TBMM’nin yeni yasama yılı başladı. Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından yönetilen açılış oturumuna MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Başkanı Pervin Buldan rahatsızlığı nedeniyle katılmadı.

Yeni yasama yılının açılış oturumunda milletvekilleri, sıralarına konulan kırmızı karanfillerle karşılandı.

Genel Kurul salona ilk gelen lider HDP Eş Başkanı Sezai Temelli oldu. Temelli’nin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Genel Kurul’a geldi.

CHP Milletvekilleri Kılıçdaroğlu’nu ayakta alkışlarla karşıladı.

AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın Genel Kurul salonuna girişi sırasında da bazı AKP milletvekilleri ayağa kalkarak Yıldırım’ı alkışladı.

AKP, MHP ve İYİ PARTİ AYAKTA KARŞILADI

Meclis Başkanı Mustafa Şentop açılış konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Genel Kurul salonuna davet etti.

Erdoğan’ı AKP, MHP ve İYİ Parti milletvekilleri ayağa kalkarak karşıladı. CHP ve HDP milletvekilleri ise ayağa kalkmadı.

ŞİRİN ÜNAL GENEL KURUL’DA

Silahla intihar ettiği iddia edilen Özbekistan Cumhuriyeti vatandaşı 23 yaşındaki Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümü ile gündemde olan AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal da Meclis’in açılış oturumuna katıldı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 27. dönem 3. yasama yılında açıklamalarda bulundu.

TBMM açılışında konuşan Erdoğan, "Fırat'ın doğusunda başlattığımız harekâtta maalesef arzu ettiğimiz neticelere ulaşamadık. Artık bekleyecek tek bir günümüz dahi yok. Geldiğimiz noktada kendi yolumuzda devam etmekten başka çaremiz kalmamıştır. Menbiç dahil Fırat'tan Irak sınırına kadar oluşturacağımız güvenli bölgede bir milyonu mevcut bir milyonu da yeni yerlerde toplam 2 milyonu iskan ettirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Suriye’de, Irak’ta, Katar’da ve daha pek çok yerde bayrağımızı gururla dalgalandıran güvenlik güçlerine mevladan yardım diliyorum."

"Cumhurbaşkanlığı forsunda yer alan devletlerimize baktığımızda 2200 yıllık bir mirasa sahip olduğumuzu görüyoruz. Dünyada böyle kesintisiz bir devlet tecrübesine ait devlet yoktur."

"Bu süreçte verdiği mücadele ile TBMM'de ikinci defa gazilik unvanı ile şereflenmiştir. 15 Temmuz gecesi bu millete sıkılan her kurşun bizi büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasından vazgeçirme bir ayan daha da kararlı olmamıza sebebiyet vermiştir."

"Bugün geleceğimize çok daha güven ve cesaretle bakıyorsak bu mücadelenin sayesindedir. Milletimizin yakın tarihteki en büyük demokrasi kazanımı olan 15 Temmuz'un anlamını koruması anlamında azami hassasiyet göstermesine davet ediyorum. Meclis itibarının gözetilmesini de her şeyin üzerinde tutmamız gerekiyor. Ülkemizi demokrasi ile tanıştıran bu Meclis'e sahip çıkmak hukuka ve milli iradeye de sahip çıkmak demektir. Cuntaların siyaseti ve hukuku örseleyen nice ayak oyunlarının karşısında hep bu Meclis solmuştur. Her seferinde milli irade üstün gelmiştir. TBMM istiklal harbini yönetirken de 15 Temmuz'da da darbecilerin karşısına cesaretle dikilirken de tarihte eşine az rastlanır bir mücadele veriyordu."

"Siyaset yaparken de Meclis çalışmalarını yürütürken de hepimiz önce bu millete karşı sorumlu olduğumuzu unutmayacağız. önce memleketim demeyen hiç kimsenin bu kutlu çatının altında yer almaya hakkı olmadığını düşünüyorum. Türkiye'nin en büyük gücü milletiyle ve onu temsil eden kurumlarıyla sergilediği birlik, beraberliktir. Bu öyle bir güçtür ki ne parayla ne teknoloji ile kıyas kabul eder."

