Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, alkole sınırlama getiren yasal düzenlemeye değindi. Alkol yasağı getirmediklerini öne süren Erdoğan, "Gece gündüz kafa kıyak dolaşan bir nesil istemiyoruz" dedi.

AP'DEKİ TARTIŞMALAR

Erdoğan konuşmasında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'nin imajını zedelemeye başladığını belirterek, "Çaresizlik ve acziyet içinde bu zat, Türkiye'nin, Türkiye siyasetinin, Türkiye demokrasisinin imajına lekeler sürmeye başladı. Türkiye Cumhuriyeti'nin, anamuhalefet partisinin, Avrupa Parlamentosunda düştüğü durum, CHP kadar, CHP'ye gönül vermiş kardeşlerim kadar bu ülkenin vatandaşları olarak bizi de üzmüş bizi de yaralamıştır" dedi.

"REYHANLI'NIN PLANLAYICILARI ONLAR"

CHP'yi Suriye konusunda izlediği politika nedeniyle de eleştiren Erdoğan, şunları söyledi:

"CHP'lilerin, milletimizle çektirdiklerinden çok daha fazla Esed ile çekilmiş hatıra fotoğrafları var. CHP'nin milletvekilleri Diyarbakır'dan çok Şam'a gittiler, Esed ile hatıra fotoğrafı çektiler. Reyhanlı'daki olayların içine karışanların, bunları alıp Esed'e götürdüklerine dair belgeler artık elimizde. İş bu noktaya geldi. Sen neyi konuşuyorsun, hangi Reyhanlı halkının, hangi Hatay'daki kardeşimin yanında olduğunu savunuyorsun. Size elçilik edenler, ne yazık ki Reyhanlı olayının planlayıcıları. Bu işin içinde olanlar."

"BAHÇELİ, MHP'Yİ MARJİNAL SOLUN ARKASINA TAKTI"

Konuşmasında Devlet Bahçeli'ye yönelik eleştirilerde de bulunan Erdoğan, "MHP Genel Başkanı'nın mahcubiyet içinde susması gerekirken, IMF borçları ve dış borçlar konularında pişkince tavırları dikkatimden kaçmadı. Bugün MHP'yi marjinal solun arkasına takan MHP Genel Başkanı, 1999- 2002 arasında da CHP'nin yavrusu DSP'nin kuyruğuna takılmış, Türkiye'ye çok ama çok ağır bedeller ödetmişti. Türkiye'nin IMF'ye borcunu ödemesi karşısında Sayın Bahçeli'nin sevinmesi, gururlanması, ülkesi ve milletiyle iftihar etmesi gerekirken, her zaman yaptığı gibi, kendine göre biliyorsunuz onun bir rakam kalabalığı var, o rakam kalabalığıyla işi geçiştirmeye çalışıyor" diye konuştu.

BAHÇELİ'YE: "BU İŞ KİTABIN KAPAKLARI ARASINA BAKMAKLA OLMAZ"

Konuşmasında ekonomik verilere değinen Erdoğan, özel sektör dahil brüt dış borç stoğunun yüzde 56'dan yüzde 43'e düşürülüdüğünü söyleyerek, Türkiye'nin kamu net borç stoğunu MHP'li hükümetten yüzde 61,5 seviyesinde aldıklarını, yüzde 17 seviyesine düşürdüklerini dile getirdi. Erdoğan, "Avrupa Birliği tanımlı dış borç stoğunu da yüzde 71'den aldık, yüzde 36'ya düştü. Dürüst bir politikacı, dürüst bir genel başkan, bu oranlara bakıp, 'Türkiye'nin dış borcu arttı' diyemez. Eğer diyorsa ya dürüst değildir ya da ekonomi cahilidir. Devlet Bahçeli yönetiminde ülke ekonomisine, 2001'de ağır faturalar yüklendi. Bu iş hayat tecrübesi gerektirir. Damdan düşmeyi gerektirir. Sadece kitabın kapakları arasına bakmakla da bu iş olmaz ve önce dürüst olacaksın. Bükemediğin bileği öpeceksin" dedi.

Her zamankinden çok daha önemli bir süreci yaşadıklarını ve seçimlere doğru ilerlediklerini ifade eden Erdoğan, eski siyasetin tamamen tasfiye olacağı bir seçime girdiklerini söyledi.

"KAFASI KIYAK DOLAŞMASINI İSTEMİYORUZ"

Konuşmasında tartışmalara yol açan alkole sınırlamalar getiren yasal düzenlemeye ilişkin görüşlerini de açıklayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz Türkiye'de alkolü yasaklamıyoruz. Anayasa'nın 58'inci maddesinin gereğini yapıyoruz. Bunu yaparken de diyoruz ki camilere, eğitim- öğretim kurumlarına 100 metre mesafede olması gerekir. Bunun reklamını, tanıtımını, yazılı, görsel, sosyal her türlü medyada reklamını yasaklıyoruz. Yapılan iş bu. Bir devlet gençliğini, insanını, tabii ki kötü alışkanlıklardan koruyacak. Yani biz bunu teşvik mi edelim. Bu yapılan iş, ilk defa Türkiye'de yapılmıyor. Bu dünyanın neresine giderseniz Amerikası'nda da Batısı'nda da bütün bu uygulamalar var. İçebileceğiniz yerler bunlar da belli.  Hele hele bir tanesi çıkmış ‘Bunlar Tekirdağ’ın ismini de unutturmak istiyor’ diyor. Böyle bir anlayış olabilir mi? Nerden bulmuşlar bunları böyle? Özel sipariş versen bulamazsın. Kimlerle uğraşılıyor görüyorsunuz değil mi? Biz ufacık çocukların gece gündüz içip kafa kıyak dolaşmasını istemiyoruz. Uyanık olacak. Bilgiyle dolu olacak. Malatya vekillerinden biri, 'ayran getirin' diyor. Ayrana çok hasretsen özel misafirim ol sana getiririm. Ama unutma anan da, ninen de hep ayranla büyüdüler. Zaten şair de öyle diyor: “Unuttu ayranı matuda döndü kör olası.”