Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani bugün Diyarbakır’da bir araya gelecek.

11:30’da Diyarbakır’a giden Başbakan Erdoğan’ı havaalanında Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir karşıladı. Diyarbakır Havaalimanı’ndaki karşılamada, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, BDP milletvekilleri Sırrı Sakık, Altan Tan, Esat Canan ile İl Emniyet Müdürü Recep Güven de vardı.

Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Diyarbakır'a geldi.

Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'daki temaslarına Büyükşehir Belediyesini ziyaret ederek başladı. Erdoğan'ı bina girişinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Hakkari Milletvekili Esat Canan ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ile Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş karşıladı.

Başbakan Erdoğan'ın yaklaşık yarım saat süren ziyaretinin ardından açılış yapmak üzere belediyeden ayrıldı.

TÜRK'TEN ZİYARET SONRASI AÇIKLAMA

Başbakanın ayrılması sonrasında açıklamada bulunan DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, ''Bu kritik sürecin aşılması konusunda, kardeşlik hukukuyla meseleye bakılması gerektiği konusundaki düşünceleri sayın başkan ifade etmiştir. Biz misafir olduğumuz için, sayın başkan hem grubumuz adına hem belediye başkanı olarak çalışmalarını ve taleplerini dile getirdi. Bu diyaloğun müzakereye dönüşmesi lazım. Umut ediyorum ki Kürtleri bir halk, talepleri içselleştiren bir yaklaşımla bütün bu süreçleri aşarız. Diyarbakır ziyaretlerini de Kürt sorununun çözümü için bir adım olarak görmesini istiyoruz. Sayın Barzani bugün Sayın Başbakan ile görüşmek üzere geldiler. Burası Amed, Kürtlerin kalbidir. Amed’de bulunması bakımından sayın Barzani’de kendi ülkesine geliyor. Biz burada misafirperverlik ölçüsünde gereken sorumluluğu yerine getireceğiz. Bizim tartışacağımız elbette çok şey var. Bugün buna imkan olmayabilir. Ama biz de biliyoruz Kürtler arasındaki diyalogsuzluk, Rojova’daki sıkıntılar. Kürtlerin ortak bir irade noktasında bütünleşmesi bizim için önemlidir'' dedi.

BAYDEMİR: VERİMLİ, ESPRİLİ BİR SOHBETİMİZ OLDU

Erdoğan’ın ayrılmasının ardından Belediye Başkanı Osman Baydemir, gazetecilere görüşmeyi anlattı. Hoş bir sohbetlerinin olduğunu belirten Baydemir, şunları söyledi: ''Milletvekillerimizle birlikte karşıladık. İçeride son derece verimli, hoş, esprili bir sohbetimiz oldu. Diyarbakır halkımız açısından da önemli bir görüşme oldu. Bu buluşma hepimizin acil ihtiyaç duyduğu eşitlik özgürlük kardeşlik hukuku temelinde nihai bir barışa da katkı sunmuş olur. Ben çok teşekkür ediyorum. Sayın Başbakan ile aramızda şöyle bir espri de geçti. 'Ben giderayak siz geldiniz sayın Başbakanım' dedim, 'Daha önce gelseydiniz birkaç proje alırdık sizden' dedim. Dicle Vadisi ve raylı sistem projesini görüştük. Bizden sonrakilere kapı açmış olduk."

Erdoğan'ın Barzani ile birlikte Valiliği ziyaret etmesi bekleniyor. (Bianet, ANF)