"Terörle arasına mesafe koyan tüm kesimleri ortak paydada buluşmaya davet ediyoruz."

"Siz milletvekillerinin sesine yüreğimizi kapatmadık, kapatmayacağız. Yeter ki siyasi konulardaki farklılıklarımızı ülkemize ve milletimize karşı olan sorumluluklarımızın önüne geçirmeyelim. Önümüzdeki yasama dönemi bu anlamda örnek bir iş birliğini tarihe geçireceğimiz bir yıl olur."

"Siyasetin üslubunu değiştirmekle işe başladık. Biz kendimize politikalarımıza milletimize inandık. TBMM’nin sorunlarını çözme iradesinin büyüklüğüne inandık."

"Enerjide kendi su güneş rüzgâr termal ve kömür kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirebileceğimize inandık. Sanayimizi dünya ile rekabet edebilecek düzeye çıkarabileceğimize inandık. Savunma sanayide ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarabileceğimize inandık. İstihdamı herkesin kendisini ve ailesini geçindirebileceği bir iş bulabileceğine inandık. Milletimizi özlemle beklediği hizmete ulaşabileceğine inandık. Paramızı hak ettiği yere çıkarabileceğimize inandık. Ne yaptıysak neyi başardıysak hepsini sizlerle birlikte gerçekleştirdik."

"Demokrasilerde iktidar kadar muhalefetin de önemli olduğuna inandığımız için bu başarıyı hiçbir ayrım yapmadan bu başarıyı bütün milletvekillerinin bir başarısı olarak görüyoruz. Herkese şükranlarımı sunuyorum. Türkiye'nin zaman zaman kesintili de olsa bugün Türkiye'nin geldiği yer hepimizin ortak başarısıdır. Yeni yönetim sistemi sorunlarımızı demokrasi ile çözebileceğimizin en büyük kanıtıdır."

"Sınırlarımız dışındaki hiçbir faaliyetimiz işgal, istismar amaçlı değildir. Kendi güvenliğimiz adına neyin peşindeysek yakındaki ve uzaktaki tüm dostlarımız için aynı mücadeleyi veriyoruz. Birileri sınırlarından kilometrelerce uzaktaki yerleri sömürmek için gidiyor olabilir ama biz çevremize yardım etmek anlayışıyla bakıyoruz. İnsan merkezli bu anlayışın elbette bir bedeli vardır. Ne bedel olursa olsun Türk milletini diğerlerinden ayıran bu insani duruşumuzdan hiçbir zaman vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz."

"Bugün ülkemizde yaklaşık 5 milyon yabancı bulunuyor"

"Suriye krizi uzadığı için hâlâ sınırlarımız içinde yaşayan 3 milyon misafirimizin yol açtığı kültürel ekonomik sınamaların elbette farkındayız. Türkiye'den başka bu süreci bu kadar uzun yönetebilecek başka bir ülke olmadığını da biliyoruz. Yaklaşık 8 yıldır misafir ettiğimiz bu insanların evleri vatanları zaten vardır. Bize düşen sığınmacıların bir an önce kendi topraklarında hayatlarını sürdürebilecekleri bir yaşam oluşturmaktır."

"Ülkemize yönelik Suriye kaynaklı terör tehdidi artık tahammül edilemez boyutlara ulaştı. Fırat Kalkanı ve Zeytin dalı harekâtlarını hayata geçirdik. İdlib'de Rusya ve İran'la birlikte yürüttüğümüz operasyonlarla bir insani dramın yaşanmasının önüne geçtik."

