Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısına ara vererek Al Jazeera canlı yayınına katıldı.

Erdoğan, darbe girişimini ilkin bir akrabasından öğrendiğini söyledi.

Erdoğan’ın sözlerinden satır başları şöyle:

'ENİŞTEMDEN ÖĞRENDİM'

"4- 5 günlük bir tatil için Marmaris'e gitmiştim. Haber bana ulaştı, bu darbe girişimiyle ilgili. Ama önce beni eniştem haberdar etti. İlk önce ciddiye almadım. Ama sonra istihbarat ve çeşitli kanallardan teyit edilince gerekli adımları attık.

"O zaman Enerji Bakanı ile beraberdim. Otelden ayrılmak için gerekli adımları attık. Sonra Dalaman'dan İstanbul'a geldik. İstanbul'da da zor bir durum vardı. F-16'ların şehir üstünde alçak uçtuğunu gördük. Binlerce insan sokaklardaydı. Hızlı bir değerlendirme yapıp ek adımlar attık ve kısa sürede herşeyi kontrol altına aldık.

'DARBECİLER BİR AZINLIK'

"Otelden ayrılıp İstanbul'a geldik. On binlerce insanın sokaklarda olduğunu gördük.

"Darbeciler bir azınlık. Bu bir terörist örgüt. Bir azınlığın çoğunluğa hükmetmesine izin veremezdik.

"İSTİHBARAT ZAAFI VAR"

"İstihbarat zaafı var, çünkü eğer doğru istihbarat olmuş olsaydı, bunun önüne geçilebilirdi. Elbette ki kimse şunu söyleyemez, dünyadaki istihbarat örgütlerinin zaafiyeti yoktur diyemez ama dünyanın dört bir yanında olduğunu görüyoruz. Her zaman için zayıf noktalar nerededir, zaafiyetler nerededir, belirlemek gerekir ama istihbaratta insani unsur çok daha önemli benim görüşüme göre. Çünkü her şeyi mümkün kılan budur. 

"15 Temmuz'daki olaylara dönecek olursak FETÖ devletin içinde paralel bir yapı oluşturmuş ve bu darbe girişimini yaptıklarında bunda başarılı olamadılar ama önümüzdeki günler ve haftalar içinde ben eminim ki bazı planlarını kendi gelecekleri için yapacaklardır ama biz devlet ve halk olarak el eleyiz ve bu tür örgütlere karşıyız. Halkla birlikte biz oldukça tanklar sonuç alamayacaktır, alamamıştır.

"HENÜZ DAHA SONUNA GELMEDİK"

"Geçmişe yönelik elimizde belli şüpheler vardı. Kanunlar ve mevzuatlar birçok şey yapmanızın önünde engel oluyor. Biz şunun farkındaydık, bazı insanlar böylesi bir teşebbüste bulunulursa bunun içine bazı insanların gireceklerini biliyorduk. Bağlantılarının nerede olduğunu da biliyorduk. Bunların hepsi belgelere de yansımış şeyler. Emniyet bazı bilgileri, polis bazı bilgileri elde ediyor, onlar belli soruşturmalar yapıyor. Birlikte çalışmak suretiyle şu anda çok önemli dökümana ulaştılar. Bunlar güvenilir şeyler. Çok sayıda insan tutuklandı. Bu iş peki şu anda bitti mi? Henüz daha sonuna gelmedik. Ve ben şuna inanıyorum ki bu gözaltılar ve tutuklamalar, birçok ismi beraberinde getirecek. Hukuk dairesi içinde çalışacağız çünkü biz demokratik bir ülkeyiz. Yargının elde edeceği bilgiler de kullanılacaktır. Bazı insanlar nasıl çalıştıklarını anlatmaya başladılar ve bağlantılarını ortaya koydular. 

FRANSA

"Fransa'nın Dışişleri Bakanı'nın ne söylediğini bilmiyorum ama benim söyleyeceğim tek bir şey var; Fransa'daki terör saldırılarını ele alalım, onlar da çok sayıda insanı tutuklamak durumunda kaldılar ve bunu yadsıyamayız. OHAL ilan ettiler, 3 ay dediler ve sonra bir 3 ay daha. Darbe girişimi suçtur tabii ki, bunları yargıya teslim etmek devletin sorumluluğunda. Bir insan eğer suçlu bulunursa cezasını çekmeli. Kişisel olarak Fransa Dışişleri Bakanı yorum yaptıysa, bu bir hatadır, kendi işine bakmalı. Ama demokrasi dersi almak istiyorlarsa, bizden alabilirler. Çünkü Fransa'da bu insanları onlar ülkelerinden dışarı atıyorlar. Türkiye'de 3 milyon Suriyeli ve Iraklı var, kimse bize bu noktadan ders vermeye kalkmamalı. Şu anda bu girişime kim katıldı, bunları araştırıyoruz ve gözaltına alıyoruz. 

"ERDOĞAN DİKTATÖRDÜR?" 

"Biz iş birliğinden uzak bir hareket değiliz. Bize hakaret edenler, bize hakaret etme hakkını kendilerinde buluyorlar belki ama tabii ki biz hiç kimseye hakaret etmiyoruz. Biz her şeyi hukuk dairesi içerisinde yapmaya çalışıyoruz. Biz 246 masum insanı kaybettik, 1500 kişi yaralandı. Ve olan olayların kapsamı bu kadar büyükken hala insanlar nasıl çıkıp der ki Erdoğan diktatördür? 

RUS UÇAĞINI DÜŞÜREN PİLOTLAR

“İnanıyorum ki, yargı da bununla ilgili bir şüpheyi ortaya koymuş olacak ki bu pilotlar gözaltına alındı ve adli süreç başlatıldı.

“Türk hava sahası ihlal edilmiştir. Defalarda uyarılarda bulunulmuştur ama bu uyarılara rağmen devam edilmiştir. Daha sonra da olaylar meydana gelmiştir. Hala biz bu olayın ya da bu insanların bağlantılarının bununla bir alakası var mı yok mu bunları bilemiyoruz. Ama Pensilvanya’yla bu pilotların bağlantısı olabilir. Şu anda gözaltındalar ve yargı bunun sonucunu ortaya çıkaracaktır. Bu grupla bağlantılı olup olmadıklarını yargı ortaya çıkaracaktır.

ABD İLE İLİŞKİLER

“Ülkeler arasındaki ilişkiler duygulara, hislere göre olmaz. Mantığa göre olur. Elbette ki bu büyük bir hata olur. Bütün dökümanları ABD’ye veriyoruz, bakanımız eliyle. ABD ile bu süreci başlattık ve biz kararı bekleyeceğiz. Biz stratejik ortağız ve dayanışmamızı devam ettiriyoruz. Çünkü dayanışma çok kısa vadeli olmaz. Bizim uzun bir ilişki tarihimiz var.

İDAM

“Kararı verecek olan sadece ben değilim. Halk bu talebi dile getirmiştir. Sokaklardaki insanlar ‘idam cezası, idam cezası’ diye sloganlar atmıştır.TBMM’dir bu noktada kararı verecek olan. Eğer parlamento böyle bir kararı verirse, burada bu cezanın hayata geçmesi için gerekli düzenlemeyi parlamento yapacak. Parlamentodan bu çıkarsa bana gelirse ‘Ben bunu onaylarım’ dedim.”