Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Tip Denizaltı Projesi 1’inci Gemisi Piri Reis’in Havuza Çekme ve 5’inci Gemisi Seydialireis’in İlk Kaynak Töreni'nde konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şöyle: 

"2027 yılında 6 denizaltımız hizmet vermeye başlayacak. Milletimize uzun yıllar boyunca başarıları unutturulmak istenmiştir. Sanki bu millet ve devlet gökten zembille inmişcesine geçmişiyle ilişkisi kesik bir tarih anlayışı yerleştirilmeye başlanmıştır. Hakikat güneşinin kapatılması mümkün olmadığı için milletimiz ecdadının mirasına kulaktan kucağa aktarılan hatıralarla, gizli saklı okunan kitaplarla sahip çıkmışlardır.

Denizcilerimizin ağırlıkta olduğu şu platformada Doğu Akdeniz politikalarımızın üzerinde durmak istiyorum. Yunanistan ve onu destekleyen kimi ülkeler uzunca bir süredir denize adım atamaz haline getirmenin hazırlıkları içindeydi. Akdeniz’e komşu kimi Arap ülkeleri ile İsrail’in de benzer çabalar içinde bulunduğunu biliyoruz.

Bizim durduk yere kimseyle maraza çıkarmak, kimsenin hakkını hukukunu gasp etmek gibi bir niyetimiz yoktur.

Sonuna kadar da sükunetimizden taviz vermedik. Ama geldiğimiz noktada suskunluğumuzu sürdürme lüksümüz yok. KKTC ve Libya ile başlattığımız süreçlerden vazgeçersek bırakınız ekonomik faaliyetleri, denize girecek kıyı, olta atacak sahil bırakmayacaklar.

Türkiye’ye ve Türk milletine karşı öyle bir kinleri var ki ellerinden gelse bizi Anadolu’dan söküp atmakla kalmayacak dünyadan kökümüzü kazıyacaklar. Hamdolsun ülkemiz artık sinsi ve açık saldırılarına karşı kendi hakkının hukukunu, çıkarlarını koruyacak iradeye sahiptir. Ülkemizin KKTC ve Libya ile yaptığı anlaşmaları uluslararası hukuka, BM sözleşmelerine tamamen uyuyor.

Türkiye'nin haklarına göz dikenler meydanın bol olmadığını bilmelidir. Ülkemize emrivaki yapılmasına izin veremeyiz. Libya ile yaptığımız deniz yetki alanlarının sınırlandırılması mutabakatın kendi ve uluslararası hukuku aykırı bir şey yoktur. Libya ile 10 yıl önce ilk adımını attık.

Gerekirse Libya'ya desteğimizin askeri yönünü arttıracağız."