Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündemdeki konuları değerlendirdi. 

Hayır’ çıkması durumunda erken seçime gidilip gidilmeyeceğine ilişkin soruya Erdoğan, “Hükümet böyle bir karar alır mı hükümetin kendi tasarrufudur. Şu andaki görüntüde 2019 Kasım’a kadar gidecek bir hükümet var. Başbakan biz erken seçimi düşünmüyoruz diyor. Bana sorulsa ben de aynı kanaatteyim. Erken seçimlerle idare edilen ülkede istikrarı bulamazsınız” diye yanıt verdi.

Erdoğan, CNN Türk - Kanal D ortak yayınında Doğan TV Ankara Temsilcisi Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. 

"YÜZDE 52'NİN ÜZERİNDE EVET BEKLİYORUM"

Sandıktan yüzde 52’nin üzerinde ‘Evet’ çıkmasını beklediğini kaydeden Erdoğan, “Benim derdim şu, ‘Evet’i yüzde 60’ların üzerinde taçlandıralım. Çünkü bunu bu şekilde taçlandırdığınız zaman parlamentodaki gücü bu defa yeni yönetim sisteminde de yakalamak suretiyle Türk tipi başkanlık sistemini dünyaya örnek olarak sunma fırsatını yakalarız” dedi.

18 YAŞ TASARISI 

"Milletim 'Anayasa değişikliği uygun değil' diyorsa yapacak bir şey yok" diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

Bundan rahatsız olmaya gerek yok ki. Her siyasi parti göstereceği adaylarıyla beraber, bunlar AB ülkelerinde olduğu gibi. Böyle bir adımı atalım ki temsil ve adaleti sağlayalım. Buraya gelişimizin de gerekçesi bu. 600’e niye çıkartılıyor? Sebebi bu. Bir diğer konu, o da üzücü. Hakaret üstüne hakaret. 400 yetmiyor muydu? Ya yeter yetmez o ayrı bir şey. Şu anda parlamentoya bu getirildi. 339 vekilin halk oyuna gidilmesiyle ilgili karar verildi. Şimdi millete gidiyoruz.

Ha millet, “Uygundur, çıkacak.” “Uygun değil” diyorsa, yapacak bir şey yok. Bir diğer konu 18 yaş. Olmasına inandığım en önemli madde bu.

Bugün dinamik bir parlamentoya sahip olmamız gerektiğine inanıyorum. Bu gençliğimizin ufkunu genişletecektir. Belki üniversitede okurken ben siyasette varım diyecek adımını atacak. Bizim geldiğimizde 30 yaş seçilme yaşıydı. Biz bunu 25’e indirdik. Ben dünyayı geziyorum, görüyorum. Baktım ki dünya öyle değil. Sadece AB ülkelerinde bile durum çok çok farklı. Bu kadar açık ve net bir durum ortada ve biz hala öyle mi böyle mi bunu konuşuyoruz. Üstelik bunlar bu yaşta seçilirken bakan olma imkanını yakalamış olanları da biliyorum. Niye biz gencimize güvenmiyoruz?

Şu anda 18 ile 25 arasında bu seçimde oy kullanacak olanların yaklaşık 7,5 milyon. Bu gençliğe güveneceğiz ki dinamik bir parlamentoya sahip olacağız. Diyelim ki 600’e çıktı, 600’de 600 25 yaş olacak diye bir şey var mı? Yoo. Şu andaki tabloda 25-30 yaş arası 5 kişi var. Niye bu kadar çekiniyoruz ya? 

Demek ki ana muhalefet bütün gençlere güvenmiyor. Bütün gençleri aday göstermekten de çekiniyor. Diyorum ki bu gençliğe güvenin. Bu gençliğin tarihimizde bir kaynağı var. Gençlik benim ecdadım Fatih bir çağ kapadı, bir çağ açtı biliyor. Sen yarınlarda bu ülkenin yönetiminde olacaksın ve hükmedeceksin.  Ben de 21-22 yaşında filan siyasete geçtim. Yaklaşık 40 yıl siyasetteyim.

Bir başka konu, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri 5 yılda bir yapılacak. Biliyorsunuz benden önce 7 yıldı. Bizim dönemde 5 oldu. Malum, 10 Ağustos 2014 seçimiyle beraber. Şimdi diyoruz ki milletvekili seçimleri de 4’ten 5’e çıksın. Biz geldiğimizde 5’ti. Bazı sıkıntılı durumlar oldu 4’e indirilmesi teklif edildi, biz de tamam dedik. 4 yıllık bir süreç ülkenin yönetimi için istikrarı getirmek. O da 5 yıl olacak, başkanlık seçimi de 5 yıl olacak. Biz bileceğiz ki 5 yıl sonra bugün bu ülkede iki seçim olacak.