Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Üniversitesi Fahri Doktora töreninde konuşma yaptı.

Konuşmasının tamamına yakın bir bölümünü yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına ayıran Başbakan Erdoğan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) dün yaptığı açıklamayı sert bir şekilde eleştirdi.

HSYK'nın suç işlediğini öne süren Başbakan Erdoğan, "Suç duyurusunda bulunuyorum" dedi.

Erdoğan, "Soruşturma yapmam engellendi, görevden alındım" diyen Savcı Muammer Akkaş'ın adliye önünde basın açıklaması dağıtmasına da tepki gösterdi ve savcı için "yüz karası" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin yol ayrımında olduğunu savunan Başbakan Erdoğan, "Ya eski Türkiye devam edecek ya da yeni Türkiye devam edecek" diye konuştu.

Yeni Türkiye'ye karşı direnildiğini iddia eden Erdoğan, şöyle konuştu: "Bu direniş son direniş, son kez saldırıyorlar. Son kez ellerindeki tüm imkanları kullanıyorlar. Allah'ın izniyle biz bu direnişi de yerle yeksan edecek, inşallah eski Türkiye'nin kapısını tamamen kapatacağız."

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:


'HSYK'YI MİLLET YARGILAYACAK'

- Şu anda bazı medya organlarına gizlilikle esaslı dosyaları servis eden, hukuk öğrencileri var. Suç duyurusunda bulunuyorum. HSYK suç işledi. Adli kollukla ilgili Danıştay’da dava sürerken bir açıklama yaptılar ve Anayasa’nın 138’e karşı geldiler. Kim HSYK’ya karşı gelecek. Yetkim olsa HSYK’yı ben yargılarım. Kim yargılayacak peki, millet yargılayacak.

- Son günlerde iki şey söyledim, ya millet ya zillet. Burada milletin maşeri vicdanı çok önemlidir. Olmayan şeyi varmış gibi göstermek bunun üstünden medyaya baskı ya da servis yaparak ülkenin tertemiz iş adamlarını zan altına sokmaya kimin hakkı var.

- Biz hukuktan yanayız, kanundan yana değiliz. Kanu8n hukuka karşı düşüyorsa orada sıkıntı vardır. Bizim de eksiklerimiz vardır. Kanun hukuk ile bütünleşmiyorsa oraya nefsi tecavüzler oluyorsa ciddi sıkıntılar vardır. Olmamış şeyler varsa, örneğin enerji bakanlığında santraller şuna verildi gibi olmayan şeyler söyleniyor. Bunu neye göre açıklıyorlar. Zaten bakanım bunları açıklayacak.

- Bir savcı adliyenin önünde basın mensuplarına bildiri dağıtır mı? Böyle bir şey olabilir mi? Böyle bir savcı bizim için adliyenin yüzkarasıdır.

EGEMENLİK MİLLETİNDİR, YARGININ DEĞİL

Bu zatla ilgili sen ne yapacaksın. Bizim iki özelliğimiz vardır, yasama ve yürütmeyiz. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Yargının değil. Ancak benimdir milletin değil dersen ona göre adım atalım. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Süreçlerde aktif rol olan, söyleyecek sözü olan bir ülke olmak için yeni Türkiye olmaya çalışıyoruz. Türkiye ya eskiye dönecek ya da yeni için hız kazanacak.

Önceki gün yaşanan süreci yeni Türkiye’nin kurtuluş savaşı dedim. Yeni Türkiye çok ciddi saldırıya uğramış durumunda. Eski Türkiye alışkanlıkları direniyor, rant sağlayanlar direniyor. Bunlar hem içerde hem dışarda yeni Türkiye’ye direniyor. Son kez saldırıyorlar. Son bir taarruz yapıyorlar. Allah’ın izniyle biz bu direnişle bu taarruzları engelleyecek ve eski Türkiye’nin kapısını tamamen kapatacağız. 11 yıldır istikameti millet çiziyor, Yeni Türkiye’de yine millet çizecek. Yapılan saldırılar sadece bana, hükümete ve bakanlara değil, topyekun millete karşıdır.

MİLLET KAL DERKEN BİRİLERİNİN GİT DEMESİNE HİÇ KULAK ASMAYIZ!

Bu saldırı başarısız olursa sandık bundan sonra hiçbir zaman tehdit edilmeyecek. Milletin iradesi hiçbir zaman yara almayacak. Millet dışında, milletin iradesi dışında hiçbir meşruiyet tanımayız. Eğer milletimiz git derse gideriz. Hiç tereddüt etmeyiz. Millet kal derken birilerinin git demesine de hiç kulak asmayız.

Biz milletin emanetine sımsıkı sahip çıkacağız. Bu süreçten millet olarak, ülke olarak çok güçlenmiş olarak çıkacağız. Anlamsız süreçlerin olmadığı 2023’e gideceğiz. Faiz ve terör lobisi kaybedecek. Türkiye ve kardeşlik lobisi kazanacak. Şu güzel gelişmeleri hatırlatmak istiyorum 2002’de 2 tekno parkımız vardı şimdi 52 tekno parkımız var. Şu ana kadar 900 milyon dolar ihracat yaptık tekno parklardan. Üniversite ve sanayi işbirliğiyle oldu bu. TÜBİTAK en faal dönemini yaşıyor. 4000 şirketin 8000 proje Tübitak tarafından destekleniyor.

Göktürk 2’den görüntü alıyoruz. Diğer projeler başarıl şekilde ilerliyor. Hürkuş isimli milli uçağımız ilk uçuşunu yaptı ve seri üretim anlaşması yapıldı. Kirpi adını verdiğimiz araçları, güdümlü füzeleri yaptık, cumhuriyet tarihinde ilk piyade tüfeğini yaptık. Kendi uçak ve denizaltılarını üreten Türkiye için emin ve kararlı adımlarla yürüyoruz.

Sanayi ve bilim alanında yaptığımız ilerlemeler bile son saldırıyı açıklıyor. Demiyolu var son saldırıda, niye? Hızlı treni yaptığımız için. Katarlı tren ile git, 2. 3. Sınıf trenlerle git. Bunlar gelişmiş Türkiye’nin evlatlarını görmek istemiyorlar. Ondan bunu öne sürdüler. Savunma ihtiyaçlarımızın yüzde 50’sini dışardan alıyoruz 2023’te savunmanın yüzde 80’ini biz üreteceğiz. (Radikal, ntvmsnbc)