Fransa dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dikkatlerin Suriye'de IŞİD saldırısı altındaki Kobani üzerinde yoğunlaşmasını eleştirdi. Suriye'de asıl tehlike altında olan kentin Halep olduğunu savundu.

Erdoğan; "Kobani’yi bir yana bırakın, Halep tehdit altında. Halep, Kuzey Suriye’nin kalbidir Halep. Ve ne yazık ki, orada koca bir tarih yok olmak üzere. PYD ancak 90 savaşçı peşmerge kabul etti. Dert burayı PYD’nin dışındaki bir güce kaptırmamak. Tek hedef bu... Suriye’de şu anda Halep de tehlikede. Halep’i düşünmüyorlar ittifak güçleri, Kobani’yi düşünüyor. Yani orada varsa yoksa Halep’tir. Sureyi’nin kuzeyi dediğin zaman Halep’i anlarsın ama bunlar Halep’i bir kenara koymuşlar, varsa yoksa Kobani diyorlar. Kobani’dekiler zaten hepsi geldiler ve biz de kabul ettik. Kapıyı da kapatmadık. Ama Halep’te şu anda geniş bir tarih yok oluyor. İnsanlar yarın orada aynı durumla karşı karşıya kalacak ve şu anda onlar orada son mücadelelerini veriyor" dedi.

'36. PARALELİN ÜSTÜ GÜVENLİ OLMALI'

Erdoğan'a göre, "36’ncı paralelin üstü" güvenli bölge ilan edilmeli. Buna neden olarak da, "Çünkü, topraklarımızda 1.6 milyon sığınmacı var. O bölgede onlar için farklı planlamalar yapılabilir. Hatta altyapısıyla, üstyapısıyla yerleşim birimleri bile inşa edilebilir" açıklamasını yaptı.

Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada Erdoğan; Sykes-Picot Anlaşması’nı kastederek, "Ortadoğu’da yüz yıl önce çizilen sınırların dikişleri patladı" demişti.

'SABRIN SINIRI VAR'

Halkların Demorkatik Partisi'nin (HDP) 1 Kasım için yaptığı sokağa çıkma çağrılarını da eleştiren Erdoğan; "Her şeyin bir sabır noktası var. Sabır da bir yere kadar. Biz bu süreci başlatalı 5 yıl oldu. Önce Açılım Süreci dedik, daha sonra Milli Birlik ve Kardeşlik; şimdi de Çözüm Süreci diyoruz. HDP sokağı çıkma çağrısı yapıyor. Şiddet için değil diyorlar. O zaman ne diye sokağa döküyorsun? Miting yap, sokağa çıkın deyince. 'Maskeni tak, sopanı al, molotofkokteylini al, belli dükkanları yak...' Bu, o demek. Güvenlik güçleri, vatandaş tedirgin. Onun için sabrın sınırı var diyorum. O sınır aşılırsa, olabilecekleri aklımın ucundan bile geçirmek istemem" dedi.