Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "10 Ağustos'ta milletim şahsımı cumhurbaşkanı seçti bu fiili olarak yarı başkanlık sistemidir" ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanı farklı bir siyasi anlayışta ve de başbakan farklı anlayışta olursa olmaz." İfadelerini kullanan Erdoğan, Yıldız Sarayı Silahhane'de TRT Haber ekranlarından canlı yayınlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan Gençlerle Buluşuyor Özel Yayını'nda Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle…

"Bunların böyle bir yetkisi yok ki. Halkım ne diyor yüzde 52 ile Erdoğan'ı cumhurbaşkanı yapıyor. Mesele bitmiştir. Mesele millete rağmen hiçbir şey olmaz. Biz kendimize güveniyoruz.

ÇÖZÜM SÜRECİ

“Bu iyi niyet, ne yazık ki ciddi manada istismar edildi ve o süreç içerisinde ülkemize ciddi manada bir silah girişi oldu.

“Çünkü bizim sınırlar biliyorsunuz, çok çok uzun.

“Bunu da bunlar bu şekilde değerlendirdiler. İşte şimdi bu bütün operasyonlar yapılırken, evlerin bodrumlarından olsun, rögarların altından nasıl silahlar çıktığı, hepsi şu anda ortaya çıkıyor. O bakımdan bu operasyonların faydası çok fazla oldu.

SCHENGEN VİZESİ

“Schengen konusu bizim aslında çoktan hakkımız. Bizim Avrupa Birliği'ne fiili müracaatımız 1959'dur, resmi 1963'tür ve bu süreç içerisinde bize her zaman çalım attılar. Hiçbir zaman samimi davranmadılar. Şu anda da samimi davranmıyorlar.

"Dikkat edin ülkemizde de dünyada da işte 'Erdoğan gitmeden Türkiye'ye istikrar gelmez' diyorlar. Ya tamam da şimdi Erdoğan'ın gitmesi veya gitmemesi...

"Peki 2002'nin sonunda veya 2003'ün başında Türkiye'de Erdoğan'ın başında olduğu bir iktidar mı vardı? Yoktu. Peki Türkiye neredeydi? Veren el miydi, alan el miydi? Alan eldi. Öyle mi? Delikli paraları arıyorduk, acaba bize birileri borç verir mi? Bunu arıyorduk ama vermiyorlardı. Böyle bir durumdaydık.

FEZLEKELER

“Bu ülkede siyaset bariyer olmaktan çıkmalıdır. Bu konuda zannediyorum ki başbakanın açmış olduğu bu yolda ana muhalefet de kararını verecektir. 

"Öbür tarafta inanıyorum ki MHP de bu kararı verecek. Bu konuda olumlu açıklamaları da oldu. Böylece buradan, parlamentodan ben ciddi bir kararın çıkacağını zannediyorum. Çünkü bu işin önünün açılması lazım.

ANAYASA

"Şu anda diyelim ki burada sadece bir iktidar partisi ile MHP el ele verse, 367'yi bulamayabilirler o ayrı bir konu ama hiç olmazsa millete gitmenin yolu açılabilir. Ben inanıyorum ki millete gitmenin yolu açılsa, millet böyle bir yeni anayasaya 'evet' diyecektir. Ben milletimize bu noktada güveniyorum.

"İktidar partisi ile MHP arasında asgari müştereklerin değil, azami müştereklerin olduğuna inanıyorum. Azami müştereklerin olduğu iki görüş, iki yapı eğer bir araya gelir de böyle bir milli ve yerli anayasayı eğer oluşturursa, bu millet de kendisi için, kendi dokusunu yansıtan milli ve yerli bir anayasaya 'evet' diyecektir diye düşünüyorum. Temenni ederim ki bu adım da kararlı bir şekilde atılır.

SOSYAL MEDYA

“On sekiz yaşa seçme hakkını madem veriyoruz, seçilme hakkını da on sekiz olmalı dedik. Bunlar içinde o yarışın içinde kendini ispatlayanlar parlamentoya aday olacaklar ve parlamentoya girecekler.

“Bu ihtiyacın kullanış şekli önemlidir. Tahrik ve ahlaki değerlerle kullanılmıyorsa, korsan olarak kullanılıyorsa, örneğin Twitter hala Türkiye'de ofis açmamaktadır. Böyle bu durum varken bu gruplar Gezi olaylarında ülkemizi kaosa sürüklemişlerdir.

“Bütün bunlar karşısında tedbirler almak devletin görevidir. Batı ülkelerinde bunları bu kadar rahat kullanamazsınız. Bu konuyla ilgili bazı adımlar atıldı. Bununla ilgili ciddi adımlar atılıyor. Türkiye'de kesin tedbirler alındı diyemem.

(Kaynak: Bianet)