Başbakan Tayyip Erdoğan, Soma'daki maden katliamında hayatını kaybeden madenci aileleri ve faciadan kurtulan madenciler için yeni düzenlemeler yapıldığını açıkladı.

Erdoğan: Madencilerimizin emeklilik yaşını 55’ten 50’ye çekiyoruz. İzinde geçirdikleri günler ve tatilleri de yıpranmaya dahil etmek suretiyle yaş itibariyle emekli değil de önce emekli olmak istiyorsa bu yıpranma payını da dahil ederek madencilerimizi 43 yaşında emekli olması mümkün olabilecek.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun genel kurulunda konuşan Erdoğan, "Soma’da 67 şehidimizin ailesi şartları karşılamadığı için maaş hakkından faydalanamıyordu, artık faydalanabilecek" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Soma’da maden kazasından etkilenen madencilerimiz ve şehitlerimizin yakınları için hazırladığımız bir kanun tasarısıyla önemli düzenlemeler yapıyoruz.

Kardeşlerim, sigortalı bir işçi hayatını kaybettiğinde yakınlarına maaş bağlanıyordu. Ancak bunun için belli bir süre çalışmış olması gerekiyordu, 900 gün. Soma’da 67 şehidimizin ailesi şartları karşılamadığı için maaş hakkından faydalanamıyordu.

Bir gün çalışmış olsa bile sigortalı olarak, vefat eden madencilerimiz yakınlarına bu maaş hakkını getiriyoruz. Ayrıca vefat etmiş madenci kardeşlerimizin prim borçlarını da siliyoruz. Böylece 67 madencimizin yakınları da maaş hakkından yararlanacak. Maden kapalı olsa bile maaşlar yatmaya devam edecek. Soma'da hayatını kaybedenlerin yakınlarına istihdam zorunluluğu getiriliyor. Madencilerimizin emeklilik yaşını 55’ten 50’ye çekiyoruz. İzinde geçirdikleri günler ve tatilleri de yıpranmaya dahil etmek suretiyle yaş itibariyle emekli değil de önce emekli olmak istiyorsa bu yıpranma payını da dahil ederek madencilerimizi 43 yaşında emekli olması mümkün olabilecek.