Katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP'li bakanlar Ali Haydar Konca ve Müslüm Doğan'ın istifa etmelerine ilişkin konuştu. Erdoğan, "Bugün bu aldığımız istifa haberleri de çok manidardır. Yaptıkları suçlamalar ise çok ağır ve çirkin ithamlar. Bakanlar Kurulu'nda bunları kullanmadılar. Benim merakım şudur; acaba bunların önüne bu metin nereden geldi," diye konuşarak, istifa eden HDP'li bakanları suçladı.

Erdoğan'ın istifalar hakkında açıklaması şöyle:

"Bu zatların malum bakan olması aslında bir geçici seçim hükümetinin kurulmasına zemin hazırlayan süreç malum hükümet kurma görevini en fazla milletvekiline sahip olan AK Parti Genel Başkanına vermiştim. Ve Başbakan bir takım görüşmeler yapmıştı ve bu görüşmeler sonrası hükümet kurulmayınca bana görevini iade etti ve ben 5 günlük süre içerisinde ikinci bir hükümet kurma görevini başka bir kişiye vermedim. Büyük bir zaman kaybı olacağından vermedim. Başbakan bakanlık için partilere teklif götürdü ancak CHP kabul etmedi ve MHP'den de sadece Sayın Türkeş kabul etti.

Bugün bu aldığımız haber manidardır. İstifa ettiler, kendi takdirleridir, edebilirler. Kalmaya mecbur da değiller. Fakat burada Cumhurbaşkanlığı makamına yönelik yakıştırmaları, suçlamaları bunlar tabii çok çok gerçekten ağır ithamlar ve çirkin ithamlar. Öncelikle bu tür ifadeleri Sayın Başbakan'a kullanmadılar veya Bakanlar Kurulu'nda bunları kullanmadılar. Benim merakımı mucip olan şey şudur; Acaba bunların önüne metin nereden geldi? O gelen metin burada okunmak suretiyle kalkıp Saray'ı veya Cumhurbaşkanlığı makamını lekelemeye çalışıyorlar

Burada çok çok çirkin ifadeler var. Bir defa çözüm sürecini başlatan benim. Çözüm sürecini yıkan onlardır. Şu anda arkasına aldıkları terör örgütü ile birlikte ayakta kalmaya çalışanlar da bunlar. Bütün bu yaşanan olaylarda mayınlamalar kimler tarafından yapılıyor? Hendekler kazılıyor bunlar HDP'li belediyeler tarafından kazılıyor.

'Silahların susması' ifadesini kabul etmiyorum. Silahların bırakılarak betona gömülmesi lazım"

İSTİFA EDEN HDP'Lİ BAKANLARIN GEREKÇESİ

Seçim hükümetinde yer alan ve istifalarını sunan HDP’li Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca ve Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, istifa gerekçelerini ‘savaşın tırmandırılması ve seçim güvenliğinin olmaması’ olarak açıklarken, şunları dile getirmişlerdi:

"Saray ve talimatlandırdığı AKP, 8 Haziran’dan itibaren seçim sonuçlarına karşı bir savaş ve darbe konseptini devreye koymuşlardır. Çözüm masası tamamen devrilmiş, 90’lıu yılları aşan sıkı yönetim dönemlerini aratan savaş konsepti devreye konmuştur. Ülkemiz, ‘polis, asker, gerilla, genç, çocuk’ ayrımı yapmaksızın, her gün onlarca yurttaşımızın yaşamın yitirdiği kanlı girdaba Saray ve AKP eliyle itilmiştir

"Cizre’den başlayarak çektiğimiz sıkıntıyı, bakan olarak karşılaştığımız muamelenin kabul edilebilir olmadığını anlattık. Varto’da camilerin, cemevlerinin ve mezarlıkların bombalandığını söyledim. İstifa gerekçemiz, savaşın tırmandırılması ve seçim güvenliğinin mümkün olmadığı noktasında sabitlendi. Başka da kimse söz almadı, sadece başbakan"