Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 69. BM Genel Kurul'unda yaptığı konuşmada "özellikle vurgulamak isterim ki, Türkiye teröre destek veren, göz yuman bir ülke değil, bilakis teröre karşı en etkili mücadeleyi veren ülkedir" dedi. Erdoğan ardından 'yabancı savaşçılarla mücadele' konusunun ele alındığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki konuşmasında ise "IŞİD, eli kanlı bir terör örgütüdür" dedi.

"Hiçbir ülkenin içişlerine karışmıyoruz; bölgemizdeki her ülkenin toprak bütünlüğüne saygı gösteriyor, bunu güçlü şekilde savunuyoruz." şeklinde konuşan Erdoğan, "Çocukların öldürülmesine, masum kadınların alçakça katledilmesine, halkın oylarıyla gelmiş iktidarların silah ve tanklarla devrilmesine seyirci kalanlar, sessiz kalanlar, tepkisiz kalanlar, bu insanlık suçuna alenen ortak olmaktadır." dedi.

Erdoğan, "Basın özgürlüğü yok diye bazı ülkeleri kıyasıya eleştirenlerin Filistin'de öldürülen gazetecileri görmezden gelmesini kınıyorum," dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı, Birleşmiş Milletler'den ve uluslararası kuruluşlardan umutlarını kesen kitlelerin, "çaresizlik ve umutsuzluk içinde terörün tuzağına düştüklerini" söyledi ve "Şu anda, Irak’ta yaşanan kontrolsüzlük, terör ve göç dalgaları karşısında Birleşmiş Milletler etkin bir tavır ortaya koyamıyor. Bu suskunluk, çaresizlik ve tepkisizlik durumunun daha fazla devam edemeyeceği açıktır." diye devam etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “21. yüzyılda hala insanlar açlıktan, salgın hastalıklardan ölüyor. Çocuklar ve kadınlar savaşlarda katlediliyor. Dünyanın zengin ülkeleri refah içinde yaşarken fakir ülkelerde insanlar hastalıklarla boğuşuyor. İklim değişikliğinin etkileri insanlığın önünde önemli bir sınav olarak duruyor. Bu manzara insan onuruna yakışmamaktadır. Çocukların öldüğü ve öldürüldüğü bir dünyada hiç kimse masum değildir. Hiç kimsenin can güvenliği yoktur. Hiç kimse de sürdürülebilir refah ve barış içinde olamaz.” dedi.

'IŞİD, ELİ KANLI TERÖR ÖRGÜTÜ'

Erdoğan ardından 'yabancı savaşçılarla mücadele' konusunun ele alındığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde konuştu.

IŞİD'i "Eli kanlı bir terör örgütü" sözleriyle tanımlayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Güney sınırlarımızda komşu devlet yapılarını çökmesi teröre faaliyet alanı kazandırdı. Bölge teröristler için çekim merkezi haline geldi. IŞİD tehdidinin Irak'a yayılması konjonktureldir, eski hükümetin etnik politikalarından meydana gelmiştir.

Samimi bir yaklaşımla bu tehdidi alt edebiliriz. Türkiye aldığı önlemlerle yabancı savaşçıların geçişine set çekmektedir. Ama bu Türkiye'nin tek başına mücadele edebileceği bir sorun değildir.

6 bin 300 dolayında giriş yasağı koyduk, bine yakın kişiyi sınır dışı ettik. Türkiye teröre çok sayıda kurban verdi. Gençlerin terörün ağına düşmesine öncelikle biz mani olmak istiyoruz.

Türkiye bu tehdidin bertaraf edilmesi için gerekli adımları atmaktadır. IŞİD eli kanlı bir terör örgütüdür. Hükümetimiz grekli önlemleri almıştır.

Ülkemiz sınırlarında büyük bir baskı mevcuttur. 1 milyon 300 bin Suriyeliye ilaveten 140 binden fazla Suriyeli Kürt mülteci ülkemize sığındı. Bunlara rağmen haksız eleştirilere maruz kalmak bizi üzmektedir. Sorunun kökenine inildiği ve işbirliği sağlandığı takdirde sonuç alınmaması mümkün değildir. İstikrar ortamının sağlanması hepimizin ortak hedefi olmalıdır."