Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 7 Haziran'daki genel seçimler için milletvekili aday adayı olması için görevinden istifa eden MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın adaylığına ilk başlarda sıcak bakmadığı ortaya çıktı.

Hürriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek'in haberine göre, Fidan'ın istifasına, oradan da adaylığına giden sürecin satırbaşları şöyle:

* Fidan’ın MİT’in başında bir süre daha kalmasını isteyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “3 dönem kuralı nedeniyle partinin önemli isimleri parlamento dışında kalacak. O boşluğu dolduracak en önemli isimlerden biri Fidan’dır” yaklaşımıyla ikna oldu.

‘ERDOĞAN İKNA OLDU’

* “Fidan siyasete girecek mi” sorusunun kesin yanıtı 6 Şubat’ı 7 Şubat’a bağlayan gece ortaya çıktı. Fidan, tercihini siyasetten yana kullandı. Erdoğan’ın sıcak bakmadığı, Davutoğlu’nun ise kendi liderliğindeki yeni AK Parti’ye güçlü bir isim transfer etmek istediği biliniyordu. Erdoğan ile Davutoğlu, Fidan’ın durumunu birkaç kez konuştu. Son olarak 5 Şubat Perşembe günü yaşanan ‘devlet günü’ trafiğinde Fidan ile ilgili son karar verildi. Önce Erdoğan ile Fidan görüştü. Fidan siyasete girmek istediğini söyledi. Ardından Davutoğlu ile Fidan bir araya geldi. Son görüşme ise Erdoğan ile Davutoğlu arasındaydı ve 3 görüşmenin sonucu Fidan’ın siyasete girmesi yönünde oldu. Kararın 7 Şubat Cumartesi günü kamuoyuna duyurulması kararlaştırıldı. Ancak istifa dilekçesi Başbakanlığa gidince medyaya sızdı ve önceki geceyarısı Türkiye Fidan’ın istifasını duydu.

FİDAN: 'İZİN VERİRSENİZ SİYASETE GİRMEK İSTİYORUM'

* Kararda en kritik nokta Fidan’ın tavrıydı. Fidan, her zaman bürokrasinin değil, siyasetin de güçlenmesi gerektiğini savunduğunu Erdoğan’a beyan etti ve “İzin verirseniz siyasette devam etmek istiyorum” dedi. Erdoğan’a geride bıraktığı MİT Müsteşarlığı’nın da güçlü ve işleyen bir kurumsal yapıya sahip olduğu güvencesi verdi.

3 DÖNEM KURALININ SONUCU ETKİLİ OLDU

* Davutoğlu’nun Fidan ile ilgili en önemli kozu ise AK Parti’deki 3 dönem kuralının doğal sonuçları oldu. Partide Bülent Arınç, Hüseyin Çelik, Beşir Atalay, Mevlüt Çavuşoğlu, Ali Babacan gibi kritik isimler 3 dönem kuralına takılıyor. TBMM dışında kalacak 70’ten fazla ismin en az 30’u kritik isimler. Davutoğlu, boşluğun tam anlamıyla doldurulması ve parlamento grubunun güçlü olabilmesi için Fidan gibi ‘sembol isimlere’ ihtiyaç duyacağını anlatarak Erdoğan’ı ikna etti.

ANKARA'DAN ADAY OLMASI BEKLENİYOR

* Fidan’ın Ankara 1. Bölge’den aday olması bekleniyor. AK Parti seçimlerden birinci çıkarsa ve hükümet kurma şansı yakalarsa Fidan’ın kabineye girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Dışişleri Bakanlığı ya da Güvenlik Koordinasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcılığı Fidan için kulislerde konuşulan bakanlıklar olarak geçiyor.

MİT'İN BAŞINA KİM GELELECEK?

* MİT’e, seçimlere kadar Dış İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı İsmail Hakkı Musa vekalet edecek. Musa’nın kalıcı olması da ihtimal dahilinde.