Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’a hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı’nda düzenlenen basın toplantısında, gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

Türkiye’nin İdlib’de olmasının zorunluluk olduğunu savunan Erdoğan, “Biz bu mücadelenin içinde olmaya mecbur değil mahkumuz, bütün bu sınırımıza olan yüklenmeleri ne ile izah edeceğiz. Şu anda 3 milyona varan bizim sınırlarımıza yüklenme varsa buna eli bağlı mı duracağız? Bu konuda hiçbir ülkenin kalkıp bir duyarlılık gösterdiği yok. Ama biz insani vicdani her türlü değer yargılarını göz önüne alarak bu değerlendirmeyi yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, Fox muhabirinin, “Birkaç şehit” ifadesine yönelik eleştirileri hatırlatması üzerine ise hem gazeteciye hem de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na tepki gösterdi.

Fox muhabirine yanıt veren Erdoğan, “Bakın Fox önce gazete olsun, önce ciddi bir medya mensubu olsun, bunu bir defa öğrenmeniz lazım, yalan haber üretmeyi bırakın. Muhalefet önce kendini yargılasın” dedi.

Erdoğan konuşmasında özetle şunları söyledi:

‘RUSYA’YLA İDLİB VE LİBYA’DA YAŞANAN BİR SÜREÇ VAR’

Yol haritasıyla ifademiz şu anda malum Türkiye-Rusya arasında gerek İdlib’de gerek Libya’da yaşanan bir süreç var. Öncelikli İdlib’i çözmemiz lazım. Bunu Sayın Putin ile en üst düzeyde ben görüşüyorum, aynı şekilde bakanlarımız ve istihbarat görüşmeleri oldu. Bir bu işin Libya ayağı var. Rusya ile görüşmelerimiz var. Hafter denilen gayrimeşru kişilik var. Abu Dabu yönetimi yanında. Maalesef Rusya’nın da orada Wagner diye bir güvenlik ekibi var. 2 bin 500 kişilik bir kuvvet. Parasal kaynağı Abu Dabi yönetimi. Bunların değerlendirmesini Türkiye olarak Rusya ile yürütüyoruz. Sayın Putin ile görüşerek yol haritamızda ne gibi eksiklikler var değerlendiriyoruz. Rusya rejim güçlerine destek veriyor. Bunun tespitleri elimizde, inkar etseler de tespit bizde var.

‘TAM BİR İTTİFAK SÖZ KONUSU DEĞİL’

Rusya’dan heyet yarın ülkemize gelecek. Bu hafta sonu yapılan görüşmelerle ilgili Macron ile Merkel ve Putin arasında tam bir ittifak söz konusu değil. Putin ile belirlediğimiz tarih 5 Mart’ta en kötü ihtimalle bir araya gelme söz konusu olabilir. Telefonun ötesine geçip yüz yüze görüşmeleri yapma söz konusu olacak. İstanbul veya Ankara olur, fark etmez.

‘CORANAVİRÜSÜ HASSASİYETİMİZİ KORUMALIYIZ’

Sağlık konusundaki hassasiyeti bir kenara koyamayız. En uygun olan neyse bu kararı almaya mecburuz. Oradan bir koronavirüsünün sıçraması sonucu ciddi boyutlara ulaşabilir. Çin’den gelen ekibi ülkemiz insanları elimizden gelen tedbirle, 14 gün karantinaya alarak süreci atlattık. Bundan sonraki süreçte de hassasiyeti korumak zorundayız.

İDLİB: ‘BU MÜCADELENİN İÇİNDE OLMAYA MAHKUMUZ’

Biz bu mücadelenin içinde olmaya mecbur değil mahkumuz, bütün bu sınırımıza olan yüklenmeleri ne ile izah edeceğiz. Şu anda 3 milyona varan bizim sınırlarımıza yüklenme varsa buna eli bağlı mı duracağız? Bu konuda hiçbir ülkenin kalkıp bir duyarlılık gösterdiği yok. Ama biz insani vicdani her türlü değer yargılarını göz önüne alarak bu değerlendirmeyi yapıyoruz.

SORU-CEVAPLAR

Erdoğan, basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Fox muhabirinin, “Birkaç şehit” ifadesine yönelik eleştirileri hatırlatması üzerine ise hem gazeteciye hem de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na tepki gösterdi.

Soru: Dörtlü zirvenin tarihi netleşti mi? Türkiye’ye Rusya’dan bir heyet gelmesi bekleniyordu ne zaman gelecekler?

Heyet yarın geliyor fakat bu hafta sonu yapılan görüşmelerle ilgili Sayın Macron ve Sayın Putin arasında tam bir ittifak sağlanmış değil. Bizim 5 Mart’ta en kötü ihtimalle Sayın Putin ile bir araya gelme durumumuz var.

Koronavirüs sınırlarımıza dayandı, İran’da ve Irak’ta görüldü. İran sınırını kapattık, Irak sınırını kapatmak gündemde mi? Avrupa’da da görülmeye başlandı, buralara uçuşlar durdurulacak mı?

Sağlık Bakanlığımız en uygun olan ne dediyse biz bunu uygulamaya mecburuz, nitekim İran ile ilgili aldığımız tedbirler bunun bir sonucudur. Biz bütün tedbirlerimizi aldık. Elimizden gelen tedbirlerle Çin’deki vatandaşlarımızı aldık getirdik, onlara özel bir hastane tedarik ederek o süreci atlattık. Değişik ülkelerden gelenlere karşı nasıl Avrupa tedbir alıyorsa bu işin formülü tek biz de bu tedbirleri almak zorundayız. Burada tereddüt göstermeye hakkımız yok.

Soru: Libya’da şehitlerimizin olduğunu biliyoruz, muhalefet ‘şehitlerin isimleri neden açıklanmıyor’ diye soruyor. ‘Birkaç şehit’ ifadesine muhalefetten tepkiler var. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

Cevap: Bakın Fox önce gazete olsun, önce ciddi bir medya mensubu olsun, bunu bir defa öğrenmeniz lazım, yalan haber üretmeyi bırakın. Muhalefet önce kendini yargılasın. Ne diyor muhalefet, ‘Gidip Esed ile görüşeceksiniz’ diyor, bu nasıl muhalefet ya? Milyonlarca insan ülkesini terk ediyor Bay Kemal bunun hesabı sormuyor, kalkıp bize akıl vermeye çalışıyor, o aklı sen kendine sakla. Bizim kendimize ait 2 tane orada Libya’da şehidimiz var, şimdi bu rakamı ben açıkladım, Bay Kemal ne yapacak bunu? Bay Kemal şunu da sorsun, ‘Wagner’in orada ne işi var? Sudan’dan gelenlerin orada ne işi var?’ desin. Şu anda Suriye’de bizimle beraber olan Suriye Milli Ordusu’ndaki kardeşlerimiz orada da bizimle beraber olmayı kendilerine şeref sayıyorlar.”