Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Vietnam'daki görüşmelerinin ardından Suriye konusunda tüm tarafların Cenevre’deki toplantıya katılım sağlaması konusunda vardıkları anlaşmayı eleştiren Erdoğan,Putin ve Trump’ın Suriye'de askeri çözümün doğru olmadığı görüşüne tepki gösterdi.

ABD ve Rusya'nın ortak Suriye Bildirisi'ni değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben bu ifadeleri anlamakta zorlanıyorum. Askeri çözüm mümkün değil deniliyor. Öbür tarafta merkezi yönetimin şu ana kadar askeri yöntemlerle öldürdüğü insan sayısı 1 milyona ulaştı. Askeri çözüm söz konusu değilse, o zaman çeksinler askerlerini" dedi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yeniden adaylığı sorulan Erdoğan, "Burada Meclis Başkanlığı'na adaylık hususu her milletvekilinin kendi tercihidir. Şu anda İsmail Bey'in adaylığını ben de sizler gibi yeni öğrenmiş bulunuyorum. Bana düşen hayırlı olsun demektir" yanıtını verdi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

IRAK- İRAN SINIRINDAKİ DEPREM

Tüm Irak ve İran halkına geçmiş olsun diyorum. Felaketin hemen ardından ilgili kuruluşlarımızı bölgeye sevk ettik. AFAD, Kızılay ve diğer kuruluşlarımız yardım çalışmalarında bulunuyorlar. 50 TIR'lık konvoy da Habur'dan Irak'a giriş yapmış bulunuyor. Türkiye bu tür zor durumlarda her zaman bölgedeki kardeşlerinin yanında yerini almıştır. Tüm kurumlarımıza, gereken yardımların süratle ulaştırılması hususunda da gerekli talimatlar verilmiştir. Temennimiz ve duamız can kayıpların sayısının daha da artmaması dileğindedir.

RUSYA ZİYARETİ

Biraz sonra heyetle 3 ülkeyi kapsayacak bir ziyarete çıkacağız. İlk ziyaretimiz Rusya'nın Soçi iline olacak. Ziyareti değerli dostum Putin'in davetine icabet üzerine gerçekleştiriyoruz. Ankara yapmış olduğu ziyaretin iade-i ziyaret olarak gerçekleştirilecek. Suriye'deki son gelinen durumları değerlendireceğiz. Ne gibi adımlar atmamız gerekiyor, üzerinde duracağız. Rusya ile ticaret hacmimizi hedef olarak 100 milyar dolar olarak belirlemiştik. Bu hassasiyeti korumaya devam ediyoruz. Hedefin önündeki engellerin büyük oranda kaldırıldığını söyleyebilirim. Vize muafiyetinin önündeki engellerin kaldırılması üzerine beklentimizi tekrar ileteceğim.

4 milyonu aşkın Rus turisti ağırlama imkanımız oldu. Enerji alanında da yakın iş birliği halindeyiz. Türk Akımı hızla ilerliyor, Akkuyu'nun da 2023'te faaliyete geçmesi için çalışmalarımız sürüyor. Bölgesel konularda da fikir alışverişinde bulunacağız. Özellikle Suriye'ye ilişkin son görüşmeler önem arz ediyor. İdlib merkezli görüşmelerimiz önem arz ediyor. Sayın Putin ve Trump'ın ortak açıklamasını da birlikte değerlendireceğiz.

KUVEYT ZİYARETİ

Soçi'den sonra Kuveyt'e geçeceğiz. Kuveyt ile çok yakın dostluk ve kardeşlik bağlarımız var. Son dönemde daha da perçinledik, bu bağları. Özellikle müteahhitlik sektöründe, şu anda firmalarımızın orada işlere girmeleri bizler için önemli bir imkan. 2017 Kuveyt ile ilişkilerimizde müstesna bir yıl oldu. Askeri ve savunma sanayi, eğitim, kültür, konsolosluk ve diğer alanlardaki iş birliği konularını da değerlendireceğiz. Yemen'deki son gelişmeler, Filistin meselesi ve terörizmle mücadele konusunda görüş alışverişinde bulunacağız. Körfez'de kriz devam ediyor. Kuveyt arabuluculuk görevini sürdürüyor. Biz de meseleyi hal yoluna koymak için aktif bir çaba yürüttük.

KATAR ZİYARETİ

Müzakeresi tamamlanan anlaşmaları imzalayacağız. Ekonomik, ticari ve yatırım iş birliği önemli gündem maddelerini teşkil ediyor. TSK'nın Katar'da konuşlanması süreci devam ediyor. Bu süreç bizim Katar ve Körfez bölgesine verdiğimiz önemin de bir nişanesidir. Bir süredir bölgede kardeşi kardeşe kırdırma siyaseti izleniyor. Bunun da kimler tarafından tedavüle konulduğunu bizler de dünya da çok iyi biliyor. Bölgemizdeki liderlerin aklıselim ile hareket ederek bu oyunu bozması şarttır.

