ABD, Türkiye’nin yakın zamanda ‘Suriye’nin kuzeyine operasyon başlatacağını’ duyururken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, bu konuda kararlı olduklarını söyledi.

Erdoğan, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna olası askeri harekata ilişkin “Akşam ki görüşmemizden (Trump) sonra bölgede bir çekilme olayı başlamış vaziyette. Buradaki karşılıklı muhataplar çalışmalarını yürütüyor. Bu yeni bir şey değil, Trump daha önce çekilme talimatını vermişti ama talimatın gereği biraz gecikti. Bu konuda çalışmalar sürüyordu. Bir gece ansızın gelebiliriz demiştik. Bu kararlılığımızı sürdürüyoruz” dedi.

SDG’nin elindeki tutuklu IŞİD’lilerin  durumuna ilişkinse, 8-10 bin gibi rakamların abartılı olduğunu öne süren Erdoğan “Şu anda orada cezaevlerinde olan bazı rakamlar var. Bu konuyla ilgili bizim de bir yaklaşım tarızımız var. DEAŞ’lıların kontrolünü kendi elimizden çıkarmalıyız artık yetti diyorlar. Bu konuda ne gibi adımlar atılabilir kendileri bir çalışma yapacaklar. Ne gibi bir adım atalım ki cezaevindeki DEAŞ’lıları derdest edelim” açıklamasını yaptı.

Erdoğan, ABD Başkanı Trump’la yapacağı görüşmeye ilişkin soruya da şu yanıtı verdi: “Büyük ihtimalle önümüzdeki ayın ilk yarısında bu ziyareti gerçekleştireceğiz. Washington’da bu ziyaret olacak. Yüzyüze olması işin derinliğini, Türkiye-ABD ilişkileri ve bölgedeki gelişmeleri ele alma fırsatımız olacak. Başlıklardan biri de F-35. Bu uzayan bir süreç oldu. Görüşmede bunu karara bağlamak istiyoruz. Ödemelerde biz aksama yapmıyoruz. 1.4 milyar dolarlık ödeme yaptık. Bu konuyu ele alacağız.”