STRASBOURG - İmralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan’la devlet yetkililerinin görüşmeleri konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan devletin organlarını görüşmeler noktasında kullandıklarını dile getirerek, 'Devleti iktidar yönetir pazarlığı hükümet yapar' dedi.

Referandum sürecinde de Öcalan ile devlet yetkililerinin görüşebileceğini söyleyen Erdoğan bugün Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) konuştuktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin “Öcalan görüşme notlarında devlet teması olduğunu söylüyor. Siyasal iktidar bunun neresinde?’’ sorusuna Erdoğan ‘’Devlet istediği kişiyle istediği zaman istediği elemanlarıyla görüşür. Bunu tüm iktidarlar yapmıştır. Devleti sevk ve idare eden kimdir hükümetlerdir. Devleti iktidar yönetir, pazarlığı hükümet yapar. Hükümet olarak biz devletin organlarını bu noktada kullanmayacağız da ne yapacağız. Bu ülkede Adalet Bakanlığı niçin var? Bu konularla ilgili söylüyorum MİT niçin vardır. Çalışma alanımız bellidir hangi görüşmeyi nerde yaparsınız, ne tür tedbirler alırsınız sizde mahfuzdur” şeklinde cevap verdi.

KCK davasından cezaevine atılan Kürt siyasetçiler konusunda ise Erdoğan ‘’KCK olayı siyaset yaptıkları için veya Kürt oldukları için içeri alınmamıştır. Yargı vakti saati geldiğinde açıklamayı yapacaktır’’ dedi.

BDP ve DTK’nin ‘sivil itaatsizlik’ eylemlerinden rahatsız olduğunu da açıklayan Erdoğan, Kürtlerin kıldıkları Cuma namazlarını ise “çimentomuz olan dinimizi bölmeye parçalamaya yönelik bir adım’’ olarak değerlendirdi.

Erdoğan verdiği cevapta şunları ifade etti: “Cuma namazlarıyla alakalı son zamanlardaki gelişmeler tehlikeli boyuta ulaşmıştır. Diyanetin imamlarını tanımıyoruz diyorlar böyle bir kampanya olur mu? Kim yapıyor bunun dağ yapıyor, ada yapıyor. Kim peşine takılıyor BDP. Bu çok ilginçtir. Bu bizim adeta çimentomuz olan dinimizi bölmeye parçalamaya yönelik bir adımdır. Cuma namazı kılıyor. Bakıyorsunuz arka tarafta da ayrı bir Cuma namazı kılma teşebbüsü var. Adı Cuma namazı. Ne yaptıkları bilmiyorlar. Bu ülkenin birliğine beraberliğine dinamit koymaktır. Bu konuyu çok iyi değerlendirmeniz lazım. Bu oyunu hep beraber bozacağız. Buna fırsat vermemeliyiz. Sivil itaatsizlik de git caddenin ortasını kurul. Gösterinin yapılacağı yer bellidir. Çadır kuracam. Yasak yere kuramazsın. Biz bu eylemlerin içinden gelmiş insanlarız bizde yaptık bu eylemleri hiçbir zaman yasalara karşı yapmadık. Yasalar izin verdiği çerçevede yaptık hep. Bu beyefendiler yasa masa tanımıyor. Yasa tanımaz duruma düştüğünüzde güvenlik güçlerinin yasaları koruma görevi vardır.’’

ANF