Başbakan Erdoğan partisinin gurup toplantısında Freedom House'un basın özgürlüğü raporunu eleştirdi.

'Hiçbir ülkede manşetler üzerinden hükümetlerin bu kadar edep dışı tahkir edildiğine şahit olmazsınız' diyen Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Bir örgüt basın özgürlüğü raporu hazırlamış. Bu örgütün raporlarında İsrail basın özgürlüğünde dünyanın en özgür ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Sevsinler sizi.

Türkiye basın özgürlüğünde bu örgütün raporlarına göre 1980’lerde bugüne nazaran daha özgür bir ülkeymiş.
İsim vermiyorum Türkiye öyle ülkelerin altında gösteriliyor ki listeyi gösterseniz kahkahadan birbirinizi kırar geçirirsiniz.
40 gazetenin önemli bir bölümü devlete eve hükümete sistematik olarak hakaret edece sonra da siz Türkiye’yi özgür olmayan ülke sayacaksınız.

Buradaki manşetlerden tek bir tanesi bizden daha özgür kabul edilen ülkelerde atılsın bakalım. O gazete ve gazetecilerin başına ne geliyor. ABD’de Helen Thomas’ın işinden çıkarılmasını Beyaz Saray’a girişinin yasaklanmasını kimse konuşmuyor.

44 gazetecinin hapishanede olduğunu söylüyorlar. Benden bunu dinle ey örgüt… Çünkü sen de bir örgütsün. Bu 44 kişiden 19’u tahliye oldu. 6 kişinin yargılanması devam ediyor. 1 kişinin kayıtlarda ismi bile yok. 18 kişi yargılandı ve haklarında hüküm verildi. 

HELELN THOMAS KİMDİ?


Başbakan Erdoğan’ın atıfta bulunduğu ABD'li gazeteci Helen Thomas, 2010'da "İsrail'in Filistin'den defolup gitmesi gerektiğini" söylediği için gördüğü tepkilerin ardından uzun yıllar sürdürdüğü Beyaz Saray muhabirliği görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı. "Beyaz Saray muhabirlerinin duayeni" olarak görülen Thomas'ın emeklilik kararını değerlendiren ABD Başkanı Barack Obama, deneyimli gazetecinin sözlerini "saldırgan ve yakışıksız" olarak tanımlamıştı. Obama, Thomas'ın emekliye ayrılarak doğru bir karar verdiğini belirtmişti. Thomas, Temmuz 2013'te 92 yaşında hayatını kaybetti.