Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu yeni parti kurma çalışmalarından vazgeçirmek için bir heyet gönderdiği iddia edildi.

euronews Türkçe'nin yeni parti kurma çalışmalarını yürüten üst düzey bir yetkiliden edindiği bilgiye göre, geçtiğimiz perşembe günü İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevlendirdiği bir ekip Davutoğlu'nu ziyaret etti.

Yedi kişiden oluşan heyette AK Parti eski milletvekili Ekrem Eldem, eski Bağcılar belediye başkanı ve AK Parti İstanbul milletvekili Feyzullah Kıyıklık, AK Parti Ataşehir eski belediye başkan adayı İsmail Erdem, AK Parti 24,25 ve 26. dönem İstanbul milletvekili Harun Karaca, Yeni Şafak gazetesinin yayıncısı Ahmet Albayrak, Sabah Gazetesi yazarı ve SETA Direktörü Hasan Basri Yalçın ve AK Parti İstanbul eski milletvekili Ünal Kacır bulunuyordu.

Görüşme sırasında Davuotoğlu'nun yanında ise kurulması için sayılı gün kalan partisinin A takımından Coşkun Çakır, Selim Temurci, Mehmet Ali Pulcu, Abdullah Başçı ve Nedim Yamalı yer aldı.

Selim Temurci, AK Parti İstanbul İl Başkanlığından Eylül 2019'da istifa edip Davutoğlu'nun partileşme sürecine katılmıştı. Nedim Yamalı ise Ankara eski il başkanlığını yürütmüştü. Abdullah Başçı ve Mehmet Ali Pulcu ise, AK Parti'den 26. dönem İstanbul milletvekilliği yapmışlardı. Coşkun Çakır ise, İstanbul Şehir Üniversitesi rektör yardımcısı.

Üç-dört saat sürdüğü belirtilen görüşmede Erdoğan'ın görevlendirdiği AK Partili isimler iddiaya göre Davutoğlu'nu partisini kurmaktan vazgeçirmek için çabaladı. Davutoğlu ise, bu konudaki kararlılığını belirtip, AK Parti yetkililerine daha önceleri partinin gidişatı konusundaki itirazlarını dillendirdiklerini ancak herhangi bir geri bildirim alamadıkları için parti kurmaya yöneldiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanının izniyle geldiklerini belirten heyetin görüşmeden ayrılmasından bir gün sonra Erdoğan, Davutoğlu'nun yanı sıra kendileri de partileşme sürecinde olan Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'i Halkbank'ı "dolandırmakla" suçlayan bir konuşma gerçekleştirdi.

Davutoğlu ve Kurucular Kurulu ise, Parti kurulduğunda tüm malvarlıklarını açıklayacakları yönünde taahhüt vermiş, siyasette saydamlığın önemine vurgu yapmışlardı. Davutoğlu ayrıca ailesinin mal varlığının araştırılabileceğini de önermişti.

İddia, AK Parti 26. dönem milletvekili Feyzullah Kıyıklık'a Habertürk'te salı akşamı yapılan bir oturumda sorulduğunda kendisi, görüşmeyi reddetti, "Biz siyasetle ilgili insanlar olarak fikirlerimizi söyleriz. Telkin ve vazgeçirme diye bir hukuksuzluğumuz, kanunsuzluğumuz, ahlaksızlığımız olamaz" demişti. Ancak euronews Türkçe'nin edindiği bilgiye göre, Davutoğlu, toplantıda yanında yer alan kişilerin şahitliğini göstererek bu toplantının gerçekleştiğini ve kapsamının da ikna amaçlı olduğunu özellikle vurguluyor.

Davutoğlu, Temmuz ayında Yavuz Oğhan, İsmail Saymaz ve Akif Beki'nin sorularını yanıtlamış, Erdoğan ve AKP MKYK'sının Başbakanlığı döneminde kendisine "Sen Başbakan gibi görün ama Başbakan olma, Başbakanmış gibi yap ama yetki kullanma" dediğini aktarmıştı