Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, " NATO'nun Türkiye'nin güvenliğini olumsuz etkileyen gelişmeler karşısında çok daha fazla çaba göstermesini bekliyoruz. Haritadan silinecek duruma doğru giden bir Suriye var. Buna göz yummak mümkün değil" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak için zirvenin yapılacağı Polonya'nın başkenti Varşova'ya hareketinden önce havalimanında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan şunları söyledi:

"Zirve kritik bir dönemde gerçekleşiyor. Göç hareketleri bütün dünyayı etkiliyor. Güvenlik tehdidi kavramının mahiyeti çok ciddi bir değişim yaşıyor. Bu süreçte NATO'nun daha aktif olması, bu yeni tehditler karşısında kendini de güncellemesi gerekiyor.

Küresel istikrar ve güç dengesinin devamı için, ittifakın dayanışmasını sürdürmesi, caydırıcılığını da tahkim etmesi şarttır. NATO'nun Türkiye'nin güvenliğini olumsuz etkileyen gelişmeler karşısında çok daha fazla çaba göstermesini bekliyoruz.

Birçok devlet başkanı ile ikili görüşmeler yapacağız. 3 milyonu aşan mülteci kriziyle karşı karşıyayız."

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesine ilişkin de, "Bu ay sonu, Ağustos başı gibi planlanması gündemde, netleştikten sonra duyurulacaktır" ifadesini kullandı.

SURİYE

Öte yandan Cumhurbaşkanı, Suriye krizine yönelik olarak da, "Bunu hafife almamız mümkün değil. Sadece Suriye'de 6 yıldır devam eden bir süreç var. Bu 6 yıl içerisinde 600 bine yakın insan Suriye'de öldürülmüş vaziyette.

Adeta tarih sahnesinde, haritadan silinecek bir duruma doğru giden bir Suriye var. Böyle tarihi asırlara dayalı bir ülkenin silinmesine göz yummak mümkün değil. Bizler için de özellikle mülteci krizinin baş amili olan Suriye ve Irak'tan şu anda 3 milyonu aşan bir mülteci kriziyle karşı karşıyayız.

Biz tabii bu konuda hep sabırlı davrandık, sabrediyoruz ama istiyoruz ki dostlarımız da burada bizim yaklaşım tarzımıza destek olsunlar. Çünkü bir NATO üyesi olarak Türkiye'yi, NATO ülkelerinin yalnız bırakmaması gerekir. Onlar da buradan ne gibi bir pay alacaklar veya ne gibi bir destek verecekler. Çünkü bugün kadar böyle bir şey görmedik."

"Ama bize dünyadan bu noktada gelen destek 550 milyon dolar civarında. Bu konuda işin bir bu boyutu var, bir de tabii tehdit boyutu var. Bu tehdit boyutunda da her geçen gün Suriye'deki gelişmeler çok daha farklı bir gündem oluşturuyor. Öyle zannediyorum ki gerek ikili görüşmelerde, gerek gündem içerisinde bunu da ele almak suretiyle geleceğe yönelik yol haritamızı belirleyeceğiz."