Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan bayramı namazını Süleymaniye Camii'nde kıldı. 

Başbakan Erdoğan beraberindeki heyetle birlikte Mimar Sinan'ın türbesini ziyaret etti. Türbede dua eden Erdoğan ardından açıklama yapmak için basın mensuplarının yanına geldi. 

"KANAATİMDE BİR SAPMA YOK"

Bir gazeteci Erdoğan'a daha önce sarf ettiği "Genelkurmay Başkanına terör örgütü yöneticisi diyenleri tarih affetmez" sözünü hatırlatarak verilen cezalarla ilgili düşüncesini sordu. 

Yasama yürütme ve yargı ayrılığına vurgu yapan Başbakan Erdoğan, "Kanaatlerimizi sarfederken, bu kanaatlerimiz Anayasanın amir hükümlerine ters düşmeden olmak durumundadır. Ben o zaman kanaatimi çok açık net ifade ettim ve o kanaatimde herhangi bir sapma söz konusu değildir" dedi. 

KARAR NİHAİ DEĞİL

Erdoğan, "Yargıda bugün birincil mahkeme bir karar verdi. Vermiş olduğu karar nihai bir karar değildir. 

Yargıtay'da tekrar masaya yatırılması söz konusudur. Yargıtay'ın vereceği karar da aslında nihai değildir ve bunun yargı noktasındaki sürecin nihayete ermesine kadar bir yargı sürecidir. Dolayısı ile temenni ederiz ki, adalet yerini hakkı ile bulsun. Ve kimse bundan zarar görmesin" diye konuştu. 


Muhalefet liderlerinin davaya ilişkin değerlendirmelerine tepki gösteren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Gerek Ana Muhalefetin, gerek diğer muhalefetin yapmış oldukları açıklamalara bu süreçle ilgili çok çirkindir" dedi. 

Erdoğan, "Yargı organı istediğim kararı verdiği zaman iyi; istemediğim kararı verirse kötü' diye bir mantık olmaz. Şu anda bu süreç içersinde özellikle anayasa gereği yanılmıyorsam 138'inci madde... 

Bu maddeye çok açık net muhalefet söz konusudur. Burada ana muhalefet partisinin genel başkanını yapmış olduğu açıklamalar bana göre suç teşkil etmektedir. 

'BU MAHKEMELERİN HAKİMLERİNİ SAVCILARINI TANIYORUM....'

Bunların hiç birisi yargı içersinde değerlendirilebilecek kanaatler değildir. Bu tamamı ile yargıyı tesir altına almak, yargıya müdahale gibi bir anlayışın içersinde girmektir" şeklinde konuştu. 

''BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMALARI ÇOK ÇİRKİN''

Siyasetçilerin konumlarını iyi bilmek zorunda olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bu tür hakaretlerle kimsenin oyu bu ülkede yükselmez. Nitekim, zaten şu anda yapılan kamuoyu araştırmalarında da ana muhalefetin oyunun nerede olduğu bellidir. 

Diğerlerinin oylarının nerede olduğu bellidir. Ve bu konuda hassasiyetimiz bizim çok çok farklıdır. Biz böyle bir dalaşmanın içersinde AK parti olarak yer almayacağız. Tabi siyasetçi olarak da bu tür yapılan açıklamalar karşısında kanaatimizi edebi, adabı içerisinde söylemek bizim de ayrıca görevimizdir. Aynı şekilde MHP Genel Başkanının yapmış olduğu açıklamalar da çok çok çirkin açıklamalardır" dedi. 

''EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ORTAYA ÇIKTI''
Başbuğ'la ilgili 'madem ki bu insan böyle bir örgütün başıydı buna başbakan niçin imza koydu' şeklindeki değerlendirmelere değinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan muhalefet liderlerine yönelik tepkisini sürdürdü. 

Erdoğan, "Bu yaklaşımlar çocukça yaklaşımlar. Önce Ana muhalefet genel başkanı tabi bu ülkede hala genel müdürlükten sıyrılamadı. 

Genel müdür gibi çalışıyor. Bir siyasetçi gibi değil. Önce bir genel müdürlükten çıkıp siyasetçi olması lazım. 

Siyasetçi olduğu zaman da neyi nasıl değerlendireceğini çok daha iyi öğrenir ve bu konuda atamalar nasıl yapılır. Bunu öğrenmesi lazım. Ve bu atamalar içinde herhangi bir suçu sabit olmamış bir insan için, kalkıp da şöyledir, böyledir diyemezsiniz. Ama önünüzde suçlu olan birisi varsa o zaman tabi ki böyle bir adımı atarsınız. 

Bunlar ne zaman ortaya çıktı diye baktığımızda da gördüğünüz gibi emekli olduktan sonra ortaya çıkmış. Ve bunların yargının önüne nasıl geldiği konusunda bunların hepsi ayrıca değerlendirilebilecek konulardır" diye konuştu. 

'EN ÖNEMLİ SAVCI MİLLETTİR'

"En önemli savcı en önemli hakim millettir" diyen Erdoğan, "Milletten daha büyük, bu noktada hakim söz konusu değildir. Onun için zaten 'egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' diyoruz. 

Ve yargıda da hep 'son söz milletindir denilir ve son sözü millet söyler" ifadelerini kullandı. 

'MECLİS ERKEN AÇILABİLİR'

Demokratikleşme paketiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu bayram vesilesi ile ve bayram ertesi de ben bu yapılan çalışmaları bir gözde geçirme imkanını bulacağım. 

Bayram sonrası arkadaşlarımla bir araya gelmek sureti ile çalışmalara nihai şeklini vereceğiz" dedi. 

Demokratikleşme paketiyle ilgili çalışmanın yeni olmadığını hatırlatan Erdoğan, "Şimdi güncellemek sureti ile nerelerde ne gibi aksamalar var? Nereleri nasıl güncelleyeceğiz? 

Bu maddeler üzerindeki çalışmalarımızı arkadaşlarım bitiriyorlar ve böylece de inşallah yeni döneme yönelik bu demokratikleşme paketini açıklayacağım" diye konuştu. 

Erdoğan, Meclisin erken açılma durumunun olabileceğini de sözlerine ekledi. (skytürk)