İsveç'teki resmi temaslarına başlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşı Fredrik Reinfeldt ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

"ESAD GİTMEDEN SURİYE DÜZELMEZ"

İsveç TV'sinden bir muhabir "2011 sonuna kadar Türkiye ve Suriye ilişkileri iyiydi ancak bir süreden sonra Esad'a karşı muhalifleri desteklemekteki kararınız nedir" sorusuna Erdoğan şöyle yanıt verdi:

"Baba Esat zamanında ülkemize sıkıntı yaşandı ve ilişkiler bizim iktidarımıza kadar bozuktu. Bizim iktidardan sonra sorunları kaldırmak istedik. Girişimler olumlu sonuç verdi ve aile dostluğu kurduk. Arap baharı oluştuğunda kendisi ile saatlerce konuştuk. Kendisine 'Bakın rüzgar iyi esmiyor bu sizi de vurabilir'; zira Suriye'de tek partili yaşam vardı, yardımcı olalım size dedik 'iyi olur' dediler. Bu olmadı ve tanklarla toplarla insanları öldürmeye başladılar. Temsilciler yolladım. Ne dediysek biz, onlar terörist dediler. 150 bine yakın insan öldürüldü, bu kayıtlı. ülkemde 600 bini aşkın sığınmacı var. Lübnan Ürdün'ü de alırsak 2 milyona ulaşıyor. Bu insanlar rejimin silahlarından kaçıyor. Bunun içinde kimyasal ve konvansiyonel silahlar var. Bunlardan dolayı ilişkilerimiz bozuldu. 'Esad gitmeden Suriye düzelmez' denildi."

"(ÇÖZÜM SÜRECİ) HEDEFİMİZ KISA SÜREDE ÇALIŞMALARI BİTİRMEK"

Çözüm sürecine dair Avrupa'nın katkısına dari soruya Erdoğan, "İşin iki boyutu var. Biri yürütme tarafından yapılacaklar diğeri yasam ile alakalı. Süratle parlamentoda görüşülecek. Hedefimiz kısa sürede bunu bitirmek" dedi.

İsveç Başbakanı Reinfeldt ise, "Biz bunu Başbakan ile tartıştık. PKK terör örgütüdür. AB de böyle tanır. Şiddet ile siyasi çözüm bulunamaz. Kürt halkına yönelik bir çok reform yapıldı, bunların önemli olduğunu düşünüyoruz. Avrupa'da farklı bakışlar var. İsveç'te biz her zaman Türkiye'nin AB'ye katılması yönünde görüş belirtmişizdir."

"EL NUSRA, KAİDE GİBİ ÖRGÜTLERİN BİZİM ÜLKEMİZDE BARINMALARI SÖZ KONUSU OLAMAZ"

"Türkiye'de cihatcı grupların artmasına dair değerlendirme yapar mısınız" şeklindeki soruya Erdoğan, "Önce bunu sormam lazım. Böyle bir grup mu varmış. Ellerindeki belgeler nedir. El Nusra, kaide gibi örgütlerin bizim ülkemizde barınmaları söz konusu olamaz. Bunlara yönelik her hangi bir yapılanma olması halinde onlarla mücadelemiz olur. Suriye ile ilişkili Kaide gibi örgütleri Türkiye dışlamıştır. Biz orada Özgür Suriye ordusu ile irtibat halindeyiz. Bizim 2 milyar Dolar'ı aşkın ülkemizdeki sığınmacılara yatırımımız vardır" dedi.