Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Halepçe katliamının 25. yıldönümü nedeniyle Hewler'de düzenlenen “Kürt Soykırımı” konferansına gönderdiği mesajda katliamda ölenleri andı.

Suriye’deki savaşa da değinen Erdoğan, “Türkiye, 25 yıl önce Saddam zulmü altında hayat mücadelesi veren Kürt kardeşlerimize olduğu gibi, bugün de mazlum Suriye halkına kapılarını açmıştır” dedi.

ERDOĞAN'IN MESAJI: İNSANLIK TARİHİNDE KARA BİR LEKE

Erdoğan’ın, Hewler Başkonsolosu Aydın Selcen tarafından okunan mesajı şöyle:

“1988 yılında Irak’ta Saddam Hüseyin rejimi tarafından gerçekleştirilen Enfal Harekatı ve Halepçe Katliamının 25. yıldönümü münasebetiyle gerçekleştirilen bu konferansı düzenleyen IKB makamlarını ve tüm konferans katılımcılarını selamlıyorum.

“İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Halepçe saldırısında binlerce masum insan kimyasal silahlar kullanılmak suretiyle acımasızca katledilmiştir. Erbil ve Halepçe’de bugün düzenlenmekte olan bu etkinlik, aradan 25 yıl geçmesine rağmen, söz konusu saldırının insanlık vicdanında açtığı derin yaranın tazeliğini koruduğunu göstermektedir.

“Tarih boyunca her zaman mazlumun yanında yer alan ve kendisine sığınanlara kucak açan ülkemiz, Halepçe Katliamından kaçan Iraklı Kürt kardeşlerimize de kucak açmış, onlar için tüm imkanlarını seferber etmiştir. Bölgemizde veya yeryüzünün herhangi bir yerinde, Halepçe’dekine benzer insanlığa karşı suçların bir daha işlenmemesi için gereken her türlü tedbirin alınması için çabalarımızı sürdüreceğiz. Ülkemiz Halepçe benzeri acıların tekrar yaşanmaması, bölgemize barış ve kardeşliğin hakim olması için kararlılıkla çalışmaya devam edecektir.

“Bugün komşumuz Suriye’de de masum halk, kanlı rejimin katliamlarına, bombardımanlarına maruz kalmakta, bir varoluş ve özgürlük mücadelesi vermektedir. Daima zulmedenlere karşı gür sesle karşı çıkan Türkiye, 25 yıl önce Saddam zulmü altında hayat mücadelesi veren Kürt kardeşlerimize olduğu gibi, bugün de mazlum Suriye halkına kapılarını açmış, Suriyeli kardeşlerimizi bağrına basmıştır. Bölgemizde akan kanın artık durmasını, bölge halklarının artık kendilerine zulmetmeyecek, silah doğrultmayacak demokrat liderler tarafından yönetilmesini, farklı etnik ve mezhepsel gruplar arasında uyum, hoşgörü, birlikte yaşama ve işbirliği kültürünün hakim olmasını diliyoruz.

“Halepçe saldırısı, bölgemizin kitle imha silahlarından arındırılmasının önemini de tüm açıklığıyla gözler önüne sermiştir. Ülkemiz bu çerçevede, bölgemizin her türlü kitle imha silahından arındırılmasını istemekte ve bu alandaki uluslararası çabalara aktif katkıda bulunmaktadır.

“Saddam rejimi tarafından kimyasal silah kullanılmak suretiyle acımasızca katledilen Halepçe kurbanlarının aziz hatıraları önünde bu vesileyle bir kez daha saygıyla eğiliyor, hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum.”

HALEPÇE KATLİAMI

İran-Irak Savaşı sırasında, Saddam Hüseyin, 1986-1988'de Irak'ın kuzey bölgesindeki Kürtlere karşı El-Enfal Harekatı adlı bir operasyon düzenledi.

1988 Mart ayı ortalarında İran ordusu Halepçe kasabasına girdi. Hüseyin bunun üzerine Korgeneral Ali Hasan al-Majid al-Tikriti'ye zehirli gaz bombalarını kullanmayı emretti.

16 Mart 1988'de Halepçe'ye düzenlenen saldırıda 5 bin kişi öldü 7 bin kişi yaralandı. Binlerce insan saldırının etkileri yüzünden sakat kaldı ve ilerleyen yıllarda farklı hastalıklar yaşadı. (Bianet)