İSMAİL KAHRAMAN’IN MECLİS BAŞKANLIĞI ADAYLIĞI

 (İsmail Kahraman'ın adaylığı) Malumunuz, şu anda İsmail Bey, gerek siyasetteki deneyimi ile gerçekten yakın siyasi tarihe olan vukufiyeti ile değerli bir milletvekili arkadaşımız. Burada Meclis Başkanlığı'na adaylık hususu her milletvekilinin kendi tercihidir. Şu anda İsmail Bey'in adaylığını ben de sizler gibi yeni öğrenmiş bulunuyorum. Bana düşen hayırlı olsun demektir. Benim oy kullanma hakkım da yok. Sadece partinin genel başkanıyım, aynı zamanda da Cumhurbaşkanıyım.

 (Suriye'deki son durum) Putin ile Suriye konusunu görüşmemiz bizim için önem arz eden bir konu. Zira Suriye'ye 911 kilometre sınırı olan biziz. Bu kadar uzunca sınırı olan bir başka ülke yok. Taciz, tacizin yanında sürekli olarak tehdit alan ülke, bizim şehirlerimiz. Bu konuları biz Rusya ile bugüne kadar defaatle görüştük. Bunun yanında koalisyon güçleri ile de görüştük, görüşüyoruz. Kastım, başta ABD olmak üzere, Almanya, Fransa, onlarla da görüştük.

Suriye dediğimiz zaman akla sadece İdlib gelmemeli. Bizim bir Cerablus operasyonumuz olmuştur. Ondan sonra El Bab günler almıştır. 2000 kilometrekarelik bir alan Fırat Kalkanı Harekatı çerçevesinde kontrol altındadır. Fırat'ın doğusuna gitmesi gerekenler verilen sözlere rağmen gitmemiştir.

YPG ORADA İŞGALCİ OLARAK DURMAKTA’

Mümbiç boşaltılmamıştır. Terör örgütü YPG orada işgalci olarak durmaktadır ama merkezi yönetim, Rusya ve bizler de orayı gözetim altında tutmaktayız. Halep'ten göç edenler İdlib'de. İdlib'de yaşamda sıkıntı var. Zaman zaman siviller tacize uğramakta, onun için Rusya ile bizim şu anda İdlib'de bir ortak çalışmamız söz konusu. Bu çalışmayı sürdürüyoruz, sürdürmekte kararlılığımız var. Sınırları birlikte güvence altına almış durumdayız.

AFRİN

Afrin de bizim sınırlara komşu olan iller. Afrin'de de farklı bir durum söz konusu. Afrin'in içindeki demografik yapının içinde bize müzahir olan etnik unsurlar da var ama karşı olanlar da var. YPG/PYD'nin de burada belli bir yapısı var fakat biz Afrin'in zaman zaman bize karşı olan tacizini göz ardı edemeyiz. Gerekli adımları atmakta kararlıyız. Bundan sonraki süreçte de kararlılığımız devam edecek. Rusya ile müşterek adım atmanın görüşmelerini kendileri ile de yaptık. Onların olumlu yaklaşımı bizim planımızı uygulamaya çok daha değişik şekilde hazırlık yapmamıza olanak veriyor.

(S-400 anlaşması) S-400 ile ilgili bazı teknik konuları da bu ziyaretimizde görüşeceğiz. Milli Savunma Bakanlarımız da muhatapları ile konuları görüşüyorlar. Bir an önce onu da devreye sokmak suretiyle adımları atmak istiyorum.

‘ASKERİ ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİLSE, ASKERLERİNİ ÇEKSİNLER’

(Putin-Trump görüşmesi) Ben bu ifadeleri anlamakta zorlanıyorum. Askeri çözüm mümkün değil deniliyor. Öbür tarafta merkezi yönetimin şu ana kadar askeri yöntemlerle öldürdüğü insan sayısı 1 milyona ulaştı. Askeri çözüm söz konusu değilse, o zaman çeksinler askerlerini. Orada Türkiye'nin askeri yok ki. Onların var. Çeksinler askerlerini, siyasi yönteme başvurulsun. Bir an önce hep birlikte orada seçime gitmenin yolları aransın. 7-8 yıl içinde bu yönteme başvuruldu mu? Dünyayı aldatma yöntemlerine gitmeyelim. Bu bölgeyi en iyi tanıyan biziz. 7 yıllık Suriye, 15 yılı biraz aştı, Irak olayı. A'dan z'ye biliyoruz olanı. Biz Irak'a ABD'nin girmesini istememiştik. Girdiler. "Irak'ta durmayacağız" dediler, boşalttılar mı? Boşaltmadılar. Dünya ahmak değil. Bazı gerçekler maalesef farklı söyleniyor ama uygulaması farklı oluyor. Amerika'nın Suriye'nin kuzeyinde 5 hava üssü var. Bir de Rakka'ya hazırlıyorlar. 8 tane de ayrıca üssü var. 13. Rusya'nın 5 tane var. Bunlar ortada. Bu gerçekleri nereye koyacağız? Sadece Amerika'nın Suriye'ye zırhlı taşıyıcı olarak getirdiği silahlar var. Bütün gerçekler ortadayken Vietnam'dan da böyle bir ses geliyor. Anlatıldığı gibi değil.

Üç ülke ile ortak görüşülecek olmaz ama Kuveyt ve Katar ile ortak konu olabilir. O da Körfez'deki krizdir.

Dağlık Karabağ konusunu sayın Putin ile görüşme düşüncem var.