Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı’nda gerçekleştirilen ve milyonlarca yurttaşın katıldığı gösterilerin aşırı uçların organize ettiği bir eylem olduğunu iddia ederek, “Olay Gezi Parkı olayı değildir” dedi.      

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fas’a hareketinden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, bir gazetecinin Gezi Parkı’yla ilgili bir soru üzerine “Gazeteci olarak siz ne mesajı aldınız? 5 gündür olan olayların mesajı bu mudur?” diye sordu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

"Aşırı uçların organize ettiği bir eyleme katılanlar var. Olay Gezi Parkı olayı değildir. Ağaçların tamamıyla kaldırılması söz konusu değil.

Böyle bir adımın atılması organize, içeriden dışarıdan atılan adımlardır. Aklıselim vatandaşım bu oyuna gelmemelidir. Ağaçların kesilmesi söz konusu değil. Ağaç meselesi aslında bu işin fitilini ateşlemektir.

CHP Milletvekilleri de bu işin içindedir. CHP’nin aşırı uçlarla işbirliği vardır. Miting mi yapılacak, miting hakkı var. Miting yapacaksa belirlenen alanlarda göğsünü gere gere yapar.

'ANKARA VE İZMİR'İN NE ALAKASI VAR?'

Benim temel ve hak hürriyetlerime saldırıyorsa bu ne olacak? Allah’tan ölen vesaire olmadı. Kamu araçları yakıldı. Ankara’nın, İzmir’in Gezi Parkı’yla ne alakası var. Sandıkta AK Parti’yi mağlup edemeyenler, demokratik yollarla geride bırakamayanlar bu yolla bırakabilir miyim gayreti içindeler. Sandıkta milletim gereken cevabı verecek. Cebirle, şiddetle bir şey yapmadık. Sakin olun, rahat olun. Bütün bunların hepsi aşılır, geçilir. Geçmişte bunu deneyenler oldu, bunlardan netice alamadılar. Cumhuriyet mitinglerini gördük.

Ekonomideki güzel gelişmeleri hazmedemeyenler var. Başaramayacaklar. Biz milletimizi seviyoruz, bu işi kararlılıkla sürdüreceğiz.

'BUNLAR ZAVALLI'

‘Bu tür zamanlarda Başbakan yurtdışına gidiyor’ diyorlar. Bunlar aciz, bunlar zavallı. Bunlar önceden planlanmış ziyaretlerdir.

DIŞ BAĞLANTISI ARAŞTIRILIYOR

İstihbarat birimlerimiz olayların dış bağlantılarını araştırıyor. Bize itidal tavsiye edenler, önce kendileri itidal çizgisine geldiler. Benim 160’a yakın polisim yaralanmıştır.

BAŞBAKANLIK OFİSİ'Nİ İŞGAL Mİ ETSİNLER?

Başbakanlık Ofisimiz taşlanmıştır. Bunları yapanlar belli. Birileri diyor ki 'polis çekilsin', polis başbakanı korumayacak mı? Çekilsin ne olacak, bunlar girsin Başbakanlık ofisini işgal mi etsin. Dik dururuz ama dikleşmeyiz. Dik duracağız.

'TENCERE TAVA, HEP AYNI HAVA'

(Protestolara ilişkin bir soru üzerine) Tencere tava aynı hava, bunlar eski alışkanlıklardır.

'BAHARI KIŞA DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORLAR'

Türkiye Baharı haberlerini Türkiye’yi tanımayanlar yapıyor. Arap Baharı’nın olduğu gibi ülkelerde çok partili sistem var mı? Tunus’ta, Mısır’da, şu anda Suriye’de böyle bir şey var mı? Türkiye’de parlamenter demokrasi oturmuştur. Şu anda baharı yaşıyoruz, bunu kışa döndürme gayretinde olanlar var.

GAZETECİLERE SORDU

(Bir gazetecinin sorusu üzerine) Yumuşatıcı ifadeler ne olabilir, bunu bana söyleyin. Toplumu suçlamayın, bütün toplum demeyin. Bütün illerde bunlar olabilir, ideolojik uzantıları var. Onları ayağa kaldırmış olabilirler. Siz ne mesajı aldınız? Ne yapılmıyor da bu adımı attılar?

(Bir başka soru üzerine) Yumuşatıcı ifadeler ne olabilir, bunu bana söyleyin. Toplumu suçlamayın, bütün toplum demeyin. Bütün illerde bunlar olabilir, ideolojik uzantıları var. Onları ayağa kaldırmış olabilirler. Siz ne mesajı aldınız? Ne yapılmıyor da bu adımı attılar?

'AK PARTİ'LİLERE SABIRLI OLUN DİYORUZ'

CHP yok, kim var orada peki? Tespiti yapabilirdiniz mi? Bizim evlerinde zorla tuttuğumuz yüzde 50 var. 'Sabırlı olun' diyoruz. Orada eğitimle ilgili bir pankart görmedim. Siz buradan Reuters’ı böyle bilgilendiriyorsunuz. Alkol yasağı yoktur, düzenlemesi vardır. Alkolle ilgili düzenlemeleri bundan sonra da yapacağız.

'İPTAL EDEN BEDELİNİ ÖDER'

(Bazı şirketlerin reklam iptali yapması) Rezervasyon iptalini doğru bulmuyorum. Yerli yabancı şirketler bu olaylardan dolayı yapıyorlarsa bunun bedelini ağır öderler. Bunu hükümetimize yönelik, Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişmelerine ideolojik ambargo alarak görüp, gerekli adımı atarız. Bu ülkeyi onlar değil, biz yönetiyoruz. Böyle bir tavıra girmeleri yanlıştır, biz buna müsaade etmeyiz. Bu 3-5 günlük bir adımdır, düzelir diye düşünüyorum.

'BORSA İNER ÇIKAR'

(Borsadaki düşüşün sorulması üzerine) Borsa iner çıkar. Borsa her zaman istikrarlı bir çizgi takip etmez. 3-5 bin puan iner, bakarsın 100 bine çıkar. Şu anda Türkiye’de özgüven vardır, Türkiye güvenli bir limandır. Borsayla ilgili değerlendirme yaparken dünyadaki diğer borsalara da bakın.