Kahire'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Mısır İş Forumu'nda konuştu.

Erdoğan, Gazze'ye bomba yağdırıldığını belirterek, Gazze'ye giden Mısır Başbakanı Hişam Kandil'i kutladı.

'İSRAİL 3 ÖLÜSÜNÜ 300 GÖSTERİYOR'

Mısır'da yapılan tüm anlaşmalara rağmen tarihinde olduğu gibi, bu ateşkes anlaşmasını da bozmak suretiyle Gazze'ye füzeler atan İsrail'in buna karşılık Gazze'den atılan roketleri bahane ettiğini ifade eden Erdoğan, İsrail'in 3 ölüsünü 300, 3 bin, 50 Filistinliyi ise 5 gösterdiğini söyledi. 500-600 yaralıyı hiç saydığını, yerle yeksan edilen Gazze'yi görmezden geldiğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

ERDOĞAN: 2012'NİN ŞARTLARI 2008'İN ŞARTLARIYLA AYNI DEĞİL

''Bu İsrail'in karakteristik yapısıdır, cibilliyetinde vardır. Her zaman bunu böyle yapmıştır. Aynını bize yapmadı mı? Uluslararası sularda Gazze'ye insani yardım taşıyan, 30'u aşkın ulustan insanın bulunduğu o gemiyi vurmadılar mı? 9 şehidimiz olmadı mı? Oldu. Sadece Furkan yavrumuzun vücudundan yakın mesafeden atılmış 5 mermi çıktı. Bu mermilerden bir tanesi, bizzat adli morg tespiti olarak gördüm, iki kaşının arasında sıkılmış bir mermiydi. Bunu yapan kim, İsrail. İsrail budur. İsrail çocuklara acımaz, işte dün İsmail Haniye kardeşimizin kucağındaki yavruyu gördünüz. Onlar 9 aylık yavruları vuracak kadar acımasızdır. Cumhurbaşkanlarına malum Davos'ta da söylemiştim, 'siz çocukları öldürmeyi gayet iyi bilirsiniz, siz orantısız güç kullanmayı gayet iyi bilirsiniz. Çünkü sizde adalet diye bir şey yok, insaf diye bir şey yok. Siz zulmederek, ezerek yükselmeyi hep kendinize ideal edinmişsinizdir'. Bunu periyodik olarak yapıyorlar. 2008 seçimleri öncesinde yaptılar. O zaman Gazze'de bin 500 şehit, 5 bin yaralı vardı. Şimdi yine seçim yaklaştı, seçim öncesi yine aynı provayı yapıyorlar. Fakat buradan Netenyahu'ya sesleniyorum, şu anda 2008 yılında değiliz, 2012 yılındayız. Bilesin ki 2012'in şartları 2008'in şartları gibi değildir. Hesabını iyi yap.''

OBAMA VE PUTİN'E ÇAĞRI

Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, ''Gelin fazla vakit kaybetmeden süratle hemen şu ateşkesi ilan edelim, şu iş durdurulsun. Siz İsrail tarafını ikna edin, biz de Hamas'la görüşelim, Mısırlı kardeşlerimizle görüşelim. Bu işi bir an önce yoluna koyalım'' dediğini hatırlattı.

'ARAP LİGİ; SİZİN SESİNİZ NE ZAMAN ÇIKACAK?'

Arap Ligi'ne de sesleniyorum diyen Erdoğan, "sizin sesiniz ne zaman çıkacak? Yani oturacağız, yemekleri yiyeceğiz, sohbetleri yapacağız, ondan sonra dağılacağız. Bunun ne anlamı var Aynı şekilde İslam İşbirliği Teşkilatı'na sesleniyorum, siz ne yapıyorsunuz? Kendilerine bunları hep söylediğimiz için buradan söylüyorum. İlk defa burada söylemiyorum, onun için bu kurumların, kuruluşların reforme edilmesi şart. Bu iş böyle yürümez" çağrısında bulundu.

'EŞZAMANLI ATEŞ DURDURULSUN'

"İsrail yönetimine de sesleniyorum, Gazze'ye de sesleniyorum. Öncelikle ateşkes, süratle ve bunun 24 saat içerisinde sağlanması gerekir. Bunu uzatmak her iki tarafa da hiçbir şey kazandırmaz," diyen Erdoğan,  artık 2008'in şartları olmadığını tekrar hatırlatarak,  "Kademeli olarak uygulanan bu ambargolar kaldırılmalıdır ki bölgeye bir rahatlama gelsin ve süratle de 90 gün içinde bu görüşmelerin başlatılmasında fayda görüyorum," dedi.  (ntvmsnbc)