiş. Gayet olumlu.

GÜLEN GRUBU

Kazakistan’daki 30 civarında okuldan 28-29 tanesini Kazak devletine devrettik. Ancak yüzde 10-15 yine kendi öğretmenleri veya kendi görevlileri var. Bu konuda Nazarbayev’i uyardım ve detaylı bilgi notunu ilettim. Paralel yapıyla mücadelede yargı ciddi adımlar attı. Hakkında Interpol vasıtasıyla kırmızı bülten meselesi var. HSYK’nın son attığı adımlar var. Bu arada gelişen, bazı açılan dosyalarla birlikte sürecin çok daha farklı bir yere doğru kayacağına inanıyorum. Bu konuda yargıyı, özellikle de konuyla ilgili savcıları takip ediyoruz. Onlar sorduğunuz (iade, vatandaşlıktan çıkarılma hakkındaki) soruya cevap oluşturacak nitelikte iddianameler hazırlayacaklardır sanıyorum. Önümüzdeki MGK’da Kırmızı Kitap ile ilgili hazırlıklar önümüze gelecek. Bunun bir takvimi olmaz. Ama bu bir şeyi gösterir, Genelkurmay bu konuda ne kadar hassas. Bunu görüyoruz. Genelkurmay’ın bu konuda bir hassasiyeti var. Bu hassasiyet içerisinde de süreci onlar da takip ediyorlar.

‘KAMERA KAYITLARI VAR, BİZZAT İZLEDİM’

AĞRI, HDP Birileri çözüm sürecinin önünü kesme gayretinde. Peki, bu süreci engellemek, önünü kesmek isteyenler kim? İşte bu 6-7 Ekim tarihlerindeki olaylar bu yöndeki en önemli ilk adımdı. Yaklaşan seçimlerde vatandaşın rahatlıkla sandığa gitmesine mani olmak istiyorlar. Vatandaşlarımızın, kendi iradesiyle, vicdanlarının sesini dinleyerek sandığa gidecekleri bir ortam kimilerini rahatsız ediyor? Eylemlerinin sebebi bu.

Vatandaş dedi ki, ‘Sizin bu ihanetinizi biz kabul etmeyeceğiz…’ Çünkü orada 40’ı aşkın insanın ölümü affedilir bir şey değildi. Hele hele o genç çocukların 4., 5. kattan atılarak, başlarının taşla ezilmesi suretiyle bunların şehit edilmesi yenilir yutulur bir olay değildi. Bu yeni dönemde de maalesef gelişmeler Ağrı Diyadin’de görüyorsunuz bunlarda yalan filan çok rahat, yani orada bizim askerimizi adeta operasyona çıkmış gibi göstermeye kalkıyorlar. Söyledikleri A’dan Z’ye yalan. Alınan istihbaratlar üzerine bölgeye giden jandarma var, asker var. İstihbaratlar da neticede doğru çıkıyor. İlk etapta 4 askerimiz yaralanıyor, biri ağır olmak üzere… Onlardan da 5 ölü, 1 yaralı vardı. Dezenformasyon yapabilmek için, ‘Yaralı askerlerini orada bıraktılar, onları da HDP’liler aldı’ diyorlar. Oradaki çevre köylerin çoğu zaten köy korucularının olduğu köyler. Kamera kayıtları var ben bizzat izledim. Hakeza fotoğraflar var. Bunların hepsini Silahlı Kuvvetler’den alıp gördüm. Zaten bunlar daha sonra gazetelerde de yayınlandı. Bu şekilde yapılan kampanyalarla adeta 7 Haziran’a bir yatırım yapmanın gayreti içerisindeler. Ben inanıyorum ki halkımız kendi iradesine baskı uygulamaya, dayatmada bulunmaya kalkışanlara gereken cevabı verecektir. Dolayısıyla bu tür eylemlere karşı çok daha dikkatli olunması lazım. Halkımız burada iyi bir direnç ortaya koymalı. (ZETE)