Almanya ve Türkiye arasında anayasa referandumu konusunda Almanya'da katılacakları etkinliklerinin yasaklanmasının yol açtığı gerilim sürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalara izin verilmemesini, "Nazizmin Almanya'da bittiğini zannediyordum, meğer hala devam ediyormuş" açıklaması yeni tepkilere neden oldu.

Almanya Başbakanı Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bizim yönetimimizi Nazi dönemiyle karşılaştıran tavrını reddediyoruz" dedi.

Nazi dönemi ile karşılaştırmaların her zaman ‘yersiz ve saçma’ olduğunu ve 1933 sonrasında Almanya’da yaşananların önemini azalttığını söyleyen Seibert, Başbakan Merkel ve Federal Hükümet’in bütün bakanlarının Erdoğan’ın tavrını reddettiğini bildirdi.

İki ülkeye de itidal çağrısı yaparak, tarafların gereksiz eleştirilerden kaçınması gerektiğini ve Almanya’nın Türkiye ile çok iyi ilişki içinde olmak istediğini ifade eden sözcü, AK Partili bakanların ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da olası mitingleri konusunda ise, "Bizim kimseye seyahat yasağı koyma niyetimiz yok. Ama bu tarz etkinliklerin önceden bildirilmesi gerekir." dedi.

Nazi benzetmesinin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini söyleyen Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmeier, Almanya’nın ‘Hukuk devleti, hoşgörü ve özgürlükler konusunda son derece üstün olduğunu’ savundu.

Altmeier, Alman hükümetinin Türk yetkililerle sürekli temas halinde bulunduğunu ve "yaşananlarla ilgili sorunların, ne anlama geldiğinin Ankara’da da fark edilip anlaşılmasını sağlamaya” çaba gösterdiği söyledi.

Avrupa Birliği Konseyi Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, "Olağanüstü gergin bir durum yaşanıyor. Bizim görevimiz bunu yeniden normalleştirmek." dedi.

Avusturya Başbakanı Christian Kern’in Türk politikacılara Avrupa çapında miting yapma yasağı getirilmesi çağrısını reddeden Gabriel, "Her ülkenin kendi görüşü var. Almanya’da da açık bir yasal durum mevcut." şeklinde konuştu.

Birlik Partieleri CDU/CSU’nun Federal Meclis Grup Başkanı Volker Kauder, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini tümüyle geri çevirdiğini belirterek, "Bir NATO üyesi ülkenin Cumhurbaşkanının bir diğer NATO ülkesi hakkındaki bu sözleri kabul edilebilir gibi değil" dedi.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 Nisan’daki referendum oylamasında yenilmekten korktuğunu, bu yüzden Almanya’ya yönelik sert tavır koymayı yeğlediğini iddia etti.

Erdoğan’ın sözlerini ‘rezilce ve kabul edilemez’ olarak yorumlayan Adalet Bakanı Heiko Maas ise, amacın kışkırtma olduğunu belirterek, diplomatik ilişkilerin kesilmesine kadar gidecek bir gerilimin engellenmesi gerektiğini ifade etti.

AKP’li siyaseçilerin Almanya’daki etkinliklerine yasak getirilmesi taleplerine karşı olduğunu söyleyen Bakan Maas, ‘Türkiye’yi Avrupa’dan uzaklaştıracak hamleler, ülkeyi Rusya ile yakınlaştıracaktır’ şeklinde görüş belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam yaptığı konuşmada, "Nazizmin Almanya'da bittiğini zannediyordum, meğer hala devam ediyormuş. Ben istesem Almanya'ya gelirim ve kapıdan sokmadığınızda veya konuşturtmadığınızda dünyayı ayağa kaldırırım" ifadelerini kullanmıştı.

(Kaynak: Amerika’nın Sesi)