Bakü’de Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde ‘Barış Pınarı Harekatı’ adıyla yürütülen operasyona ilişkin bilgi verdi. Erdoğan, “Münbiç’ten Irak sınırına kadar olan bölgeyi güvenli hale getireceğiz” dedi.

Erdoğan özetle şunları söyledi:

Konseyin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi  ve İslam İşbirliği Teşkilatı nezdinde gözlemci statüde olmasını istiyoruz. Ekonomilerimiz üzerindeki döviz baskısını azaltacak önlemleri almalıyız. Yerel paralarla ticarete verdiğimiz önemin altını çizmek istiyorum. Kotalar maalesef ticaretimiz önündeki en büyük engellerden biri. Türk Konseyi olarak aramızdaki kotaları kaldırmamız gerekiyor.

İKİNCİL HEDEF MÜLTECİLERİN DÖNMESİ

Suriye’de son 8 yılda yaşadıkalrımız bir terör örgütü ile diğerinin tasfiye edilemeyeceğini göstermiştir. PKK/YPG’yi tasviye etmek için 9 Ekim’de önemli bir adım attık. Birinci amacı PKK/YPG kaynaklı terör tehdidinin ortadan kaldırılması. İkinci nedeni misafir ettiğimiz Suriyeli Arapların ülkelerine dönmelerini sağlamaktır. Bugün harekatın 7. günündeyiz. Güvenli bölge haritasına uygun şekilde operasyon devam ediyor. Bu sabah itibarıyla yaklaşık bin kilometrekarelik alanı bölücü terör örgütünün işgalinden kurtardık.

Kısa zamanda Münbiç’ten Irak sınırına kadar olan bölgeyi güvenli hale getireceğiz. Sığınmacıların evlerine dönmelerini temin edeceğiz. Türkiye’nin teröre karşı verdiği beka mücadelesinde kardeşlerimizden çok güçlü destek bekliyoruz.