Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İmralı'da Abdullah Öcalan'la yapılacak görüşmenin ne zaman ve nasıl olacağına ilişkin açıklamalarda bulundular.

Adalet ve Kalkınma Partisi MKYK toplantısına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkez çıkışında basın mensuplarının sorularına yanıt verdi.

ERDOĞAN: BU HAFTA İÇİNDE OLABİLİR

Erdoğan İmralı'ya gitmesi gündemde olan heyete ilişkin olarak şunları söyledi: 

"Bu hafta içinde olabilir. İlgili arkadaşlarım çalışmalarını yapıyorlar. Bu hafta içinde olabilirse bu hafta; bu hafta içinde olmazsa önümüzdeki hafta içinde, ama olacak. Bu konuda Adalet Bakanlığımıza henüz bir müracaat söz konusu değil, o müracaatlar yapılacak. İlkelerimizi ortaya koyduk, o ilkelerimiz çerçevesi içinde uygun olanlardan 2 ya da 3 kişi adaya gönderilebilir."

DEMİRTAŞ: ADALET BAKANLIĞI'NDAN HABER BEKLİYORUZ

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da İmralı’ya gidiş için Adalet Bakanlığı’ndan haber beklendiğini, bunun birkaç gün içinde olabileceğini söyledi.

Demirtaş İmralı'ya gidecek heyet konusundaki tartışmalara yönelik olarak ANF'ye değerlendirmede bulundu ve şu açıklamayı yaptı:

"Gerek MYK gerek grup toplantılarımızdan çıkan sonuç İmralı’da ikinci görüşmenin yapılması ve gidecek kişilerin belirlenmesi hususunda eş başkanlara yetkili olduğu bir kez daha teyit edilmiştir. Bizler de AKP’nin yarattığı bu yapay krizi aşmak ve sayın Öcalan ile bir görüşme gerçekleştirmek üzere bir heyet hazırlığı yapmış durumdayız. Adalet Bakanlığı adaya gidişin mümkün olduğunu belirttiği anda biz de resmi başvuru gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla Adalet Bakanlığı’nın adaya gidişin mümkün olduğu konusunda haber bekliyoruz"

'İMRALI’YA BİRKAÇ GÜN İÇİNDE GİDİLEBİLİR'

"Bu bilgi bize ulaşırsa iki veya üç milletvekili arkadaşımız adaya gidiş için resmi başvuru yapacak. Haber bekliyoruz. Haber gelir gelmez yapacağız. Ben bugün veya önümüzdeki iki üç gün içerisinde olacağını tahmin ediyorum. Bunun dışında yapılacak hiçbir açıklama doğru değildir. Adaya gidecek isimleri partimiz MYK ve grubumuz, belirlemiştir. Sadece adaya gidiş izin yetkisi hükümettedir. Biz ikinci görüşmenin yapılmasını sürecin selameti açısından çok önemli bulduğumuz için bu görüşmenin yapılmasını sağlamaya çalışıyoruz."

Demirtaş, heyetin netleşmesi durumunda BDP'nin gerekli açıklamayı yapacağını da sözlerine ekledi.