Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 1915 Ermeni Soykırımı’nı tanıyan kararının ardından Cumhurbaşkanı da, AKP, CHP, MHP de karara tepki gösteren açıklamalar yaptı. Benzer açıklamalar inkar ve asimilasyonun sürdüğünü gösterdi.

AP’nin Ermeni Soykırımı kararının ardından Hükümet tarafından yapılan inkar açıklamaları için Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan “Soykırımı kabul etmeyeceklerini biliyordum. Ama hakkaniyet için 1915’te bu topraklarda Ermenilere bir kötülük yapıldığını ve bunu başlangıç için söylemeleri gerekir” ifadelerini kullandı. (Habere git)

‘AKP RESMİ İDEOLOJİNİN İÇİNDE ‘

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve hükümet yetkilerinin Ermeni Soykırımı ile ilgili yaptığı açıklamaları değerlendirdi.

Erdoğan’ın açıklamalarının hayret verici olduğunu anlatan Danzikyan, Erdoğan’ın açıklamasının iki açıdan önemli olduğunu şu sözlerle aktardı:

‘’Birincisi; Erdoğan ‘Bir kulağımızdan girer, öbüründen çıkar’ dedi. Türkiye’nin aslında bu konuda kafatasçı ve inkarcı olduğunu gösteriyor. Başka zaman ‘Kararı tarihçilere bırakalım’ diyor. Tarih kararını vermiş: ‘Soykırım’ diyor. Erdoğan’ın söyledikleri ordunun zihniyetinden farksız.

İkincisi ise, “Ermeniler istifade” ediyor sözü geçti. Bir kere Ermeniler bu ülkenin vatandaşı. Konuşmasının bir diğer yerinde “Ermenistan’dan kaçıp gelenler” ifadesi oldu. Ermeniler kaçıp gelmiyor. Gelip burada çalışıyor. Ermenistan’ın aşağılanması var. Üstelik Ermenistan’da bulunanların önemli bir kısmı bu topraklardan gidenlerin çocukları. Erdoğan’ın bir de kullandığı ‘deport edebiliriz’ sözü var. Kim öğretmişse ‘deport’ kelimesini kullanıyor. Bir kere deport İngilizce’de sürgün, tehcir anlamına geliyor.  AKP’nin de reformcu parti denilse de parti kadroları resmi ideolojinin eğitiminden geçmişler.

Soykırımı kabul etmeyeceklerini biliyordum.  Ama hakkaniyet için 1915’te bu topraklarda Ermenilere bir kötülük yapıldığını ve bunu başlangıç için söylemeleri gerekir.”

GÜRSOY: KAMUOYU TEPKİ GÖSTERMELİ

Prof. Dr. Gençay Gürsoy şu değerlendirmeyi yaptı:

Recep Tayyip Erdoğan kendi üslubunu sürdürüyor.  Ermeni yurttaşları yeniden tehcir tehditleriyle yıldırmaya çalışıyor. Temsil ettiği siyasi kimlik bakımından bu hiç şaşırtıcı değil. Önümüzdeki dönemde başkanlık rejimini yerleştirebilecek Meclisteki çoğunluğa sahip olduğu taktirde. Bu durum gerek Kürt yurttaşları ve gerek azınlıkların nasıl bir gelecekle yüz yüze kalacaklarının tipik bir göstergesidir. Bu tutumlar karşısında demokratik ve barışçıl kamuoyunun tepkisi göstermesi gerekir. Ama asıl çözüm önümüzdeki 7 Haziran seçimlerinde bu iktidarın değişmesini sağlayabilmek, asıl çözüm HDP’nin barajı geçmesini yardımcı olmak ve Meclise girmesini sağlayarak başkanlık rejimine engel olmaktır.”

(Evrensel)