Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, St. Petersburg’daki Konstantinovskiy Sarayı’nda bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’in baş başa görüşmesi bir buçuk saat sürdü.

Putin ve Erdoğan'ın görüşmesinin bu bölümüne Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türk Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İbrahim Kalın dahil olacak. Daha sonraysa görüşmelere her iki taraftan heyet üyeleri de katılacak.

Putin-Erdoğan görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.

Görüşme öncesi Putin ve Erdoğan gazetecilere açıklamada bulundu.

PUTİN: HER TÜRLÜ DARBE GİRİŞİMLERİNE KARŞIYIZ

Putin, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmenin iki ülkenin ilişkileri normalleştirmeyi istediğinin göstergesi olduğunu dile getirdi.

Darbe girişiminin ardından Erdoğan’ı arayan ilk liderlerden biri olduğunu vurgulayan Putin, “Her türlü darbe girişimlerine karşıyız” dedi.

“Son yıllardaki ilişkimiz benzersiz bir nitelik taşıyor. Geçen sene ilişkiler son derece düşük seviyeye indi.

“Türkiye’deki iç politikada yaşanan zor duruma rağmen, Rusya’ya gelmeniz her iki tarafın da ilişkilerde normalleşme istediğinin bir göstergesidir. Bu görüşme iki ülkenin halkının hayrına olacaktır.

“Darbe girişimi sonrasında sizi arayan ilk liderlerden bir oldum. Her türlü darbe girişimlerine karşıyız ve karşısında olacağız.

“Sizin yönetiminizde Türk halkının bu sorunun üstesinden geleceğini umut ediyorum. Ticari ilişkiler, terör konusu ele alınacak. Bu fırsat için teşekkür ediyorum, hoş geldiniz.”

ERDOĞAN: FARKLI BİR SÜRECİN İÇERİSİNE GİRECEĞİZ

Putin’in ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu bir süreceğe girdiğini dile getirdi.

15 Temmuz sonrasında kendisini arayan Putin’e teşekkür eden Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Böyle bir hassas dönemdeki randevu vermeniz nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Planlamamız G20 zirvesiydi. Türkiye-Rusya ilişkileri, çok farklı olumlu bir sürecin içine girmiştir. Büyük hedefler belirlediğimiz bir süreçtir.

“İnanıyorum ki, şimdi attığımız ve atacağımız bu adımlarla çok daha farklı bir sürecin içerisine gireceğiz.

“15 Temmuz darbe girişiminin ertesinde sizlerin lider noktasında bizi arayışı hem tüm heyetimizi hem de halkımızı mutlu etmiştir. Pazar günü İstanbul’da yapılan miting halkımızın demokrasiye sahiplenişi bakımından çok anlamlıydı.

“Bu ziyaretle beraber sırası bizde olan üst düzey istişare konseyi toplantılarına başlayacağımız için de çok mutluyuz. Aramızda masada olan birçok ikili ilişkilerimiz var.

“Bölgenin siyasi olarak bizlerden beklentileri var. İnanıyorum ki, dayanışmamız bölgedeki sorunların çözümüne yardımcı olacaktır.”