Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Berkin Elvan dosyasına bakan savcı Mehmet Selim Kiraz’ın makam odasında rehin alınması ve kanlı bir operasyonla sonlandırılan eylemle birlikte ortaya çıkan güvenlik zaafiyetinin faturasını avukatlara çıkarmıştı. "Cübbeli de bal gibi aranır," diyen Erdoğan, şimdi de özel güvenliğin tamamen kaldırılması ve yerine polisin gelmesi "tavsiye"sinde bulundu: "Ben özel güvenliğin tamamen kaldırılmasını arkadaşlarıma teklif edeceğim. Stadyumlarda, hastanelerde de görev tümüyle polislere bırakılmalı."

Yurt dışı gezilerinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

AVUKATLAR HER YERDE ARANMALI

“Artık adalet saraylarına, neresi olursa olsun, -dünyanın genelinde bu böyledir- avukatların da aranarak girmesi lazım. Aranmadan asla. Diğer görevliler de aranmalı. Hükümet, bu konuyu masaya yatıracaktır.”

ÖZEL GÜVENLİK KALDIRILMALI; STADYUMLARA, HASTANELERE DE POLİS BAKMALI

"Türkiye Cumhuriyeti, polislerimizle veya değişik bir şekilde yine emniyet teşkilatı adalet saraylarına yönelik bir koruma teşkilatını kendisi kurmalıdır. Özel güvenlik kaldırılmalıdır. Özel güvenlik teşkilatlarının hangi amaçla, kimler tarafından, nasıl kuruldukları hepsi soru işaretidir.”

"Hatta stadyumlarda, hastanelerde görev tümüyle polislere bırakılmalı. Hastanelerde de zaman zaman mafyanın birçok teşebbüsleri oluyor. Onun için oralarda taşın altına vücudunu koyacak insanlara ihtiyaç var. Emniyet teşkilatımız, bu işleri yapacak güç ve kabiliyettedir. Ben özel güvenliğin tamamen kaldırılmasını arkadaşlarıma teklif edeceğim.”

EKMEK ALMAYA GİTTİĞİNE DAİR BİR BELGEN VAR MI?

"(Kılıçdaroğlu’na) Berkin Elvan’ı, ‘bakkala ekmek almaya gidiyor’ diye tanımlayan sen değil miydin? Ekmek almaya gittiğine dair bir belgen var mı? Biz, emniyetin tüm belgelerini açıkladık. Elinde sapanla, demir bilyeyle terör örgütünün içerisinde nasıl resimlerinin çekildiği, hepsi açıklandı. Fakat bakın hâlâ bunu istismara devam ediyor. Onu asıl istismar eden sen oldun. Mezarına demir bilye atan malum. Hepsini gördük. Şimdi bunu bile şu anda hâlâ istismar ediyor. Ama öbür tarafta Burak Can’ın ne annesi ne babası kalkıp bu işin istismarını yapmadı. Aynı örgüt o gün Burak Can’ı şehit etti Okmeydanı’nda. O da bir insanlık dersi verdi. Aynen Özgecan’ın babası gibi. Bakın herhangi bir ses duyulmadı."

OKK ETNİK DAYANAKLI, DHKP-C DE MEZHEP DAYANAKLIDIR

PKK’nın yerine DHKP-C’nin ikame edilmesi falan bunlar tartışma konusudur. Bunlardan biri mezhep dayanaklı, diğeri ırk, etnik dayanaklı. Bunların birbiriyle çok çok iyi anlaşabileceklerine doğrusu ihtimal vermiyorum. Ama ortak paydaları terör olduğu için, onları, üst akıl zaman gelir farklı yerlerde istihdam edebilir.”

TERÖRİSTE RAHMET DİLEYENİN ÇÖZÜM DİYE BİR SORUNU OLABİLİR Mİ?

“İşte bakın, öldürülen teröristlere adam rahmet diliyor ya. Bu teröristlere rahmet dileyenlerin bu ülkede çözüm süreci diye bir sorunu olabilir mi? Olmaz.”