Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kırgız Cumhurbaşkanı ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Sırrı Süreyya Önder’in İmrali ile siyasi görüşmelerin de başladığı iddiasını yalanlayan Erdoğan, "Böyle bir görüşme söz konusu değil, bu anlayışla yaklaşmaları halinde kendi kapılarını da kapatırlar. Şu anda sadece bizim müsaade ettiğimiz HDP, daha önce BDP mensupları adaya gitmişlerdir, bir de istihbarat teşkilatımız gitmektedir. Bunun dışında bizim müsaademiz zaman zaman uluslararası veyahut sağlık noktasındaki gitmesi gerekenleri gönderdiğimiz olaylar olmuştur, asla bunun dışında siyasi bir heyetin, ekibinin oraya gitmesi veya basın mensuplarının oraya gitmesi böyle birşeye müsaade etmiş değiliz, böyle birşey yok, olamaz" dedi.

İŞTE O SORULAR VE BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN VERDİĞİ CEVAPLAR:

Çözüm sürecinde Öcalan yeni somut bir adımdan bahsetti. Yeni aşamadan kasıt nedir?

Ben işin saadece eve dönüş kısmını söyleyeyim. Eve dönüş çözüm sürecinden beri var. Bu projenin hedefi eve dönüştür. ama bu zaman zaman provake edildi. 30 Mart seçimi ve 1 Haziran seçimi çözüm sürecinin getirdiği atmosfer sürecinde gerçekleşti. Bu atmosfer daha olumlu şekilde gelişsin istiyoruz. Bu ülke gerçek anlamda barışa ve huzura ve gerçek anlamda özgürlüğe kavuşsun.

Bölücü terör örgütünü savunduğunuz zaman barışı arıyoruz diyemezsiniz, elindeki molotof kokteyliyle halkın bindiği otobüsleri yakanlar, polisi öldürmeye teşebbüs edenler ben barış arıyorum diyemez. Esnafın camını çerçevesini kıranlar barıştan yana olduğunu söyleyemezler. İşçileri dağa kaçıranlar, annelerin yavrularını dağa kaçıranlar barıştan, özgürlükten bahsedemezler. Hala bakıyorsunuz rahatlıkla biz barıştan yanayız özgürlük istiyoruz diyorlar. Böyle de çok pişkinler. Benim milletim bunları yutmuyor. Bütün mesele ideolojinin dar kalıpları arasına sıkışmak değil bu ülkeyi refah ortamına kavuşturmaktır. Sandığın dışındaki yollar bu ülkenin huzurunu getirecek yollar değildir.

Sırrı Süreyya Önder, siyasi heyetler arasında görüşmeler başladı dedi. HDP ve MİT dışında Abdullah Öcalan'la görüşmelere izin verildi mi? Selahattin Demirtaş'ın bugün bir açıklaması oldu, bu sözlere ne diyeceksiniz?

Birincisi böyle bir görüşme söz konusu değil. Bu anlayışla yaklaşırlarsa kendi kapılarını da kapatırlar.  Şu anda saadece bizim müsaade ettiğimiz HDP heyeti adaya gitmiştir bir de istihbarat teşkilatımız gitmiştir. Bunun dışında zaman zaman uluslararası kişiler ve sağlık ekipleri olmuştur. Asla bunun dışında kimsenin gitmesine izin vermedik. İleride olur mu , bu şartların olgunlaşmasına bağlı.

İsmini zikrettiğiniz kişilerde dürüstlük yok. Bunlar yalanı çok kolay kullanıyorlar. Dağa götürülen yavrular orada feryat ediyorlar. Onlar evlatlarını istiyorlar. Bizzat annesi babası, ninesiyle konuştum.

(Posta, Ajanslar)