Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Harvard Üniversitesi’nde Türkiye hakkında yaptığı açıklamalara sert tepki gösterdi. Erdoğan, ‘‘Eğer Biden bu tür ifadeler kullandıysa, Biden benim için tarih olur. Asla benim böyle ifadelerim olmamıştır’‘ dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Biden'in sözlerine karşılık, "Doğrusu bu eleştiriyi kabul etmek mümkün değil Türkiye mültecileri ağırlarken kimsenin Türkiye'yi eleştirmeye hakkı da yoktur, haddi de yoktur," dedi.

Joe Biden, Türkiye’nin Suriye politikasında hatalı olduğunu kabul ettiğini, Erdoğan’ın önceki hafta New York’ta yaptıkları görüşmede de bunu itiraf ettiğini söylemişti.

ERDOĞAN: BİDEN BÖYLE BİR ŞEY DEDİYSE BİZDEN ÖZÜR DİLEMELİDİR

Tayyip Erdoğan, "Esefle karşıladım, son görüşmede de asla kendilerine biz yanlış yaptık gibi bir konuşmamız olmadı. Biden böyle bir şey dediyse bizden özür dilemelidir" dedi.

Erdoğan, Türkiye’nin yabancı savaşçılara destek verdiği iddiası konusunda da şu çıkışı yaptı: ‘Bunu kimse ispatlayamaz. yapancı savaşçılar asla bizim ülkemizden Türkiye’ye geçmemiştir.Turist pasaportuyla geçen olmuşsa, olmuştur ama silahlı olarak geçtiğini kimse söyleyemez.”

DAVUTOĞLU: BU ELEŞTİRİYİ KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Davutoğlu, ise Biden'in eleştirilerine karşılık olarak şunları söyledi:

"Doğrusu bu eleştiriyi kabul etmek mümkün değil. Bütün Amerikan yönetimi ve en başta Biden çok iyi biliyor ki, Türkiye 4 yıldır tek başına bütün mültecileri ağırlamaya devam ediyor, 4 yıldır yaptığı uyarılar en başından dinlenmiş olsaydı, bugün bu acılar yaşanmazdı. Herkesin tarihi sorumluluğu var burada. Ama hiç bir tarihi sorumluluk taşımayan bir ülke aranıyorsa o Türkiye'dir. 1.5 milyonu aşkın mülteciyi misafir etmiştir. Hala Kobani'den gelen misafirlerimiz var. Türkiye Mültecilerin etnik, mezhebi kimliklerine Türkiye bakmamıştır.

Türkiye mültecileri ağırlarken kimsenin Türkiye'yi eleştirmeye hakkı da yoktur, haddi de yoktur.Esas burada tarihi sorumluluğu olan ülkeler 4 yıldır bir halkın çektiği zulme sessiz kalanlardır."

BİDEN NE DEMİŞTİ? 

ABD başkan yardımcısı Biden, Harvard Üniversitesi’nde Türkiye hakkında yaptığı açıklamalarda, daha geçen hafta New York’ta görüştüğü Erdoğan’ın, bu görüşme esnasında kendisine hatasını itiraf ettiğini söyleyerek: ”Ve Türkler de, eski dostum Cumhurbaşkanı Erdoğan bana ‘siz doğruydunuz. Biz çok kimsenin geçişine (Suriye’ye) izin verdik' dedi ve şimdi sınırlarını kapatmaya çalışıyorlar,” demişti.

Habere gitmek için tıklayınız: ABD: Tezkere, Türk askerinin IŞİD'le kapışması için