Tunus’ta temaslarda bulunan Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı eylemlerinde çevre duyarlılığı olan insanların iyi niyetinin kötüye kullanıldığını söyledi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın özür dilemesiyle ilgili olarak ise “Gerekli açıklamaları yaptı. Aşırı gazla ilgiliyse üzüntümüzü dile getirdik” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tunus Başbakanı Ali el-Urayyid ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan ve Tunus Başbakanı daha sonra soruları yanıtladı.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle;

Bu olaylara karışan çevre duyarlılığı olan vatandaşlarımı tenzih ederim. Bir şeyi ısrarla söyledim, 'aşırı uçlar' dedim. Hatta bunlar içinde terör gruplarına karışanlar olduğunu söyledim.

Nitekim daha önce ABD Büyükelçiliğini basan malum terör örgütü mensupları bu işin içinde. Gerek meydanlarda gerek sosyal medyada, bütün her şeyiyle yakalandılar.

Son on yılda çok ağaç diktik. Taksim projemiz tarihi, çevreyi ve kültürü bir arada tutan bir projedir. Bu proje, İstanbul’a çok güzel bir ortam oluşturacaktır.

Topçu Kışlasını aslına uygun olarak yapacağız, orada eskiden varolan bir eseri yeniden yapıyoruz.

'AKM'NİN YERİNE OPERA VE TİYATRO BİNASI YAPACAĞIZ'

Orada AKM yerine büyük bir opera merkezi yapacağız. Vatandaşlarımız hep birlikte nezih bir ortamda gezme ve eğlenme fırsatı bulacaktır. Yıktığımız şeylerde daha modern tiyatro binası da yapacağız.

YABANCI GÖSTERİCİLER

Diplomat pasaport taşıyanların yakalandığı iddiaları söz konusu değil. Diplomat pasaportlu 7 yabancının olduğu doğru değil. Yabancıların 6'sı savcılıkta, biri gözaltında. Her şey hukuk dairesinde yürüyor. Bunlar kimdir, nedir, nereden geldi, buraya nasıl katıldılar hepsini incelemek, hem güvenlik güçlerinin hem yargının görevidir. Yapılmakta olan da budur.

ARINÇ'IN ÖZÜR DİLEMESİ

Başbakan Vekilim gerekli açıklamaları yaptı, gerekli cevapları verdi. Onlar da çıkınca kendilerine göre basın toplantısı yaptılar. Bizim bu konuda söylediklerimiz bellidir. Biz siyasetimizi ‘ne aldatan olacağız ne aldanan olacağız' ilkesi üzerine inşa ediyoruz. Bu şekilde de yürütüyoruz. Bu konuyla ilgili bir referandum ifadesini kullandık ama Bülent Bey'i ziyarete gelenler, 'Bu tür konular referanduma götürülemez' diye bir açıklama yaptılar.

Şimdi bu tür şeyleri böyle bir yarışa sokmanın anlamı yok. İlla 'şunu alırsam şunu veririm, şunu verirsen bunu isterim' gibi bir mantıkla devlet yönetilmez. Orada olmayan bir şeyin vaadini vermedik. Oradaki uygulamayı aslına dönüştürüyoruz.

'HUKUK DIŞI YOLLARLA HAK ARANMAZ'

Yardımcım gerekli açıklamaları yaptı. Kullanılan aşırı gazla alakalı üzüntümüzü dile getirdik. Hiçbir hak, hukuk dışı yollarla aranmaz. 'İstediğim yerde miting yaparım, yakarım, yıkarım' derseniz buna izin vermeyiz.

Biz çoğunluğun azınlığa tahakkümüne karşıyız ama azınlığın çoğunluğuna tahakkümünü de kabul etmeyiz. İstanbul’un doğal güzelliğinin korunması gerekiyor."   (NTV)