"Öncelikle şu hususu sizlerle bir kez daha paylaşmak istiyorum; Türkiye Suriye'nin toprak bütünlüğünden, siyasi ve idari birliğinden yanadır. Oradaki mevcudiyetinin tek sebebi sınırlarımıza yönelik terör tehditleridir. Biz asla savaştan, çatışmadan, kan dökülmesinden acı çekilmesinden yana değiliz. Tam tersine hem kendimiz hem Arabı, Ezidisi, Hıristiyanıyla tüm Suriye halkı için huzurlu bir gelecek istiyoruz. Birileri terör ve sığınmacı yükünü omuzlarımıza yükleyerek adeta bize diz çöktürmeye çalışıyor. Türkiye böyle alçakça bir oyunu kabul edecek kadar aciz bir ülke midir? Türkiye bir takım nevzehur devlere yapıldığı gibi masa başında yazılan senaryoların figüranlığı yapacak kadar köksüz bir ülke midir? Biz bu dayatmaya rıza göstermeyiz. Millet olarak ser veririz ama istiklalimizden ve onurumuzdan kesinlikle taviz vermeyiz. Suriye konusunda karşı karşıya bulunduğumuz durum tam da budur. "

"Fırat'ın doğusunda başlattığımız harekâtta maalesef arzu ettiğimiz neticelere ulaşamadık. Artık bekleyecek tek bir günümüz dahi yok"

"Geldiğimiz noktada kendi yolumuzda devam etmekten başka çaremiz kalmamıştır. Menbiç dahil Fırat'tan Irak sınırına kadar oluşturacağımız güvenli bölgede bir milyonu mevcut bir milyonu da yeni yerlerde toplam 2 milyonu iskan ettirmeyi amaçlıyoruz."

"Enflasyonun tek hanelere ineceğine inanıyorum."

"Türkiye diğer alanlarda olduğu gibi ekonomide de dimdik ayakta kalmayı başarmıştır. Ekonomik olmaktan ziyade siyasi kriterlerle perde gerisinden ülkeleri yönetmeye kalkan IMF defterini tekrar açılmamak üzere Mayıs 2013'te kapattık. Malum göreve geldiğimizde IMF'e olan borç yıllık 3,5 milyar dolardır. Mayıs 2013'te sıfırladık."

"Meclisimiz tarafından kabul edilen 11. kalkınma planındaki yol haritamızı takip ederek önümüzdeki seçimsiz 4 yılı ne iyi şekilde değerlendireceğiz. Ülkemizi dünyanın en iyi 10 ekonomisi yapmak için durmadan çalışacağız. Bilindiği gibi BM Genel Kurulu'nda adalet teması etrafında dünya meselelerinin kapsamlı bir değerlendirmesini yaptık. Nisan ayında kamuoyumuzla paylaştığımız yargı reformu strateji belgesinin ilk hazırlıklarını tamamladık. İlk reform paketi tüm milletvekillerimizin değerlendirmesine sunuldu. Meclis’te mümkün olan en geniş uzlaşma ile tartışılması ve kabul edilmesi önemli. Bu paketi yenileri de takip edecektir. Bu paketlerin yapıcı bir anlayışla tartışılacağını umut ediyorum. Hukuk başkadır adalet başkadır. Meclis'in görevi adaletin tesisine imkan sağlamak için en ideal hukuk düzenlemelerini yapmaktır. Adalet peşinde koşarken bunu çerçevesinde koşan yasalarımızı da bunu çerçevesinde oluşturmalıyız."

"Devletin başı alan Cumhurbaşkanının öncülüğünde belirli amaçlar için işbirliği içinde çalışmalarına mani değildir. Elbette cumhurbaşkanı milletvekillerinin yerine geçip kanun çıkarmaya, hâkimlerin yerine geçip hüküm vermeye kalkacak değildir, esasen kuvvetler ayrılığı demek demokrasinin özünü oluşturan güçlerin çatışması değil makul bir denge içinde aynı hedefler doğrultusunda faaliyetlerini yürütmesi demektir. Biz de bu anlayışla çalışıyoruz."

"Bugüne kadar millet iradesinin dışındaki yolları reddettim. Vesayetçilerin cezaevine attığı, darbecilerin canına kastettiği bir siyaset ve devlet adamı olarak başka bir yolu aklımdan geçirmedim."

"Şu ana kadar TOKİ vasıtasıyla 4 milyon vatandaşımızın yaşadığı 850 bin güvenli konutu tamamlayıp sahiplerine teslim ettik."

"