Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Irak ve Suriye'nin parçalanmasına tahammülleri olmadığını vurgularken Putin, "Türk firmalarına iş vizesi yasağı kaldırılacak" dedi.

Basın toplantısında ilk olarak konuşan Putin konuştu, "Geleceğe dönük hedefler, planlar belirlediklerini" ifade etti.

ORTAK YATIRIM FONU 

"Türkiye en önemli partnerlerimizden bir tanesi. Rusya ve Türkiye çok yönlü ortaklık yoluna geri döndü. Rusya Türkiye'yi en önemli ortaklarından biri olarak görüyor ve siyasal diyalogu en üst düzeyde geliştirmek istiyor," diyen Putin, yeni ortak yatırım fonu kurulduğunu söyledi.

AKKUYU PROJESİ 

Akkuyu projesi devam ettiğini belirten Putin ayrıca, iki ülke ticaretin milli para birimlerinin kullanılması konusunu görüştüklerini belirtti. Gelecek ÜDİK toplantısını İstanbul'da yapacaklarını söyleyenRusya Devlet Başkanı, davet için teşekkür etti.

RUSYA İLE NORMALLEŞME SÜRECİ

Erdoğan da iki ülke arasında komşuluk ilişkilerini geliştirmeyi amaçladıklarını, yeni işbirliği alanları tesis ederek münasebetleri geliştirdiklerini belirtti. "Köklü ve özel ilişkilerimizi geliştirmede kararlıyız. Maalesef 2015 yılı sonunda bizler derinden yaralayan bir hadise sebebiyle çok zaman kaybedildiğini" ifade eden Erdoğan, iki ülke ilişkilerini normalleştirme konusunda önemli aşamalar kaydettiklerini vurguladı.

SURİYE VE KARABAĞ KONUSU

Erdoğan açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bugün imzaladığımız anlaşmalarla güçlü bir irade ortaya koyduk. Türk- Rus Ortak Yatırım Fonu'nun 1 milyar dolar sermaye ile kurulması atılmış ciddi bir adımdır. Suriye konusu üzerinden hassasiyetle durduk. Karadeniz Ekonomik İşbirliği üzerinde hassasiyetle durduk. Karabağ konusu üzerinde durduk."

"MİNBİC İÇİN KOALİSYONLA İŞBİRLİĞİ İSTİYORUZ"

Türkiye ve Rusya'nın Suriye için istihbarat paylaşımıyla ilgili soruyu yanıtlayan Putin, bu paylaşım sayesinde ateşkesin sağlandığını belirtti ve "İstihbarat birimlerinin işbirliğini takdir ediyoruz" dedi. 
Türkiye'nin Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduğunun altını çizen Erdoğan, "Irak ve Suriye'nin parçalanmasına tahammülleri olmadığını vurguladı. Fırat Kalkanı Harekatı'nda El Bab'dan sonraki hedef olan Minbic'le ilgili de konuşan Erdoğan, bu konuda "Koalisyon güçleriyle işbirliği istiyoruz" dedi.

Putin: İş vizesi konusunda yasaklama kaldırılacak

Soru: Rusya'da halen Türk iş gücü kabul edilmesi yasağı devam ediyor. Türk şirketlerinin çalışmasıyla ilgili kısıtlama var. Ne zaman kaldırılacak?

Putin: Sayın Cumhurbaşkanı bu konuyu gündeme getirdi. Özellikle Türkiye müteahhit şirketlerine ilişkin konuları gündeme getirdi. Biz bugün sayın cumhurbaşkanı ile şu kararı aldık. İş vizesi konusu bu yasaklama kaldırılacaktır. Bu konuda mutabık kaldık. Türkiye'ye turist akımı Türkiye'ye ekonomi konusunda önemli. Ruslar için de hayatımızın parçası oldu. Son yıllarda milyonlarca Rus vatandaşı tatil yaptı Türkiye'de. Ben de şahsım olarak Moskova'da çalışmadığım zamanlar tatil yaptım. En sıcak duygularım devam ediyor. Turizm akışının kısıtlamasına neden olan hususlara geri dönmek istemiyoruz. Türk milleti terör eylemlerinden zarar görüyor. Türk halkının acılarını paylaşıyoruz ve her türlü terör eylemlerini kınıyoruz. Aynı zamanda görüyoruz ki Türk makamları turistlerin güvenliğinin sağlanması konusunda tedbir alıyor. Türk arkadaşlarımız aynı şekilde aynı tedbirleri almaya devam edecek

Erdoğan: Gerek Türk işadamlarının Rusya'da aynen eski heyecanlarıyla işe başlama konusunda önlerinin açılacağı konusundaki müjde sebebiyle. Gerekse turizm noktasında Rusya ve dünyanın neresinden gelirse gelsin her turist bizim için kendi vatandaşımızın can güvenliği ile aynıdır. Her türlü tedbiri almak suretiyle gelen turistleri en iyi şekilde, halkımızın da misafirperverlik anlayışıyla ağırlamak bizim karakterimizdedir. Son dönemlerde Rusya neredeyse turizmde birinci sıraya çıkan Rusya halkıydı. Temenni ediyorum ki yeniden bu ivmeyi yakalarız"