Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile 9 BDP'li milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresiyle ilgili olarak "kararımızı dokunulmazlıklarının kaldırılması suretiyle vereceğiz" derken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, 1 Ekim'de "geçmiş hataları" hatırlatan ve dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı çıkan açıklamasına atıf yaparak "dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı" çıktığını belirtti.

ERDOĞAN FİKİR AYRILIĞINI REDDETTİ

Senegal Başbakanı Abdoul Mbaye ile Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde Başbakanlık Merkez Bina'da görüşen Başbakan Erdoğan ise, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında kendisine yöneltilen "BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda alışılmışın dışında bir yöntem izleyeceğinizi söylemiştiniz. Bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de TBMM'nin açılışındaki konuşmasının arkasında olduğunu dile getirdi. O konuşmada da Cumhurbaşkanı, milletvekillerinin haklarında kesin hüküm verilene kadar yasama faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini söylemişti. Aranızda bu konuda bir fikir ayrılığı mı söz konusu?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Konuları saptırmayalım, farklı konu, farklı konu. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasının neyi hedeflediği bellidir, benim yaptığım açıklamanın da neyi hedeflediği bellidir," dedi.

'DOKUNULMAZLIK ZIRHI' VURGUSU

Erdoğan dokunulmazlık konusunda ise, "Türkiye'de milletvekili olarak dokunulmazlık zırhına bürünmek suretiyle ülkenin refahına, huzuruna kastedenlere, adeta teröre teşvik edenlere, 'silahlanın' çağrısında bulunanlara karşı da herhalde milletin vekilleri olarak bizim de yapmamız gerekenler vardır, milletimizin de bizden beklentileri vardır. Bu konuda bizler de AK Parti Grubu olarak bu fezlekeler üzerinde çalışmalarımızı yapmak suretiyle kararımızı verir, atmamız gereken adımı atarız," açıklamasını yaparak kararının ne doğrultuda olduğunun sinyalini verdi.