Afrika gezisine çıkan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fildişi Sahili ve Gana’nın ardından vardığı Nijerya’da Devlet Başkanı Muhammed Buhari’yle ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’deki gündeme dair de açıklamalarda bulunan Erdoğan, Demirtaş’ın hakkında soruşturma açılmasına neden olan tüm Sur çağrısına ilişkin savcıların harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Terör örgütüne çağrı yapmak parlamento içerisindeki milletvekilinin görevi olamaz. Güneydoğudaki Kürt kardeşlerimin terör kokan bu davete evet diyeceğini sanmıyorum. Savcılara bu bir davettir. Savcılar üzerine düşen görevi yerine getirmelidir” dedi.

Erdoğan, bu tür çağrıları ‘huzur bozucu’ olarak nitelendirip, “Kimsenin ülkenin huzurunu bozmaya hakkı yoktur. Huzur operasyonundan bunlar rahatsız olmaktadır. Bölgede huzurlu günlere döneceğiz” diye konuştu.

Demirtaş, ‘abluka’nın kaldırılması için 2 Mart Çarşamba günü Diyarbakır halkına Sur’a yürüme çağrısı yapmıştı. Yaptığı çağrı nedeniyle Demirtaş’a soruşturma başlatılmış, Diyarbakır valiliği de Sur’a girişleri yasaklamıştı.