Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa Abide Kavşağı ile diğer yatırımların ortak açılış töreninde konuştu. Erdoğan siyasette yaşadığı 'zorlukları' anlattığı konuşmasında, ülkede sadece Kürt sorununun olmadığını söyledi; Barış ve Demokrasi Partilileri (BDP) ise 'etrör örgütünün yedeği olarak siyaset yapmakla' suçladı.

Siyasete girdikleri andan itibaren, gençlik yıllarından itibaren çok büyük zorluklarla karşılaştıklarını belirten Erdoğan, "Siyasi görüşlerimiz yok sayıldı, siyasi taleplerimiz yok sayıldı. Bu ülkede bize öteki muamelesi, zenci muamelesi yapıldı. Tehditler aldık. Maddi-manevi saldırılara maruz kaldık" dedi.

"ŞİDDETE HİÇ BAŞVURMADIK"

Erdoğan, "Siyasi hayatımız boyunca yaşadığımız tüm zorluklara, karşılaştığımız tüm engellere rağmen biz hiçbir zaman şiddete başvurmak istemedik, şiddete başvurmadık," savunusunda bulunurken, "Şiddeti bir metot olarak hiçbir zaman benimsemedik," dedi.

DİKTATÖR YAKIŞTIRMASI

Kendilerine yönelik 'diktatör' yakıştırmalarına da cevap veren Erdoğan şöyle konuştu:

"Zaman zaman birileri çıkıyor, başta anamuhalefet olmak üzere bizler için diktatör, bilmem ne filan falan gibi böyle saçma sapan yakıştırmalar yapıyorlar. Aynaya baksınlar aynaya, aynaya baksınlar. Biz milletimize hizmet yarışında varız. Bunu benim milletim iyi gördüğü için de işte 3 Kasım 2002'den bu yana hep artırarak bizlere iktidar görevi veriyor."

SADECE KÜRTLERİN Mİ SORUNLARI VAR?

Konuşmasında "Kürt kardeşlerimin sorunlarının" çözümü için tanımı kullanarak, 10 yıldır, siyasetin ve demokrasinin bir araç olmasını, meclisin bir çatı olmasını söylediklerini ifade eden Erdoğan, "Kürt kardeşlerimin sorunu var da Arap kardeşimin sorunu yok mu? Türk kardeşimin sorunu yok mu? Boşnak kardeşimin sorunu yok mu? Roman kardeşimin sorunu yok mu? Bütün etnik unsurların hepsinin kendine göre sorunu var, ama bu ülkede bakıyorsunuz bir grup yatıyor kalkıyor sanki sadece kendilerinin sorunu var. Dürüst olacağız. Biz 75 milyon kardeş olarak el ele vereceğiz. Kürdüyle, Arabıyla, Türküyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Gürcüsüyle, Boşnağıyla, Romanıyla el ele vereceğiz ve biz yaradılanı yaradan dan ötürü  seveceğiz" şeklinde konuştu.

Erdoğan daha sonra da "Ne Arab'ın Kürde, ne Kürdün Türk'e, ne Türk'ün Kürde üstünlüğü yoktur" diyerek, "Hepimiz kardeşiz," dedi.

BDP'Yİ SUÇLADI: TERÖR ÖRGÜTÜNÜN YEDEĞİYLE SİYASET YAPIYORLAR

Daha sonra sözü BDP'ye getiren Erdoğan, "Bölgedeki kardeşim, hep beraber bu terör örgütüyle, bu terör örgütünün yedeğiyle siyaset yapan partiyle arana duvarı çek. Bu duvarı çek ve kardeşlerimin sömürülmesine müsaade etme. Bu ülkeye, bu millete özellikle de Kürt kardeşime kast eden bu terör örgütüyle arana mesafe koyun diyorum" diye konuştu ve şöyle devam etti:

"Hiçbir ortak değeri yok bunların, hiçbir ortak inancı yok bunların. Maneviyat denilen bir şey yok bunlarda. Ben inanıyorum ki bu mesafe konulduğu zaman süratle biz de mesafe alırız. Kardeşlerim, 15-16 yaşında çocukları alıp dağa götüren, kız çocuklarını alıp dağa götüren, onlara zulmeden, onları ölüm robotlarına çevirenlerle aramıza duvar koyalım."