Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında “Hayır diyenler teröristtir” dediği yönündeki eleştirilere, “Ben hiçbir yerde böyle bir şey söylemedim” iddiasıyla yanıt verdi: Kılıçdaroğlu, "Siz, 'Hayır' diyenlere terörist mi diyorsunuz?" diyor. Ben hiçbir yerde böyle bir şey söylemedim. "Evet diyen de saygındır, hayır diyen de saygındır" dedim. "Hayır diyenleri de anlayışla karşılarız" dedik.

Balıkesir'deki toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, ‘Evet’ çağrısını yine ‘Evet’in içeriğini anlatmak yerine “FETÖ de, PKK da hayır” diyor tezi üzerinden yaptı: Kandil "Hayır" diyor. İmralı "Hayır" diyor. Pensilvanya "Hayır" diyor. Kardeşlerim, onlar "Hayır" dediğine göre burada bir sıkıntı var değil mi? Sevgili peygamberimiz ne buyuruyor; kişi, sevdikleriyle beraberdir. Bütün bunlardan hareketle, biz, onlarla beraber yürüyemeyiz” 

Erdoğan ayrıca ‘Nazizim’ ithamlarını da sürdürdü: Gençler, ben de sizleri seviyorum. Şimdi 'FETÖ', yurt dışındaki militanları vasıtasıyla tüm imkanları bu yolda seferber etti. Taşeronları beceremeyince kendileri devreye girdi. Yurt dışına giden milletvekillerimize, bakanlarımıza olmadık terbiyesizlikleri yaptılar. Kim yapıyor bunu? Almanya yapıyor başta. Hollanda, atlarını itlerini benim oradaki soydaşlarımın üzerine salıyor. İsviçre'de bir pankart, şakağıma silah dayamışlar.

İşte sizler de gördünüz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımızı, bir hanımefendiyi, arabanın içine hapsettiler. Avrupa Birliği bitti, tükendi. Bedelini çok ağır ödeyecekler. Kardeşlerim, bu süreçte yüz yıllardır savundukları ne varsa yerle yeksan oldu. Bugün milyarlarca insanın gözünde Avrupa, baskının, şiddetin, Nazizmin merkezidir bunu böyle biliniz. Irkçı liderler, Avrupalı yönetimleri adeta parmaklarında oynatıyor.

Erdoğan'dan "18 yaşındaki vekiller askere gitmeyecek" eleştirilerine de, “Gerekirse bedelli gibi düzenleme yapılabilir” diyerek yanıt verdi: Şimdi ne diyor? "Biz seçilme yaşının 18'e düşürülmesine karşı çıkmıyoruz, askere gitmemesine karşı çıkıyoruz" diyor. Ya insan burda parlamento üyeliğine saygısızlık yapıyor. Parlamento üyeliği de en az askerlik kadar saygındır. Gençlerimiz orada ne yapmaya geliyor? Bir vatani görevi yapmaya gelmiyorlar mı? Bu şekilde bir yaklaşım doğru mu? Bunun için bir düzenleme yapılabilir. Bedelli askerlikle ilgili nasıl bir bedel ortaya koyduysak, buna yönelik de bir düzenleme yapılabilir.