Ermeni diasporası ile ilgili söylemlerinde geleneğini bozmayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ermeni diasporası rahat durmuyor. Onlar yine karıştırmaya, kurcalamaya devam edip, Türkiye ile bu noktada bir cedelleşmenin, adeta bir kavganın içerisinde bu süreci işletmek istiyorlar" dedi. 

Başkanlık sistemi hakkında da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sisteminin olması durumunda Türkiye'nin daha ileride bir noktada olacağını savundu. 

TRT'de canlı yayında konuşan Erdoğan, hukuku zorlama noktasından sıyrılmak içinde başkanlık sistemine ihtiyaç olduğunu, başkanlık sistemi geldiği takdirde Türkiye'nin ileri demokrasiye geçebileceğini söyledi.

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "Başkanlık sistemi ABD'de olunca padişahlık sistemi olmuyor da Türkiye'de mi olacak. Biz 12 seneyi bu kadar zor şartlarda yürüttüysek, demek ki gördüğümüz bazı şeyler var. Türkiye'de muhalefetin böyle kalkınma diye bir derdi yok. Biz bugüne kadar ne dediysek, hep aksini söylediler. İşin siyasi iradeyi güçlü kılmamız lazım, bunun birinci derecede dayandığı yer milli iradedir. Mili irade bu yetkiyi veriyorsa, bunu en ideal şekilde kullanmak gerekir. Ben şu anda en ideal şekilde kullanamıyorum.

(Parlamento, Anayasa Mahkemesi, Sayıştay gibi kurumların denetiminin geçerli olduğu başkanlık sistemi) Bu sistemler oluyor ama bu sistemlerin işleyişinde başkanın belli bir yere kadar yetkisi oluyor. Başbakan, bu defa başbakan olarak değil başkan birinci yardımcısı, ikincisi yardımcısı olarak görev alanlar var. Onların muadilleri, hükümet başkanlarının olduğu ülkelerde başbakanlar. Bu demek değildir ki başkan, başbakanlarla görüşemez. Onlarla da görüşür. Sistemin omurgaları vardır. O omurgalarla lüzumsuz olanlar varsa onları zaten koyarsınız bir kenara. Olması gerekenler varsa onlarla beraber zaten yola devam edilir."

'ERMENİ DİYASPORASI RAHAT DURMUYOR'

Erdoğan, "Ermeni diasporası rahat durmuyor. Onlar yine karıştırmaya, kurcalamaya devam edip, Türkiye ile bu noktada bir cedelleşmenin, adeta bir kavganın içerisinde bu süreci işletmek istiyorlar. Böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil. Birilerinin siparişi üzerine biz, bir sözde Ermeni soykırımını da kabul etmeye mecbur değiliz. Biz diyoruz ki: Bu konuda samimiyseniz gelin bunları tarihçilere bırakalım. Tarihçiler bu konuda çalışsınlar" dedi.